08/22/12 12:16
(http://www.reduta.bg/)

Лятна Коледа

Владимир Шопов

За да спечели изборите ГЕРБ ще се опита да върне държавата максимално близо до соца. Основна политическа задача е да се обезмислят изборите чрез контрол върху самия процес и прекъсване на връзката между гласове и представени партии. Като допълващ „план Б“ върви превръщането на повечето партии в нов „Отечествен фронт“, който да подпира партията-държава. На практика сред сегашните играчи на терена няма кой да откаже покана за участие във властта. Превръщането на БНТ и печатните медии в едно безкрайно правителствено предизборно студио е следващия инструмент. По този начин и картината на „уважаемите зрители“ ще попадне изцяло в обсега на контрола. Ако петролният монополист „Лукойл“ не беше в приятелския кръг на кабинета, сигурно и там щяха да измислят някоя държавна промоция за населението.

Най-тежката соцартилерия обаче бе извадена през последните седмици със завръщането на щедрата държава и премиер. Към всички социални групи полетяха обещания за нарастване на доходите. За да стегне редиците на администрацията преди наказателната акция през 2013-та бяха отпуснати пари за скок на нейните заплати. Колко е реалния ефект от тази маневра очевидно се оказа спорно, но няма съмнение, че властта ще трябва да „котка“ чиновниците през идните месеци най-малкото защото ги унижи с повсеместното нахлуване на „калинките“ в изпълнителната власт. ГЕРБ може и да се опита да направи десант в администрацията, но със сигурност там надделя шока и ужаса от нивото на компетентност и култура на неговите кадри. Друг въпрос е дали подобна обида ще бъде компенсирана с неравномерно нарастване на заплатите.

Извън обсега на закъснялата щедрост на премиера няма да останат и пенсионерите. Те дотук не му бяха особено необходими електорално, но на идните избори Борисов ще трябва да се бори за всеки глас и затова сега се насочва и към тях. Очаквано още преди да е започнал новия „политически сезон“ и други се усетиха, че коледната торба с подаръците е отворена предсрочно и е време да поискат нещо за себе си. Работещите в МВР направиха това тези дни и със сигурност няма да са последните. Вече няколко месеца сме заливани от коментари за сухото лято и лошите реколти и не е трудно да се предположи, че есента ще донесе лавина от искания от най-различните категории селскостопански производители.

Най-тежкият соц обаче лъсна, когато щедрият премиер собственоръчно изтегли и част от коледните промоции тази година. За да стартира още по-ударно едногодишната предизборна кампания, правителството уреди държавна промоция на „малката потребителска кошница“. Така вместо намаленията (или замразявания) да започнат в началото на зимата те стартираха посред лято. По този начин правителство и търговски вериги си сътвориха безплатна реклама, която според някои върви срещу закона, защото представлява картелно договаряне. Икономистите вече многократно осмиваха начинанието, но то по-скоро илюстрира пълното отдаване на соц инстинктите на кабинета и широкото отваряне на стария икономически рецептурник. Ясно е също така, че друга важна задача на тази неуместна щедрост е да маскира скока на цените в резултат на излезлите от контрол разходи за горива, с което се надява да забули произхода на очакваната инфлация.

За да си играе на дядо Коледа през цялата предизборна година и да крепи бюджета правителството вече обърна държавата на таксова касичка, в която скоро и към закупуването на билети за градския транспорт ще прикачи някаква „таксичка“. Този подход вече загуби всякаква мярка, а държавните такси все повече се калкулират по някаква рекетьорска логика. Все по-често те са процент от сумата на услугата, а не фиксирана ставка. Отделно от това те постоянно нарастват, както и нараства тежестта на изисканите документи (съответно такси). Нека си припомним, че „Паркинги и гаражи“ например стартираха процедурата за издаване на стикер за паркиране с осем изисквания и едва след граждански натиск ги редуцира до (предпоследно) три. Но този подход надали ще удържи на предстоящото щедро пръскане на пари. Дълговата гордост на това правителство със сигурност ще си отиде до края на следващото лято и остава големия въпрос как точно ще изглежда наследството.

Всъщност лентата с лятната Коледа вече се въртя, макар и на забавен кадър. За дълги периоди от мандата си Борисов хвърляше пари и обещания по всеки, който се нареди под Министерски съвет. Сега това ще добие бутафорни измерения, защото ако лентите се отнасят за „общите блага“, никой няма да пропусне да се пробва да си вземе и някои „конкретни“ такива. Но българските политици упорито продължават да си мислят, че посещения на външни полуавторитети и унизителни повишения на заплати и пенсии печелят избори. Този целогодишен коледен сезон ще слушаме и гледаме това. Остави ни да се надяваме, че към този публичен тормоз няма да звучи безспирно „Jingle Bells“……

Публикувана на 08/22/12 12:16 http://www.reduta.bg/?p=3588
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване