08/06/12 20:59
(http://ivanbedrov.com/)

Олимпийски вечери в Редута

„Тоя ся като се върне вкъщи, една плантация с банани ще му дадат“, обяснява убедено русолявият от съседната маса. Току-що е паркирал мааалко по-скъпа кола от средното, изпратил е жена си с двете деца горе и е седнал да пие една бира. След горещия ден това е естественото място на нашата среща – има леден Heineken, какво повече да обсъждаме. От друга маса един го репликира, че не е в час и че Юсеин Болт всъщност е световна звезда, която печели световни пари. „Тоя ли бе, да оди да бере бананите“, не се дава русолявият. „Колко може да изкара, ще му дадат там някакви 100 хиляди долара, щото не го фащат какво пуши и с кво се друса“, упорства нашият. Тогава направих поредното глупаво нещо в живота си. Обадих се. Но понеже не бях подготвен за темата „Богатството на Юсеин Болт“, реших да импровизирам: „Ти не си в час бе, този печели само от Puma толкова, колкото не можеш да си представиш!“ По-рано през деня си казах едно „евала“ на компанията Puma, която наводни центъра на София с плакати само няколко часа след като Юсеин Болт спечели четвъртия си олимпийски медал.

„Колко?“ пита ме русолявият. „Ами, 10 милиона за последните 10 години,“ импровизирам аз. „Ба’мааму…” И докато съседите по маса обсъждат колко резачки с реални километри от Горубляне може да си купи Юсеин Болт с тези пари, решавам все пак да проверя и започвам да ровя в телефона. „Само от Puma получава по 9 милиона долара годишно“, отново се намесвам в разговора. Следва кратко стъписване. Тогава обаче леко неподстриганият с очилата от третата маса решава да обясни схемата: „Те му обещаха по 200 хиляди на всеки нов рекорд. И той, тарикатът, вместо да си бяга бързо и да го подобри с 5 секунди, всеки месец го подобрява с по две десети от секундата, за да им прибере парите“.

В това време започва стартът на 3000 метра с препятствия при жените. Онзи отляво на русолявия пита: „А бе, тия локви нарочно ли ги слагат?“, а другият отсреща не е разбрал от коя държава е поредната чернокожа състезателка. Единствената жена на масата му отговаря: „Е, как откъде, от Маймунария!“ Всички се смеят.

Така гледаме олимпиадата в страната, където гостоприемството и толерантността са национални ценности.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване