08/26/12 16:21
(http://www.azcheta.com/)

„Метро 2033” и литературните достижения на „новите” руски писатели

В последните години, под влиянието на наводняващата ни американска култура, като че ли забравихме, че руската още съществува. Достиженията на „братушките” в областта на литературата най-вече се свързват с имена на хора от осемнадесети, деветнасети и двадесети век, които пишат, макар и гениални, много далечнo от младите неща като начин на изразяване, структура на текста, а в определени случаи и психология на героите.

Каквото и да си говорим, вероятно нито един ученик, решил да похарчи малкото си пари за книги, няма да ги даде за „Престъпление и наказание”, което е напълно разбираемо. Не, очите му най-вероятно ще забележат лъскавата корица на някой американски бестселър със следните особености: неоригинална любовна история, много екшън, подходящ за филмиране сюжет. Така се стига до ситуация, в която младите купуват малко, но почти идентични една на друга книги, което им създава усещането, че „нищо интересно и различно не се издава”.

„Метро 2033” на Дмитрий Глуховски представлява алтернатива на този сценарий. Авторът е от новото поколение руски писатели, които се опитват да поддържат нивото на руската литература. Сюжетът е сравнително оригинален: светът е преживял ядрена война и единствените оцелели се крият от убийствената радиация на повърхността в тунелите на дълбоко прокопаното местно метро. Глуховски описва изключително подробно и реалистично това ново общество, раздирано от болести, войни между отделните станции за малкото останали ресурси, секти, разбойници и огромни плъхове. Ситуацията се влошава, когато мутирали създания от повърхността започват да прииждат към една от станциите. Това принуждава местния й жител Артьом да поеме на опасно пътешествие през цялото метро, сблъсквайки се с най-лошото от този постапокалиптичен свят, за да спаси от нашествието не само своите близки, а и цялото човечество .

„Метро 2033” предлага задъхано действие, което в комбинация с интересния сюжет, богатото описание на представения от автора свят и добрите му психологически профили на героите, правят романа книга, която не бива да бъде пренебрегната от любителите на фантастиката .

Глуховски е живият пример, че на излизащите като от калъп американски произведения има алтернатива. Ако ви се чете майсторски написана и интересна фантастика, която се различава от западните такива по диалога между героите, техният начин на мислене и действия, „Метро 2033” е вашата книга.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване