08/21/12 14:19
(http://www.azcheta.com/)

Уличните библиотеки – "моя книга за твоя" или нов дом на открито за книгите

Компютри, програми, iPhone – това са властелините на нашето време. Книгите някак станаха прашни картини, които украсяват стаите ни. За да бъдат разгърнати отново те трябва да излязат навън. Добрата стара библиотека вече става тяхно скривалище, а те - забравени вещи. На книгите им е нужно ново пространство, където да бъдат отново лесно достъпни и препрочитани.

Едно от решенията са уличните библиотеки. Това е една успешна практика по света, а наскоро един млад българин ни показа, че и у нас книгите могат да открият своя дом на улицата. Добрин Станев е завършил специалност „Европеистика” в СУ и също така се занимава с още куп дейности, опитвайки се да превърне идеите си в реалност.

Той стана първият български уличен библиотекар, както неотдавна беше определена дейността му от екипа на бТВ. Целта на Добрин е проста - да се популяризира четенето, да се разрасне самата инициатива и все повече хора да взимат и оставят книги, а защо не дискове и списания.

Мотото е „Вземи, прочети и върни! Ако искаш донеси и ти…”. Библиотеката представлява няколко рафта, на които в началото младият библиотекар излага книгите от своята лична библиотека пред дома си в кв.Редута, а сега книгите се множат. Може би тази улична библиотека ще даде смелост на други хора да изкарат някой стар шкаф от вкъщи и да подредят на него любимите си книги без да се страхуват, че няма да ги видят повече, а напротив - надявайки се да открият на другия ден някоя търсена от много време книга или забравен любим роман.

По света също има немалко подобни проекти. В Ню Йорк и във Великобритания например телефонните кабини вече имат ново приложение, а именно да бъдат улични библиотеки. Принципът е същият – взимаш книга и оставяш друга. Разбира се, вярно е, че има опасност от „крадци на книги”, но ако нямаме доверие в хората, които обичат да четат, то самата инициатива е обречена още в зародиш.

На същия този принцип можете да си вземете книга от повечето хостели по света. Докато пътуваме винаги се опитваме да си спестим багаж, но пък пътешествие без книга е истинско мъчение. Затова, когато прочетеш една книга, може да я оставиш и да вземеш друга. Така през целият път носиш една книга, а си прочел доста повече.

В Иран пък е финансиран проект, посветен на направата на мрежа от библиотеки и то на нетипични за книгите места, но пък често посещавани - фризьорски салони, магазини, гари, автобусни станции, зъболекарски кабинети и други.

Практики по света не липсват, но ако се позамислим повечко, бихме могли да осъществим и наши идеи и книгите най-после да излязат на открито и да бъдат по-лесно достъпни и по-четени от обикновения човек. Както например правят няколко студентки с тяхната инициатива "Разменям мое за твое", за която няколко пъти сме ви разказвали.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване