08/06/12 05:02
(http://socialevo.net/)

Стийв Возняк и Gizmodo за облачните технологии

Стийв Возняк и Gizmodo за облачните технологии

Отдавна не съм синхронизирал телефона си с лаптопа. Не си спомням да съм го закачал за USB порта през последните два месеца. Причината? Облакът. Свикнах с удобството повечето процеси, за които доскоро се грижих лично, да стават без моята намеса. Когато обаче някой получи достъп до цялата тази информация, удобството не може да компенсира… неудобството.

Пример за това е пресният случай, в който някой (или група от хора) се е добрал дистанционно до лаптопа, iPhone-a и iPad-a на Мат Хонън, бивш служител на Gizmodo и настоящ автор в Wired. След като е заобиколил мерките за сигурност със съдействието на служител на Apple, който по всяка вероятност си е мислил, че помага, е изтрил информацията на тези устройства. Да, благодарение на облака (iCloud) и функцията „Find My iPhone“ това е лесно като детска игра. Освен това е успял да създаде и допълнителни неприятности, като е пускал обидни съобщение през Twitter профила на Gizmodo.

Пак през уикенда Стийв Возняк споделя своето виждане по въпроса. Той гледа на пренасянето на информацията в облака като загуба на контрол. Това, че информацията не е върху твърдия диск, поставен в компютъра на бюрото ни, а някъде в облака, може да има наистина лоши последствия.

Не ми харесва, че всичко отива в облака. Мисля, че ще бъде много неприятно. Мисля, че ще имаме много и ужасни проблеми с това през следващите пет години.

В същото време обаче точно заради облака можем да работим по едни и същи документи навсякъде, без да разнасяме различни носители на информация или да си пращаме сами мейли. С развитието на технологиите и с подобни прецеденти тези последствия вероятно ще бъдат смекчени, но пък е добре да ги имаме предвид. Каква информация качвате вие в облака? Какви предохранителни мерки вземате?

Подобни статии:

  1. Облачните технологии и социалните медии – две страни на една монета
  2. iPad 3 може да бъде пуснат на рождения ден на Стийв Джобс
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване