08/17/12 05:00
(http://socialevo.net/)

Придобивания в интернет бранша през 2012-та година

Wildfire

Макар и малко рано тази година, се заемам с вече традиционния ми обзор на придобиванията в уеб сектора (Web & Tech Acquisitions). IT компаните и тази година бяха много активни по отношение на ключови назначения, уволнения, нови продукти и най-вече – придобивания.

Не можем да се оплачем от липса на сделки от високо ниво, а най-хубавото е, че в тях участват не само традиционните гиганти Google, Apple, и Microsoft, но и няколко други известни компании – LinkedIn, Facebook и Zynga. Интересен факт е, че 7 от 9-те мултимилионни сделки на голямата четворка, се случиха през последните 3 месеца. Какво лято само!

 Ето и извадка на топ придобиванията тази година, подредени по дата:

 23 Февруари

Apple придобива търсачката за апликации Chomp за 50 $ милиона. Целта е да се подобри и оптимизира търсенето в разрастващия се App Store.

Не е тайна, че актьорът Ashton Kutcher е маркетинг консултант на Chomp и може би точно това е помогнало да влезат в полезрението на големите инвеститори.

Chomp

 

С 97.6 $ милиарда кеш и ликвидни книжа, Apple е от най-сериозните играчи на пазара за придобивания и тази сделка за тях е само разгрявка. Всички очакват скоро да бъде разиграна сделка от порядъка на няколко милиарда.

 

21 март

Zynga платформата за мултиплейър игри OMGPOP за 200 $ милиона. Чудите се защо, а то е съвсем логично след новината, че настъпи денят , в който най-играната игра във Facebook не беше на Zynga, а на Нюйорксата компания OMGPOP – Draw Something. Едновременно с това – огромен успех като мобилното приложение. Но, разбира се, това, което се покачва стремглаво, скоро неминуемо спада, затова сделката е една прекрасна възможност за създателите а OMGPOP да станат мултимилионери, преди да са оплескали нещата.

 omgpop

9 април

Facebook  придобива Instagram  за 1 $ милиард в брой и акции! Веднага възникват два въпроса – защо толкова много и защо точно тях? Само няколко дни преди покупката се спрягаха суми около 500 $ милиона. Месеци преди това – 300$ милиона, а преди година – 100 $ милиона.

Instagram

 

Но защо Facebook плати почти двойна цена за тази услуга? Отговорът според повечето анализатори е, че Facebook закупи не толкова самата усуга, колкото огромния й брой потребители. За първи път някоя услуга се доближи толкова бързо до обема регистрирани и активни потребители на Facebook. Това е доста плашещо, особено като се има предвид, че именно снимките са причината повечето потребители да си открият акаунти в социалната мрежа. Instagram застраши ядрото на бизнеса на Facebook – качване и споделяне на снимки.

 

3 май

LinkedIn  придоби SlideShare , наричната често Youtube за презентации за 119 $ милиона, от които 45 % в брой и останалите в акции. Презентациите добре се връзват с имиджа на LinkedIn, а 29-те милиона месечни посещения на SlideShare ще подсилят позициите им сред таргетирана аудитория.

 Slideshare

22 май

Google  закупи Motorola  за 12 $ милиарда. Причината пределено не са печалбите на мобилния гигант, а опитният персонал и патентите, които притежават с оглед на амбициите на Google в тази област.

 Motorola

4 юни

Google  придобива Meebo  за 100 $ милиона, за да подсили възможностите за чат в социалната мрежа Google+.Meebo е добре интегриран с iPhone и Android телефоните с дългогодишен опит в област, където Google желае бързо да навлезе.

 Meebo

12 юни

Betaworks, Washington Post и LinkedIn разпарчетосаха Digg  за около 16 $ милиона в най-интересната уеб сделка за годината. Сайтът бе буквално разкъсан на части, както следва:

 

- Домейна, съдържанието и кодът за Betaworks срещу 500 000 $

- 15 патента за LinkedIn срещу 3.5 – 4 $ милиона.

- Целият екип професионалисти за Washington Post срещу 12 $ милиона.

 

Май това даде отговор на въпроса - кое е по-ценно – хората или другите ресурси на фирмата?

 digg

18 юни

Facebook  придобива за 100 $ милиона Face.com – израелска фирма, която се специализира в разпознаване на физиономии. И после нямало връзка между ЦРУ и Facebook …

 Face.Com

25 юни

Microsoft  закупува корпоративната социална мрежа Yammer  за 1.2 $ милиарда. Yammer, който е нещо като Facebook за бизнеса, има около 4 милиона регистрирани потребителя, като само 20% от тях плащат за премиум услуги.

 Yammer

През изминалата година Microsoft финализира сделката за Skype, която й струваше 8.5 $ милиарда. Поотделно взети двете тези социални услуги звучат супер, но как биха могли да бъдат интегрирани и най-вече монетаризирани?

 

27 юни

Apple придобива Authentec  за 356 $ милиона. Закупената компания се занимава с пръстови отпечатъци и слуховете са, че Apple прави тази инвестиция с цел да навлезе на пазара за мобилни разплащания със собствена патентована технология.

 Authentec

30 юли

Microsoft  придобива за неизвестна сума производителя на multi-touch диплеи Perceptive Pixel, вероятно, за да подсили амбициите си в областта на таблетите и touch-screen мониторите с по-големи размери.

 PerspectivePixels

31 юли

Google  придоби Wildfire  за сума между 250 $ и 400 $ милиона. Вземайки под крилото си производителя на маркетинг софтуер, Google може би иска да засили комукацията с брандовете и да създаде идеалната среда за реклама в социалната си мрежа.

 Wildfire

 

 

 

Автор: Иван Иванчев
Изпълнителен директор
Агенция за интернет маркетинг “EasyOnline”

 

Подобни статии:

  1. Всичко за Twitter през 2012 година
  2. Стюарт Тил: Очаквам 20% ръст на интернет рекламата през 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване