09/03/12 09:03
(http://vasvalch.com/)

Презентирай като Стив Джобс – Кармайн Гало

Steve Jobs

Прочетох The Presentation Secrets of Steve Jobs (на български книгата е Презентирай като Стив Джобс) в оригинал, благодарение на Емил, за което ще съм му вечно благодарна. Книгата е наистина полезна и дава добър поглед върху въпроса за ненормално добрите презентации (да, опитвам се да направя игра на думи с Insanely Great, не ми се сърдете!)

Но нека вкарам и малко допълнителна информация. След като прочетох първото ревю за книгата, веднага поисках да я имам. Но след малко ровене станах доста скептична – за разлика от други автори, чиито наблюдения са базирани на директен достъп до обекта, Кармайн Гало базира книгата си само на индиректни източници – статии, отразяване от представяния на Apple и записи на презентации на Джобс. Как може да напишеш книга базирана на YouTube? Оказа се, че съдържанието е много по-дълбоко, отколкото предполагах, а Гало прави чудесен анализ на презентациите с поло :)

Книгата е проект, който дава директни практически съвети, които да използвате в различни ситуации за своите презентации. Кармайн Гало дели съветите, следвайки фабулата на презентациите от Джобс.

В началото бе планирането

В планирането най-важно е създаването на фабулата. Сценарият се пише най-лесно аналогово – забравете сложните (и дори по-простите) програми и разпишете всичко на лист хартия. И аз гарантирам, че работи по-добре, защото имате повече време за премисляне на нещата, както и повече фокус върху това, което правите.

Създайте своята история

В началото на книгата се обръщаме към завръзката на историята, към увода. Тук трябва да се създаде усещането за цел, която трябва да бъде постигната, както и за решаващата роля на зрителя за постигането на тази цел. Тук трябва да използвате стандартната крива, позната при разказването на истории: въвежда се проблем или антагонист, който трябва да бъде преборен.

Героят излиза на сцената

Вашият продукт или вашето решение е главният герой на фабулата. Той е тук, за да разгроми противника (проблема) и отново да донесе мир на земята. Представете го плавно – като надграждате всяка характеристика върху предишната, за да създадете реалистичен портрет на вашия Принц.

Заслужена кулминация

Кулминацията в презентациите на Джобс е винаги запомняща се. Той не просто представя продукта, а кара публиката да ахне – независимо дали става дума за “най-тънкият ноутбук” или за компютър, който представя сам себе си като Macintosh.

И тъй като презентаторът е и главен актьор, и режисьор, и сценарист на събитието, той трябва да може да води представлението подобаващо. Затова трябва да овладеете представянето пред публика, включително невербално поведение, движение на сцената, енергия и т.н. Зрителният контакт с публиката, отворената поза и жестовете с ръце придават най-ясно приятелското отношение.

Стилът

Ето и някои от важните съвети за стила на вашата презентация:

  • Презентациите на Джобс се отличават с нещо ключово: простотата. Тя фокусира вниманието на публиката най-ефективно, защото зрителите нямат с какво да се разсеят.
  • Не използвайте булети. За сметка на това ползвайте визуални слайдове с малко текст – средната му дължина трябва да бъде 40 думи, като често 2 или 3 са напълно достатъчни за предаване на съдържанието. За да предадете останалата част от значението, използвайте визии.
  • Джобс използва същия похват и в говоренето – той ползваше малко думи, които не са абстрактни или сложни за разбиране. Така значението се предава веднага.
  • Числата не трябва да са просто себе си – можете да ги обърнете по много по-разбираем начин, с помощта на аналогии. Така “5GB памет” (абстрактна цифра) се превръщат в “1000 песни” (много по-разбираемо понятие).
  • Презентациите на Джобс са емоционално заредени – а емоциите фокусират вниманието изключително ефективно.
  • Представянето ви трябва да е последователно. Както облеклото, така и поведението на сцената се превръщат във ваша запазена марка – изградете образа си с ясното съзнание, че ще трябва да го поддържате във времето.
  • Всичко във вашата презентация може да бъде подобрено с репетиции. Вижте как звучите вкъщи, пред огледалото и пред котката. Запишете се и гледайте записа. Повторете колкото е нужно.
  • Не се притеснявайте от засечки – измъкнете се от тях елегантно.
  • Последно: забавлявайте се! Това е най-важното, каквото и да правите, на сцената и извън нея.
Публикувана на 09/03/12 09:03 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/kq1uM10OaHY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване