08/31/12 04:47
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СПИН ЗА НАПРЕДНАЛИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

През годините социализмът в България е бил наричан как ли не и сравняван с какво ли не. По-паметливите например помнят едно изявление от първите месеци след промените през 89-та година, когато лидерът на синдиката „Подкрепа” Константин Тренчев директно заяви, че управляващата тогава Българска комунистическа партия е наложила в страната „едни свински, комунистически отношения”. Най-често срещано, разбира се, е сравнението на БСП, бивша БКП, с раково заболяване, с тумор, който се разпространява незабележимо, но за сметка на това води до сериозни увреждания на обществения организъм и почти сигурна смърт. Напоследък обаче, особено след влизането на България в ЕС и превръщането на БСП в част от европейската левица, времената за подобни повече или по-малко крайни сравнения изглеждаха сякаш отминали. И може би затова толкова неочаквано, буквално шокиращо за мнозина, прозвуча едно изявление не на кой да е, а на Антон Кутев, депутат от левицата и медиен секретар на Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия. „Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предава се предимно по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си”. Тези думи на Кутев предизвикаха скандал, взрив от протести в самата БСП, искания за извинение и оставки. В същото време те се оказаха абсолютно неочакван подарък за основните политически опоненти на партията, като им дадоха възможност бързо и лесно да спечелят политически дивиденти за нейна сметка, а на политическата публика в страната дадоха и немалко поводи за активно лятно забавление. „Направиха ни на луди заради скандала, организиран от Антон Кутев” – каза по този повод бившият вътрешен министър Румен Петков. И в този случай, за разлика от много други случаи досега, Румен Петков е напълно прав. При това е прав не само защото интернет форумите буквално глътнаха като топъл хляб сравнението на БСП с болестта СПИН и започнаха безкрайни словесни упражнения по темата. Самият премиер Бойко Борисов с най-невинен вид реагира саркастично и се изгаври с основния си опозиционен противник, като каза, че ръководното тяло на собствената му партия ГЕРБ спешно ще изготви и разпрати до местните си структури правила за това как те да се пазят от заразяване със СПИН от социалистите. „Много е важно да се избягват всякакви контакти с тази партия, особено след саморазкритията, които говорят за напреднало заболяване и деформации в нея” – каза Борисов.

„Разбирам добре мотивите на Бойко Борисов, който по този начин се опитва да отклони общественото внимание от големите провали на своето собствено управление” – заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев по повод развитието на скандала. За разлика от мнозина други в своята партия, той защити изказването на колегата си Антон Кутев и каза, че не бива  перифразирането на един виц да се превръща едва ли не в централна тема на вътрешнопартийния живот. „От няколко дни наблюдавам опитите на функционери на БСП да раздухват един доста измислен скандал. Някои водят битки заради лични амбиции на гърба на БСП” – каза Сергей Станишев, очевидно обладан не само от желание да защити протежето си Антон Кутев, но да защити и самия себе си от врящото, а вече и откровено клокочещо, вътрешно напрежение в социалистическата партия. В този случай естествен изглежда въпросът откъде идва и кой поддържа споменатото напрежение. Макар че всъщност същият въпрос може да се определи и като напълно излишен, ако си дадем сметка, че точно в разгара на скандала около СПИН-сравнението на Антон Кутев, неочаквано в медиите се появи бившият президент Георги Първанов, който през последните месеци напълно отсъстваше от политическия живот. Сега обаче той не само даде голямо интервю, но и в него категорично се противопостави на позицията на лидера Сергей Станишев по отношение на „вица”, на Антон Кутев. „Аз твърдя, че това е обидно и вредно изказване. Казвам го като историк – в цялата партийна история няма по-обидно изказване към социалистическата идея. Тук аз не виждам виц и не съм аз този, който е загубил чувството си за хумор”. След тези си думи бившият президент и прононсиран кандидат за председател на БСП заяви директно и категорично, че през есенния политически сезон ще активизира своята позиция и въпреки, че не е лидер на БСП, ще отстоява и налага лидерска позиция. Това изказване може да прозвучи на някой страничен наблюдател доста шизофренично, но самите социалисти, пък и анализаторите, които следят процесите в българската левица, добре разбират смисъла на казаното. А то е, че вътрешната война в БСП не само не завърши с развитията на последния конгрес през пролетта, но предстои да се разрази с нова сила, защото…..ами защото догодина идват парламентарни избори и ако ГЕРБ по една или друга причина ги загуби, то БСП непременно ще управлява, независимо дали самостоятелно или в някаква коалиция. А Георги Първанов не е известен като човек, чиито политически амбиции са вече изчерпани след двата му президентски мандата, които май единствен той оценява като успешни. Друг е въпросът дали точно подобни амбиции, които са пагубни не само за самата БСП, но и за страната като цяло, не са довели депутата Антон Кутев до цветистото му сравнение между социализма в България и опасната болест Синдром на придобитата имунна недостатъчност.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване