09/05/12 06:00
(http://patepis.com/)

Прага – отвъд забележителностите (1): Съвети за пътуването

Жасмина започва една поредица за Прага, като в началото са съветите за пътуване до там.

Приятно четене:

Прага – отвъд забележителностите

първа част

 Съвети и идеи за пътуване

  Пътуването със сигурност е един от най-приятните начини да похарчим спестяванията си. Повечето от нас разполагат с не голям бюджет и е важно как той да бъде разределен така, че да стигне за важните неща, без да се лишаваме от удобства с които сме свикнали. Всеки турист преди да стегне куфарите за избраното място, прави някакво проучване за да няма неприятни изненади. Обикновенно се започва със забележителностите, входните такси, през транспорта и настаняването до цените на бирата и сувенирите. В интернет може да се намери много информация за Прага, особено свързана с туристическите забележителности. Обаче освен тази информация всеки турист е добре да знае и други дребни на пръв поглед детайли за да прекара добре и да успее да пътува наистина изгодно. Целта на настоящия пътепис е да даде малко по-практически поглед на едно пътуване до Прага през 2012 г с цел правилното разпределяне на бюджета.   И така да започнем отначало...  

Полет до Прага -

до Прага се лети със съвместни полети на Чешки авиолинии и Бългрия ер 4 пъти седмично – петък, събота, неделя и понеделник. Цените на билетите разбира се зависят от това кога е закупен билета – колкото по-рано, толкова по-евтин. Пътят е около 2 часа (освен ако пилотите не решат да минат по-напряко)  [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]

Летище Прага (Ruzyne) http://www.prg.aero/en/

е едно от най-големите централно европейски летища и е трансферно летище за полети до всички континенти. Въпреки това там всичко е организирано много добре и  всеки с лекота може да се  ориентира. Полетите от Бългрия кацат на терминал 1.  

Придвижването до центъра на Прага

 може да стане по няколко начина: 1 Такси – не е препоръчително, защото излиза между 20  и 30 евро в зависимост от адреса. 2. Автобус и метро  – автобус номер 119, спира точно пред терминал 1. Билети могат да се закупят от гише на градския транспорт от самия терминал 1  или от шофьора на автобуса. Разбира се трябва да разполагате с крони.  Целият път е около 40 мин. Автобус 119 превозва пътниците до станция Devicka на метрото, което ви води директно до центъра. (трябва да си вземете билет за 90 мин.)  

Обществения транспорт в Прага (http://www.metroweb.cz/index_e.htm)

е много добре уреден. Придвижването в града става с автобус, метро или трамвай. Всички превозни средства са нови, модерни, движат се точно по разписание през няколко минути и разбира се не са претъпкани и мръсни. Метрото има  3 линии, които пресичат целия град. Особено в центъра, спирките на метрото са на възлови места, така че придвижването е безпроблемно. Местата без покритие на метрото се обслужват от автобусни линии.  

Билетите за градския транспорт

са едни и същи независимо кой вид транспорт ползвате. Т.е като си вземете билет може да го ползвате както в метрото, така и в наземния транспорт. Билетите се продават на всички станции на метрото на гише или на автомати (автоматите връщат ресто, но трябва да разполагате с монети). В повечето случаи шофьорите на автобусите също имат билети, но все пак не разчитайте напълно на това. Другото място откъдето може да си купите билет са магазините за цигари и вестници. Най-добре е обаче да си вземете повече билети за да не се окажете в положение да обикаляте за билет, защото по улиците няма гишета или автомати. Билетите в Прага са валидни за определен период от време. Има билети за 30 мин (24 крони), 90 мин (36 крони) това означава, че можете да се возите на колкото искате превозни средства в рамките на това време (времето се отчита от валидирането на билета в първото превозно средство).  Има карти за 1 и 3 дни съответно110 и 320 крони, но не е препоръчително да избирате този вариант. Въпреки, че Прага е голям град повечето забележителности може да обиколите и пеша. Ако се придържате към билетите и добре си организирате маршрута и времето си за 2-3 дни няма да похарчите повече от 250 крони за билети на човек.  

Крони

В Чехия все още се пазплащат в местна валута, която е кроната. Най – добрия вариант е да си обмените достатъчно пари още в България. За изгоден курс се счита около и над 25 крони за 1 евро. Ако все пак ви се наложи да обменяте в Прага следващия вариант е директно да изтеглите пари от дебитната си карта в крони. Има комисионна за превалутиране, но пак излиза по-изгодно. Третият вариант са обменните бюра. Там трябва да се внимава много. Първо по центъра масово курсовете са около 24 крони за евро. Ако някъде видите по-висок курс не бързайте да се радвате. Обикновенно това е курс за обмяна на сума над 500 евро или пък се начислява допълнителна комисионна. Все пак има шанс и да намерите обменно бюро с курс около 25 крони, но трябва да търсите по безистените (такива има по пешеходните зони около Вацлавски намести) Което и място да изберете преди да дадете парите питайте колко точно ще ви дадат за сумата, която сте готови да обмените.  

Нощувки

Едно от нещата от които може да спестите пари са нощувките. Добре е да изберете място близо до центъра - така ще може да спестите от транспорт. За съжаление хотелите в тези райони не са евтини. Двойна стая в активния сезон в непретенциозен хотел започва от 85 евро нагоре. Затова по-добрия вариант е хостел. Тук има голям избор според джоба на всеки – от двойна самостоятелна стая с баня до обща стая с 10 легла. Освен добрата цена хостела си има и други предимства. Едно от тях е напълно обзаведената кухня в която може да се готви наволя. Така допълнително може да спестите доста средства като не се храните само на вън. Друго предимство е, че там със сигурност ще се срешнете с много интересни хора от цял свят, тръгна и те да обикалят като вас. В хостелите атмосферата е непринудена, открита и се създават чудесни приятелства. Ние се настанихме в хостел Dountown, член на веригата Hostel International, която гарантира висок стандарт на всичките си обекти. Въпреки това както повечето българи (особено не пътуващите много) бяхме предубедени към услугата, която ще получим. За наша радост се оказахме приятно изненадани. Хостелът се намираше в самостоятелна сграда на 10 -15 мин пеша от основните забележителности и така спестихме от транспорт. Всичко беше чисто и подредено. Имахме достъп до интернет, кухня, дневна. Стаята ни беше с 6 легла, но беше достатъчно просторна за да има лично пространство за всеки. Всяко легло си има шкафче с ключ където да си прибереш багажа. На рецепцията има и сейф ако някой предпочита да си държи там документи. Леглата са много удобни, спалното бельо чисто и свежо. Банята беше доста голяма, с душ кабина, мивка и тоалетна. В цената е включена и закуска. Изборът на хостел се оказа една от най-добрите ни инвестиции, защото така ни останаха пари да посетим други интересни места в града вместо да ги даваме за хотел.      

Заведенията в Прага

Разбира се повечето хора се насочват към бирата, но все пак трябва и да се яде. Чешката кухня не изглежда особено разнообразна ( не претендирам за изчерпателност). Тези които обичат месото, няма от какво да се оплачат. Те ще имат възможност да избират от разнообразни местни специалитети – разбира се с кнедли. Тези които предпочитат зеленчуците ще бъдат доста разочаровани. Всичко което се сервира има един единствен вкус - на пластмаса. На пръв поглед в салатите има всичко което очакваме, само че не стават за ядене. За изненада се оказа, че в заведенията готвят една супа, която представят под 4 различни наименования в менюто (примерно телешка, лучена, чеснова и бистра). Ако някой иска да хапне супа трябва да е наясно, че в нея задължително ще има месо дори и да я представят като лучена. Също така странно се оказа, че основната гарнитура към ястията която се сервира е странен вид кисело зеле с необичайни подправки. Имат хубави сладкиши, като непременно трябва да опитате. Традиционния чешки сладкиш  с канела – „Тардел” се продава и по улиците за 50 крони. Що се отнася до цените то те варират значително в зависимост от това къде сте избрали да хапвате. Ако сте се насочили към популярните места в центъра то ще ви трябват минимум по 30 евро на човек. Там салатите започват от 350 крони (14 евро). Но ако излезете малко извън основните туристически улици ще намерите малки кръчми в които може да хапнете и за 10-15 евро. Повечето заведения са изложили менюто си пред входа за да могат туристите да се ориентират. Разбира се и там има уловка. Обикновенно обявените цени са без ДДС ( 20%) или пък допълнително има такса за обслужване. Каквото и да видите като цени трабва да си предвидите поне още 20% отгоре за всеки случай. Повечето заведения наистина са много колоритни, с характерен стил. Персонала е облечен в типичени за Швейк униформи и макар и без особено желание все пак са склонни да се снимат с поредния турист.  

Бирата –

за чешката бира се носят легенди и наистина тук може да се опитат много и най-разнообразни видове бира – тъмна, светла, жива. Разбира се цените на бирата следват тези на храната т.е може някъде да намерите и за 25 крони, както и за 100 крони. За повече бирени подробности ще оставя познавачите да разказват повече.  

Храната в Прага

За хора с по-скромни възможности е добре да си пазаруват от магазините за хранителни стоки – особено ако не са в абсолютния център.  Ето и някои от цените в магазините:
  • Хляб (имат много и най-различни видове хляб особено черен, питки и малки хлебчета)  от 20 до 100 крони
  • Шунка (нарязана 200 грама) около 25-36 крони
  • Сирене – от 60 до 150 крони
  • Краставици – 50 крони
  • Бира – Пилзнер – 17 – 20 крони
   

Магазини

Ако сте решили да се отдадете на пазаруване, то в Прага можете да намерите представителства на всички световни марки. В разгара на лятото те вече са обявили сериозни намаления над 50% на лятната си стока, така че .... който има интерес може да действа. По-голямата част от магазинните се намират на пешеходната зона около Вацлавски намести. В Прага всички сгради имат характерната барокова архитектура дори и моловете. Сградата на един от най-големите търговски цетрове в града (намира се срещу операта) по нищо не се отличава от музеите, но вътре ще откриете модерна обстановка и голямо разнообразие от стоки на съвсем приемливи цени.  

Разни

  • За разлика от други „Европейски” столици в Прага няма проблем да се намери обществена тоалетна. Със сигурност такива може да откриете във всяка станция на метрото, както и специално изградени около туристическите забележителности. Таксата е между 5 и 10 крони.
  • Вода – в града на много места ще откриете чешми, които при това работят. Водата е напълно годна за  пиене. Ако си носите шишенце в раницата може да спесите пари от този консуматив. Ако все пак предпочитате да си купите от магазина то бутилка 1.5 л струва между 16 и 25 крони.
  • Разхлаждане – На много места ще видите колички на които се рекламира домашно приготвен сладолед, като цената е 25-30 крони за топка. Гарантирано е вкусен – ако решите да се отдадете на калориите.
  • Сувенирите са стандартни като навсякъде. Цените дори и за дребните предмети като магнити започват от 2 евро. Оказа се, че в Прага повечето от магазините за сувенири се държат от българи, руснаци или сърби -.т.е като коментирате цените внимавайте с персонала.
   

Забележителности

  За забележителностите в Прага има написано много в интернет - за историята, входните такси и маршрути, така че едва ли е необходимо да се повтаря всичко това. Но пък има местенца, които се пропускат покрай „традиционните” туристически места. За тях повече ще разкажа във втората част на пътеписа  - Непознатата Прага.   Снимките са много http://www.flickr.com/photos/hostelling_bulgaria/7761081692/   Очаквайте продължението Автор: Жасмина Николова   Снимки: авторът         Други разкази свързани с Чехия – на картата:   КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ        
Публикувана на 09/05/12 06:00 http://patepis.com/?p=34799
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване