08/06/12 10:38
(http://ivo.bg/)

Рухна бетонният каприз на Людмила, да се готви прищявката на Сталин

Софийската община най-после събра кураж ( и получи политическо разрешение от „най-високо място“, това е сигурно), за да се реши да махне един от двата най-фрапантни символа на рухналия комунизъм. Ще маха паметника „13 века България“!

“Главният архитект на София Петър Диков обеща пред журналисти, че ще бъдат свалени тонове – металната конструкция, оградата и седем бетонни панела. Демонтирането на недоразумението, издигнато по каприз на някогашната принцеса на комунистическия режим Людмила Живкова, щяло да струва малко над 70 хил. лв. вместо първоначално предвидените 90 000.

„В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден за вторични суровини. Средствата от това ще влязат в общинската хазна“, съобщи Диков.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

Дали паметникът пред НДК ще остане, това ще решава обществото, обяви преди месец за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова. За нея най-важното в момента е той да е безопасен.( vesti.bg)

Три забележки:

1. Виждате как само за месец се е променила позицията на Фандъкова – от криенето зад „обществото“, до внезапен прилив на решителност въпросът да бъде решен и без тази игра на бягство от отговорност. Защото идат животоспасяващи за ГЕРБ избори и „някой“ е преценил да покаже поне малко легитимност зад приказките за борбата с наследството на комунизма.
2. Цената на упражнението далеч не е такава, че да го прави невъзможно, както твърдят всички, които вият на умряло при вероятността да се посегне на символиката им.
3. Рухна всъщност самата незащитима „философия“ на защитниците на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), че паметниците не бива да се разрушават ( по принцип), а да се съхраняват за поколенията. Забележете, че самите общинари вече говорят за демонтиране, а не за рушене, в каквото намерение обвиняват гражданите от инициативата за демонтиране на МОЧА.

Положението е „думам ти дъще ( Людмила), сещай се снахо“ ( МОЧА)!

Сега пред аналогично решение за МОЧА стои една единствена преграда- петата колона на СССР, трансформирана в руска. Друг аргумент срещу демон(с)т(р)ирането на позорния монумент на сталинизма в столицата просто не остана. Отгоре на всичко общината има собствено легитимно решение за демонтирането му от 1993 г. насам и с бездействието си отсега нататък, повече от всякога досега, ще демонстрира преклонената си главица пред крепителите на възторга от чуждата окупация и идеологическата диктатура, наложена от нея.

Какво избират- да демонтират или да демонстрират подчиненото си положение на лъжата за освобождението на България от съветските колониалисти и петата им колона?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване