08/28/12 07:43
(http://vasvalch.com/)

SEO и интернет маркетинг – малко статистика за 2012

seomoz-roger

През миналата седмица излеза поредното изследване The State of SEO and Internet Marketing, направено от два от най-големите авторитети в бранша – SEOmoz и HubSpot. За изследването са анкетирани доста SEO специалисти, прегледани са последните тенденции и новите важни фактори за ранкинга. Има интересни резултати.

От началото на презентацията най-много ми допадна аналогията, че с контекстуални реклами реално си “наемате” внимание, докато с фокусирани SEO усилия вниманието вече е ваше. Всички статистики показват колко е важно SEO и колко много трафик може да ви докара.

Експертите

Изследването сред SEO специалистите показва някои интересни тенденции, които май важат и за маркетолозите в други онлайн-сфери. Безспорно, най-ключовата дейност се оказва анализът на резултатите и трафика – това е нещо, върху което се фокусира най-голяма част от маркетинг-екипа. Според мен това е и още едно доказателство, че с намалелите бюджети императивът на оптимизацията на разходите се изпълнява на всички нива в компаниите и агенциите.

Най-търсените услуги на интернет-маркетолозите са свързани с SEO, социални медии, локално съдържание и контент мениджмънт. Въпреки че SEO като цяло нараства, търсенето на услугите за link building спада, което може би показва, че компаниите се фокусират върху други елементи от ranking-факторите.

Интересно е, че две противоположни тенденции вървят ръка за ръка. Като цяло, сред маркетолозите се появяват повече генералисти, но има и относителен ръст на специализация в някои екипи. Появата на маркетолози-генералисти се дължи на това, че все повече хора се обрръщат към интернет маркетинга и в началото придобиват базови знания в различни сфери, а “ветераните” се профилират в отделни ниши.

Тактиките

Интересно е да се отбележат няколко акцента в използваните тактики. Все още броят специалисти, които използват Open Graph тагове, е много нисък – под 20% от анкетираните. За сметка на това микродата за създаване на rich snippets изполват 40%. Явно въпреки social-модата повече специалисти отделят внимание на елементи, които отличават резултатите в търсенето по-добре. Купуването на линкове от брокери е на относително ниско ниво (около 10%) – явно доста хора са се наплашили от панди и пингвини :) Въпреки това директното купуване от други сайтове остава по-високо – към 18%.

В прогнозите на анкетираните за бъдещето се откроява едно: със сигурност идва времето на мобилния маркетинг, а Facebook ще продължи да доминира онлайн-средата – според 50% няма вероятност да се появи сериозен конкурент на мрежата.

SEO-тенденции

Сред новите тенденции в SEO ми направи впечатление, че значението на exact match домейните (домейни, които съдържат ключови думи) за ранкинга намалява. За сметка на това има ясна връзка между сигналите, показващи, че компанията или марката ви са истински, и добрите SEO резултати. Темата за social-сигналите пък е твърде дълга, затова четете още в SEOmoz. Ето и какво се има предвид под бранд-сигнали:

brand-signals

Друга тенденция, която ми направи впечатление, е превръщането на Google в определен вид справочник за въпроси. Търсачката все по-често изкарва информиращи резултати от свое име (както се случва с филма по-долу), което значи, че вниманието на потребителите ще се печели основно с по-задълбочена информация.

google-info

Проблемен е фактът, че Google намалява разнообразието на домейни в топ резултатите при търсене. Така по-малко играчи остават видими за публиката по високо конкурентни ключови думи – битката за тях ще става все по-трудна. SEOmoz наскоро писаха по темата за разнообразието и намаляването на резултатите на първа страница.

Съвети за SEO

Из съветите на Ранд Фишкин за пореден път ми прави впечатление фокусът върху бързото зареждане на сайта. Други съвети са не толкова технически, колкото ориентирани към публиката: действайте с внимание към потребителите, а не само към SEO и се постарайте да използвате лидерите на мнение като промотирате тяхното съдържание – те ще върнат услугата някой ден.

Вижте цялата презентация тук, а ако имате време, изгледайте и записа от уебинара в HubSpot.

___
на снимката: Roger





Още по темата:

  1. 2012: година на мобилния маркетинг и социалните медии
  2. Какво очаквам от Интернет маркетинг с нулев бюджет?
  3. Мобилен интернет в България – защото искаме да знаем

Публикувана на 08/28/12 07:43 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/M2XnS-vI3BI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване