09/04/12 14:05
(http://ivo.bg/)

В Брюксел май наистина са разтревожени за медийната ситуация в България

„Утвърдени български журналисти излязоха с отворено писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, в което настояват за публична среща с нея при посещение й на 19 септември в България.

„Приехме с надежда думите ви, че свободата на медиите в България е личен приоритет за вас, както и заявлението, че внимателно ще следите ситуацията у нас. Смятаме, че е изключително важно да получите информация от първа ръка за истинските условия, при които работят българските журналисти”, се казва в писмото.

То е подписано от някои от най-известните автори в интернет медии, блогъри и водещи от БНР. Според тях Крус не би научила „достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти, които властите на практика не разследват” само от срещи с представители на институции и на двата издателски съюза, на чиято война в момента е заложник българският печат.

В писмото се признава, че голяма част от анализите, коментарите и разследванията целят единствено да разобличат другата страна и не служат на интересите на читателите. Епизодичните случаи на смели позиции също често са в контекста на тази война. В същото време концентрацията на собственост в медиите чрез поставени лица заема застрашителни размери.

Политическата зависимост на медиите не е просто проблем на българското общество, а на целия ЕС, защото са поставени под въпрос не само европейските ценности, а и европейските пари.

Последният пример е случаят с 25-годишна бивша служителка на Министерството на земеделието, която получава 50 хил.евро, за да създаде Facebook и Twitter профили на Програмата за развитие на селските райони. Обичайна практика не само на това ведомство е да използват парите за популяризиране на оперативните програми като начин да си купят медиен комфорт, тъй като в условията на криза и намаляващи приходи от реклама, институционалните рекламодатели са основен източник на приходи за големите медии, се признава още в писмото до еврокомисаря”(Кафене.нет)

По една случайност ( наистина!) бях не само в Брюксел, но и в европейския парламент на 5 юни, поканен от институцията на форум за свободата на словото в Русия и някои бивши съветски републики, когато с изненада научих за „българско събитие” в същата сграда. В една от залите имаше заседание с българско участие ( на евродепутати и на специално пристигнали от България инициатори и поканени на разговора сънародници) по темата за …свободата на българската преса. Кой знае защо- именно на пресата, макар мизерията на българската журналистика да не се ограничава само на хартиен носител , омазнен от мазните борби между лобитата на властта и корпорациите за сметка на качествената журналистика.

Комисар Нели Крус, явно информирана в движение за дискусията, се появи изненадващо ( също като мен) без предварително обявяване. По реакцията на служители на европарламента разбрах, че става наистина нещо извънредно: явно Нели Крус е „висока топка” не само в йерархията на европейското правителство, но и поради личния си авторитет. Именно на онова заседание тя обеща да дойде в България и макар да звучеше като едно от онези обещания, които не са задължителни за изпълнение поради импровизацията на речта, комисар Круз действително ще обърне внимание на проблемите на българската медийна ситуация на място в София.

Като един от журналистите, подписали писмото до нея с искане за среща, за което съобщава Кафене.нет,ще следя с интерес какво ще се случи на 19 септември при посещението й.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване