09/05/12 04:38
(http://ivanbedrov.com/)

Барозу на български

Най-лошото, което направиха тържествата в севернокорейски стил, е че отнеха възможността на повече хора да се порадват на откриването на още една линия на софийското метро. Новините ни информираха, че комунизмът е построен. Няколкостотин държавни служители бяха строени да ръкопляскат на премиера, а той произнесе тържествено, че „когато имаш подобни инфраструктурни проекти, това е самочувствие на нацията, това е демокрация“. За който не е разбрал – метрото е демокрацията, а демокрацията е метро. Цялата тези нелепица стряска разума. А стреснатият разум отвлича вниманието. Колкото и парадоксално да звучи, поднасяйки ни това представление, Бойко Борисов ни отне момента, в който можехме наистина да се поздравим с нашия успех. Да, нашия. Само за последните две години ние, българските данъкоплатци, сме дали близо 700 млн.лв за разширяването на метрото. Европейските данъкоплатци пък са дали дори повече. Затова властта можеше да ни остави да се порадваме на създаденото с нашите пари, вместо да ни натяква своята божественост. Защото да имаш метро в града си е чудесно, дори и да е чак през 2012 г.

Всъщност целта на тази стимулирана еуфория нямаше нищо общо с метрото. Целта беше да видим усмихнатия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу как реже лента заедно с българския премиер и изобщо да не разберем какво ни казва. А понеже Барозу типично по брюкселски говори дипломатично, затова и оценките му на пръв поглед могат да заприличат на потупване по рамото. Но това изобщо не беше потупване по рамото. Колегите от в. „Труд“ сполучливо синтезираха посланието в едно изречение: “Браво за метрото, сега оправяйте съда!“ Сега ще отида по-далеч в превода.

Председателят на Европейската комисия директно отхвърли твърдението, а вероятно и убеждението на премиера, че демокрацията се изчерпва със строителството на магистрали и метро. „Справедливо е да се отчете напредъкът на България, но реформите във важните сектори като съдебната и пенсионната система, администрацията, борбата с корупцията и с бедността трябва да продължат. Това е основното ми послание към премиера Бойко Борисов,” каза в петък Жозе Барозу. Това преведено от езика на Брюксел на разбираем за всички език означава: „Браво, мой човек! А не смяташ ли да направиш нещо за съдебната система, за пенсионната, да модернизираш администрацията, да ограничиш корупцията, да реагираш на кризата? Не мислиш ли, че е крайно време, а?“

Председателят на Европейската комисия напомни колко е важно какъв Висш съдебен съвет и главен прокурор ще бъдат избрани. Има и причина да го каже. Членовете на Висшия съдебен съвет няма да бъдат избирани пряко, мнозинството номинира своите кандидати на тъмно, публични изслушвания не се предвиждат, всичко е контролирано. В съдебната палата от няколко месеца се обсъждат няколко любимци на вътрешния министър Цветан Цветанов и вече се правят залози за това кой от тях ще бъде избран за следващ главен прокурор. Преди да дойде в България председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подробно е бил информиран за всичко това. Затова неговите думи означават: „Знаем какво направихте и това лято. Хайде стига вече игри!“

„Важни стъпки бяха направени, но е необходимо усилието да дойде не само от правителството и парламента, но и от съдебната власт, от медиите, от гражданското общество“, каза още Барозу. Поставянето на съдебната власт, медиите и гражданското общество в едно изречение не е случайно. Ние може и да сме забравили, но в Брюксел не са забравили начина, по който беше атакуван Съюза на съдиите в България – една от малкото организации, които се противопоставят на силовашкия щурм към съдебната власт. След като показно уволниха председателката на организацията – съдия Мирослава Тодорова, властелините на статуквото обвиниха Съюза, че е получавал пари „от една чужда държава“. Следващата стъпка води към новия закон в Русия, който обявява финансираните от други държави неправителствени организации за „чуждестранни агенти“. И това също е в детайли познато на Европейската комисия. И масовото изкупуване на медии чрез поставени лица, и почти тоталния контрол над информацията, и това е познато. Доста меко Барозу напомни: „Виждаме, всичко виждаме“.

Управляващите много добре си превеждат думите на председателя на Европейската комисия. Проблемът е, че нищо не следва. И преди, и сега. Защото и следващия път езикът ще бъде дипломатично мек. Барозу не казва нищо по-различно от това, което Брюксел пише в редовните си доклади по напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Вече много добре знаем, че властта тук се впечатлява само от директен натиск и винаги се прави на разсеяна, когато някой се опитва да бъде дипломатичен и да говори с намеци. Посещението на Жозе Мануел Барозу за пореден път показа, че директен натиск от страна на Комисията на можем да очакваме. Все пак това е Съюз от независими държави и големите промени в България могат да станат само като резултат от вътрешен, а не външен натиск. Всъщност и това ни го намекна Барозу: „Когато вземат решение къде да инвестират, чуждите компании гледат дали в съответната страна има върховенство на закона“. Т.е. ако искате да живеете по-богато, вземете сами да си подредите държавата.

написано за в. „Труд

снимка: Sofia Photo Agency

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване