08/29/12 10:15
(http://ivanbedrov.com/)

Нищо чудно Петолъчката да бъде и затворена

Пътният възел, известен на всички като Петолъчката, вече има кръгово движение. Влизаш в колелото без предимство, излизаш с предимство. От всички страни е така – демократично. Резултатът е, че в натоварените дни колоната от автомобили започва още от Карнобат и придвижването става само на първа скорост. Всяка седмица МВР разпространява прессъобщения, че си върши работа – т.е. че пътни полицаи „създават организация за улесняване на пътникопотока“. После репортери предават на живо от мястото на събитието колко е тежко движението. И така вече цяло лято. На практика това е рециклиране на една и съща новина, която звучи горе долу така: лятото е топло, зимата не е.

Едва ли е останал човек в държавата, който да не е информиран колко кошмарно преживяване е преминаването през Петолъчката и колко скоро премиерът Бойко Борисов ще открие готов и последния участък от магистрала „Тракия“. През последните месеци обаче злоупотребата с това пропагандно клише вече става натрапчива. Усещането е, че трафикът умишлено се затруднява сега, за да може утре всички да забележат огромната разлика. Усещането дори минава и в подозрение, когато видиш на място новата организация на движението. Защото тези два от петте лъча на Петолъчката, които водят към готовите участъци на магистралата, можеха да влизат с предимство в кръговото и да не се образуват километричните колони от автомобили. Но не влизат.

Ситуацията напомня един стар виц. Мъж разхожда по улицата малко и сладко кученце. От време на време го хваща за опашката и започва да го върти във въздуха. Разбира се, това предизвиква съчувствието на околните, които не спират да питат мъжа защо се държи по този жесток начин с кученцето. „Не му ли става гадно?“, питат хората. „Става му, даже много гадно му става. Но пък знаете ли какво удоволствие изпитва после като го пусна“. Избирателите сме в ролята на кученцето. Само и само да не пропуснем да подскочим от радост, когато магистралата е готова.

Всъщност е чудесно, че има нов път. Но няма нужда повечето пара да отива в свирката и магистралата да е отговор на всички кризи и на всички скандали. Макар че регионалният министър Лиляна Павлова не мисли така. Според нея всекидневните първи копки и рязания на ленти са задължителни и са изискване на Европейската комисия. „Такива се европейските изисквания, а не че ние искаме самоцелно да режем ленти“, обясни наскоро Павлова. В противен случай щяло да има санкции. Най-меко казано, това не е истина. Брюксел има изискване за информиране на гражданите за всеки проект, но няма изискване лично премиерът да открива всяка чешмичка в страната. Няма изискване лично премиерът да направи първата копка, после да инспектира няколко пъти, а накрая пак лично и да открие всеки проект пред камерите. Това си е чисто български принос.

Затова се подгответе Петолъчката още дълго да е част от новините. Днес ново кръгово, утре нищо чудно да се появи и проблем – я някой некропол, я блатни кокичета, и това да наложи затварянето на този пътен възел. Абсурдно е, прави сте. Ама кое не е абсурдно? Важното е кучето да се върти за опашката, за да стане още по-лошо и после хубавото да изглежда още по-хубаво.

написано за Vesti.bg

снимка: Sofia Photo Agency

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване