08/24/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Nokia, Sony и Samsung ще работят по навигацията на закрито

Nokia, Sony и Samsung ще работят по навигацията на закрито

Колкото повече свикваме с умните си телефони, толкова по-зависими от тях ставаме и толкова по-нужни са функционалности, за които допреди години дори не сме си мечтали. Една от тях е възможността да се ориентираш къде точно се намираш във вътрешно пространство – в супермаркета например. Google предложиха нещо такова преди време. Но когато са скрити и нямат директен контакт със сателитите, които обикалят около Земята, навигационните системи изпадат в затруднение и са почти безполезни. Това се отнася и за мобилните телефони, въпреки че до голяма степен те разчитат и на сигнала, идващ от клетките на мобилните оператори.

Точно този проблем иска да решат съвместно Nokia, Sony и Samsung, обединявайки се в т.нар. „In-Location Alliance“. Те обещават, че решението, което ще предложат, ще е много прецизно и икономично откъм потребление на енергия. В същото време ще е лесно за имплементиране и използване. Технологиите, които вероятно ще залегнат в него, вече са на наше разположение – Bluetooth 4.0 и и безжичните мрежи. Можем да очакваме тестовите имплементации по-късно тази година, а през 2013-а ще ги видим и в действие с тогавашните модели умни телефони.

Сега си представете следното. Влизате в огромния мол, допирате телефона си до специално табло с NFC стикер, който зарежда в браузъра мобилен сайт. В него виждате всички актуални отстъпки и оферти, поставени върху картата на търговския център. Най-прекият маршрут? Няма проблеми! Пристигате там и с едно натискане върху екрана се зарежда мобилното приложение, в което са събрани всичките ви карти за отстъпки в магазина (Passbook в iOS например). Така спестявате време и пари. Разбира се, тази технология със сигурност ще намери много приложения в живота ни. Ще очакваме!

Подобни статии:

  1. Google TV се съживява благодарение на LG, Sony и Samsung
  2. Nokia и Apple – лидери в ползването на мобилен интернет в България
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване