09/03/12 13:40
(http://nellyo.wordpress.com/)

Факти, медии и post-truth politics

Оказва се,  има такъв термин:  post-truth politics.

Използва го Пол Кругман,  но още преди това Дейвид Робъртс и др.  за политическа култура, в която  се казва на черното бяло  или – с други думи – политическото и медийното говорене  губи  връзка с фактите.

И е: спекулативно, неточно, невярно, превратно, поръчково, манипулативно, изфабрикувано или   измислици, продавани за истина.

Причината може да се търси и в политиците, и в медиите. The Atlantic отбелязва, че все пак не всички медии са безкритични  и дава  окуражаващи примери.

Проекти като   Truth Teller (Washington Post) и Truth Goggles   са важни, но целта не е само да има повече такива проекти, а  по принцип медийното съдържание да не губи връзка с фактите.

Един пример от българската действителност: вестник Монитор под заглавие  Медиите в България са свободни  информира за доклад, според който България не е в групата на държавите със свободни медии (Freedom House 2012).


Публикувана на 09/03/12 13:40 https://nellyo.wordpress.com/2012/09/03/post-truth-politics/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване