08/27/12 16:47
(http://ivo.bg/)

И Би Би Си ли служи на българската мафия, г-н Борисов?

Наскоро премиерът Борисов, неглижирайки критични публикации по негов адрес в западни издания, подхвърли с обичайната за него лековатост тежкият упрек, че нямало проблем за българската мафия да си плати за подобни критики. Вече писах и питах дали това се отнася, според него, до водещото в света на тежката артилерия на печата в демократичния свят британско списание „Икономист”, което го нарече популист. Сега питам, понеже препускащите по петите му по магистралите колеги вероятно не могат да го настигнат и да го обезпокоят: лекотата на обвинението му важи ли и за световната медия Би Би Си? Поводът е следното разследване с днешна дата:

BBC
Британското радио Би Би Си проведе разследване, посветено на българския футбол. Материалът е озаглавен “Смъртоносната игра на България”, а в него се разкриват тайните на футболната мафия, уговорените срещи, убийствата. Според радиото “Да имаш футболен клуб в България е много добър начин да легализираш разпространението на наркотици, проституцията и други незаконни дейности”.

Изводите от разследването на журналистката Марго Дън от Би Би Си са, че “източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти – не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си – а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност. Голяма част от собствениците на отбори в България са част от мафията и много малко политици имат смелостта да се изправят срещу този проблем”.

“За собствениците на клубове спортът е тяхната бяла страна – от другата страна има рекет, трафик на проституция”, коментира Сергей Катаров от МВР, който се занимава с измами и нелегални футболни залагания.

“Локомотив (Пловдив) е отборът с най-голям брой убити собственици – пет само в последните девет години. Обикновено има по 4-5 сериозни инцидента на година по футболните мачове. Става въпрос за много арестувани, побоища, замеряния с камъни и бутилки.

Имаме информация, че мачът между Локомотив (Пловдив) и Левски е уговорен и резултатът ще се обърне през второто полувреме. Левски набързо повежда с 2:0, нека видим дали наистина ще има обрат. Локомотив изравнява, а пет минути преди края отборът получава дузпа и стига до победата. Публиката освирква рефера при излизането му от терена.

Младият вратар Стефано Кунчев, който е титулярен вратар на младежкия национален отбор, се съгласи да говори с нас. Той ни разказа за инцидент отпреди половин година, когато е бил нападнат в гръб, докато се е прибирал от тренировка. Стефано не можел да си обясни защо това се е случило, но два дни след това мъж му е предложил 20 хиляди евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор.

“Аз отказах, защото не мога да продам страната си за пари, колкото и да са. Други обаче го правят. Разказвам това, заради семейството си, не искам малкият ми брат да играе в уговорени мачове. Надявам се нещата в българския футбол бавно да се подобрят”, споделя пред медиата Кунчев.

Много спортисти идват в България, защото това е лесен начин за тях да получат българско гражданство и по този начин достъп до Европейския съюз.

“Определени министри от кабинета дават гражданство на спортистите, но те не играят за България, просто взимат паспорта и отиват в друга държава от ЕС. За съжаление, няма нито един наказан за тази измама”, разказва депутатът Яне Янев. С бързо интернет проучване открихме поне 31 спортисти, които са получили българско гражданство в последните години, като само един от тях играл за националния отбор.

“Подкупват се бюрократи, държавни служители и други. Това е нашата съдба”, коментира адвокат Тодор Батков. “За съжаление, има корупция в българския футбол. Подкупват се съдии, подкупват се играчи. Няма достатъчно мотивация на високите нива да се разбие тази практика, а тя убива нашия футбол. Няма нито един осъден, което е безумно.

Българският футболен съюз трябва да провежда сериозен мониторинг и да наказва. Някой трябва да бъде наказан. Не се възприемам за месия, но обществото има нужда от хора като мен, които от време на време да казват нещата открито. Корупцията убива не само българския футбол, но и обществото ни”, коментира Батков. “Не мисля, че бяхме готови да бъдем приети в ЕС през 2007 година. Дори сега не сме готови, ако вземем предвид бюрокрацията, манталитет и други неща”, казва още президентът на Левски, цитиран от БТВ. ( Кафене.нет)

От разследването на Би Би Си следват доста въпроси:

Възможно ли е толкова напорист раздавач на порциите в българския футбол, като Бойко Борисов, който се меси от години в делата на този съмнителен български бизнес и се хвали с намирането на спонсори за клубовете, да не знае онова, което с едно разследване установява и споделя с целия свят реномираната компания Би Би Си?

Възможно ли е в качеството си на най-голям шеф на полицията в България главният секретар на МВР Борисов да не е бил в течение на българския световен рекорд по отношение на подземния живот в тази мафиотска сфера, завлякъл под земята въпросните 15 футболни президенти и да няма никаква вина ( или поне затаена информация) за този зловещ факт, оповестен днес от Би Би Си пред милиони хора по света?

Възможно ли е с едно епизодично разследване чужди журналисти да изобличат и докажат явния корупционен факт от днешната управленска действителност, че „определени министри” съдействат на десетки чужденци да взимат български паспорти като футболисти, но само един от тях да е играл реално в България, докато останалите очевидно си пазаруват „европейско членство” чрез корупционна схема, действаща на изключително високо ниво в България?

Възможно ли е такава схема да има и Борисов да чува за първи път от Би Би Си ( конгречулейшънс, ако е така!)?

Възможно ли е биячи безнаказано да тероризират български футболисти за склоняването им към фалшива игра за уредени мачове и това също да е „новина” за човек с толкова пипала в сферата на футболния бизнес, като нашият премиер?

Възможно ли е едно друго лице на българския футбол ( за да не го оприлича на една противоположна част от тялото) Тодор Батков, орденоносец на „Стара Планина” по волята на президента Георги Първанов, наистина да бъде възприеман като човека, от когото има нужда въпросният дискредитиран до абсурд най-масово обичан, практикуван и все пак-критикуван (все пак) спорт в България? Защото ако е възможно, това обяснява всичко…
Знам само, че е невъзможно влиятелна българска медия да повдигне тези простички и логични въпроси, макар резултатите от разследването на Би Би Си да са почти публична тайна за всеки интересуващ се от темата българин. Просто няма вече такива български медии, които да се осмелят на подобен „подвиг”. Както ни осведоми самият премиер ( в същото онова изявление, вменяващо на западните медии подкупност), българските журналисти, критикуващи работата на МВР, направо служат на мафията. А останалите? Останалите явно служат на него. Кой обаче е мафията в случая, оставям на въображението на читателя да си отговори.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване