08/10/12 09:36
(http://socialevo.net/)

Важно за уебадмините: Facebook Open Graph страниците мигрират към стандартни фен страници

Важно за уебадмините: Facebook Open Graph страниците мигрират към стандартни фен страници

Поддържащите уебсайтове са отдавна наясно с ползата от различните социални приставки, които Facebook предлага. Но само вложилите Open Graph в сайта си се възползват максимално ефективно от предимствата на интеграцията със социалната мрежа. Последните са наясно с особения вид страници, които Facebook генерира за всяка уеб страница със собствен Like бутон, които позволяват обратна връзка с харесалия съответната страница. Време е за сбогуване с този вид Facebook страници.

Малко предистория, за тези, които не са наясно с материята:
Няма да забравя колко впечатлен бях на 18 ноември 2011, на 6-тия семинар на SocialMe (благодаря на Ален Попович за поканата), когато научих, че освен стандартните фен (или „бизнес“) страници във Facebook, има и някакъв особен друг вид, скрит от останалите и видим само за администраторите на сайтове. Става въпрос за страница, която Facebook автоматично генерира към Ваша уебстраница с интегриран Like бутон и Open Graph. На вид са като стандартните, но с няколко особености. Обикновено феновете не могат да ги посещават и да споделят съдържание там и дори са напълно невидими, освен за собственика на сайта, докато няма нагласен username. Дори след задаване на такъв, при споделяне на нещо от името на страницата към аудиторията и, то излиза във фийда, но при кликване по името на страницата, потребителя бива насочен директно към уебсайта (примерно блога Ви).

Последното, разбира се е предимство и е цялата идея на тези страници – насочване на посетители от Facebook обратно към сайта Ви, който вече са харесали. Друга опция налична за Вас на тези страници е достъпът до подробни статистки свързани със сайта Ви и Facebook интеграцията. Но всъщност това са същите статистики, които винаги са били достъпни (и продължават да бъдат) и от тук. По-подробно за тези Facebook страници можете да научите от невероятния блогър, вдъхновение на много дигитални маркетолози в България – Иво Илиев – тук и тук.

И до тук с предимствата… Колкото и да бях впечатлен, научавайки за тези страници, много скоро осъзнах, че са ненужни. Объркващо е ако имаш и Facebook страница и уебсайт към продукта си и имаш Like бутон на сайта. Така ще има 2 съвсем различни числа с харесвания, съответно към сайта и към нормалната ти Facebook страница. Объркващо е и за феновете, ако сложиш и Like бутон или кутийка на сайта си, която да „харесва“ нормалната фен страница. Така хората не знаят защо има 2 различни бутона, какви са разликите и кой за какво служи. И самите администратори обикновено забравят за автоматично генерираната от Facebook страница, тъй като вече поддържат една нормална такава.

Както казах, подробните статистики са достъпни и от друго място, а колкото до стандартни статистики, които притежават обикновените страници с информация за взаимодействия с отделните публикации или посещаемост на страницата, то такива липсват. И нормално, предвид че както споменах, посещаемост на тези страници-фантоми обикновено няма. Орязани са и много други функции спрямо нормалните Facebook страници, но и те не са били нужни по начина, по който е била замислена концепцията.

Отдавна си мислех колко хубаво би било да няма подобно нелепо диференциране между „нормални“ и „админски“ страници, а всичко да е цялостно и опростено. Явно боговете на Facebook са чули молитвите ми и вече започна преходен период, в който имате избор как да постъпите. Обявиха възможността за миграция преди, мисля, 2 седмици в ето тази документацияДокументацията описва идеята, че вече няма да има автоматично генерирани страници-фантоми, като гореописаните, а Like бутоните ще са обвързани само с класически страници, откъм които ще взаимодействате с аудиторията си. Описано е какви мерки трябва да се вземат за тази миграция. Напомня се, че е задължително да се добавят meta тагове с ID на админа на Facebook страницата, ID на приложението, което е обвързано с нея и разни други подробности.

Липсват някои подробности, относно процеса на миграция. Пише просто да се ориентираме към стандартните страници. А какво точно става с досегашните ни „админски“ страници не е упоменато. Надявах се, че той включва и трансформиране на „админската“ страница в класическа такава. Защо? Тъй като наскоро бях наредил усърдно разни събития по timeline на страницата към личния ми блог, свързани с творчеството ми и не ми се искаше да трябва да правя всичко отначало за нова страница. За някои администратори може да се вижда безсмислено аранжирането в подобен профил, който е достъпен само след въвеждане на точен URL в адресната лента, но пък със сигурност има и много други хора с такива страници, които са правили редица публикации там и след евентуална трансформация в класическа страница, биха искали да ги запазят по същия начин в Timeline.

Като човек, който обича да експериментира с всички новости във Facebook (и не само), не си позволих да чакам, да науча от някой друг, а следвах инструкциите и отидох на настройките на приложението към блога ми (то ми позволява да имам коментари и разни други неща; направете си и Вие такова, ако нямате, не е сложно). За целта отидох тук, след това избрах съответното приложение и кликнах на бутона редактирай (edit) горе, вдясно. От там се натиска на Advanced и стигаме до следните радио бутони.

 Разбира се, касае ни последната опция – External Page Migration, при която дори след толкова описателен текст, пак не пояснява как да се тълкува думата „миграция“ и дали да чакам тиквата ми да стане каляска, пардон, админската страница – нормална. Е въоражих се с търпение и след около седмица получих следната щастлива нотификация под админ панела на почти тайната ми страница:

В червения правоъгълник пише:

Мигрирайте страницата си

Това е администраторският интерфейс към Вашата уебстраница http://krisbogdanov.blogspot.com/. Тъй като външните страници ще бъдат елиминирани, то тази страница няма да получава повече харесвания и скоро ще изгуби възможността си да публикува до потребителите, които са я харесали. За да продължите да получавате харесвания и да публикувате до тези потребители, следва да конвертирате страницата в стандартна Facebook Страница, кликайки на бутона „Мигрирай страницата“ отдолу.

Или иначе казано, това, за което си мечтая от месеци. След приемане на червеното хапче, пардон, натискане на „мигрирай“, получавате следните надписи:

Горе пише:

  • Настройте снимка за корица и профилна снимка.

Профилната си я сложих със създаването на страницата, а корицата при появяване на timeline.

  • Настройте Vanity URL, за да е по-лесно да намират страницата Ви.

Аз го направих, веднага като разбрах, че това е единственият начин друг човек освен мен да може да я види. Предположих, че може да има и луди, които биха се интересували как изглежда тази създадена-за-да-бъде-скрита страница.

  • Сменете href в Like бутона на уебсайта Ви.

Логично, досега настройката там съвпада с URL на сайта Ви, а сега трябва да се смени с URL на Facebook страницата. Да, на тази същата – „админската“. Странното е, че аз го направих доста преди да разбера за тези миграции. Просто защото научих, че числото (тогава беше към 100 при мен), което уж брои „харесвания“, всъщност брои и споделяния, препоръчвания и някои други неща за съответния URL и реших, че искам да се вижда действителния брой „Like-ове“.

 

Разбира се, не всички може да се радват от тази промяна, някои може да са объркани, на други може да им е безразлично. При всички случаи, целта на тази статия бе да Ви информирам за ситуацията и Вашите варианти. Те основно са два:

  • Можете още сега да изтриете „админската“ си страница (или пък когато дойде предупреждението, че става излишна) и просто да промените URL в кода на Like бутона на сайта си, да харесва Вашата „нормална“ и публично достъпна Facebook страница.
  • В случай, че нямате класическа страница към сайта си, то Ви остава варианта да конвертирате „админската“ към такава, като първо ще имате време да си я подготвите (украсите), когато дойде подканата.
  • Някой пък може да реши, че иска да има две страници след миграцията на „админската“ такава. Въпрос на вкус… Припомням, че до не отдавна Facebook позволяваше преименуване на страниците, ако имат до 100 харесвания, но отпреди няколко месеца, преименуване е възможно и до цели 200. Казвам го, в случай че искате да имате като резултат 2 страници, но на едната да смените леко темата… (примерно едната да е с Вашето лично име, а другата на Вашият продукт).

 

По план Facebook ще елиминира старите „админски“ страници на 7 ноември, което означава, че имате цели 3 месеца да научите за тази статия, да я прочетете и да вземете решението си как ще процедирате. Шегувам се, разбира се! Веднага Ви насърчавам да приложите „фокуса“ с радио бутона и да „тествате“ миграцията по-отрано. Това е и идеята на тези бутони – дават 90 дни възможност за тестване пред период на голяма промяна („breaking change„).

P.S. И да, ако статията Ви е била полезна, много ще се радвам да ми ударите едно рамо, харесвайки блога ми. Може и по-интересни неща да започнат да изскачат там…

Подобни статии:

  1. Facebook страниците вече с 5 вида администратори!
  2. Админите на Facebook страници могат вече да сменят vanity URL
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване