09/15/12 14:55
(http://greentech-bg.net/)

Още една ужасна седмица за ядрената индустрия по света

Историческата новина, че Япония ще дефазира ядрените си мощности беше черешката на тортата в една седмица, пълна с ужасно лоши новини за ядрената индустрия по света. Решението на Япония да прекрати своята зависимост от ядрения си сектор до 2030 г. я нарежда сред страни като Германия и Швейцария, които прекратяват ядрените си програми след катастрофата във Фукушима през март 2011 г.

Това е революционно решение за страна, която до неотдавна добиваше 30% от енергията си от ядрени централи и последва вълна от невероятни по мащаба си граждански протести, нещо изключително необичайно за Японската култура и традиции.

По-рано през седмицата два ядрени реактора в Белгия бяха спрени след като беше установено, че има пукнатини по техните корпуси.

И в добавка към мъките на ядрената индустрия тази седмица, в Испания стана ясно, че през юли 2013 ще бъде затворена ядрената централа Garoña, а правителството на Квебек, че спира реактора Gentilly-2.

Това са исторически моменти.

Greenpeace приветства новата „енергийна и екологична стратегия“ на Япония като едно решение, което отдавна трябваше да бъде взето. От организацията обявяват обаче, че 18 години са все още твърде дълъг срок за дефазиране на ядрените мощности в страната.

Апония показа това лято на света, че може да функционира нормално без ядрена енергетика, при което нямаше прекъсване в подаването на електроенергия, въпреки че в експлоатация бяха само 2 от 50-те ядрени реактора на острова.

Пътят напред е пределно ясен.

Greenpeace показа в своя Energy [R]evolution – сценарий, че с бързо увеличаване на възобновимите мощности и подобряване на енергийната ефективност, Япония може да постигне икономическо възстановяване и да постигне своите цели за намаляване на въглеродните си емисии до 2020 г. При това без да е необходимо да рестартира нито един от спрените ядрени реактори след катастрофата във Фукушима.

В Европа, фактът че реакторите Doel 3 и Tihange 2 в Белгия са извън експлоатация след инспекция, която показа че в съдовете на реакторите има пукнатини, показва че ядрените мощности все още представляват голям риск за безопасността на обществото.

Възможно е повредите да са толкова тежки, че тези реактори никога повече да не бъдат рестартирани.

Ако това не ви се струва достатъчно страшно, то към кошмара се добавя факта, че има голям брой други реактори по света, които може би имат същите проблеми (2 в Германия, 2 в Холандия, 2 в Испания, 1 в Швеция, 2 в Швейцария, 10 в Съединените щати и 1 в Аржентина). Всички те са произведени от нефункциониращата вече холандска компания RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij).

Белгийският ядрен регулатор FANC организира миналия месец в Брюксел среща на ядрените регулатори, за да дискутират проблема. Отговорни лица от Германия, Холандия, Испания, Швеция, Швейцария, САЩ и Аржентина участваха в разговорите.

Активистите на Greenpeace обаче са разтревожени, че операторите и регулаторите от тези страни претендират, че при тях няма никакви проблеми. Ето защо от организацията призовават всички тези реактори да бъдат незабавно спрени и да бъде направен обстоен преглед на техническото им състояние, за да бъде гарантирана безопасната им работа.

Но от гледна точка безопасността на гражданите новината за спирането на централата Garoña в Испания през юли 2013 безспорно е добра новина. Операторите на централата се надяваха да удължат срока за експлоатацията на остаряващото съоръжение до 2019, което би им струвало евентуално 120 милиона евро за модернизация и подобряване на безопасността, но тази седмица те трябваше да признаят своето поражение.

Това е сигнал за приближаващото устойчиво бъдеще на Испания и голяма победа за активистите в страната, които водят борба вече 20 години.

Всичко дотук сигурно ви кара да се запитате колко удари може да понесе ядрената индустрия. Битката с модерните и по-добри алтернативи като соларната и вятърната енергетика обаче не може да бъде спечелена от една остаряла и опасна технология.

По материали от: greenpeace
(Image of Santa María de Garoña Nuclear Power Plant copyright Pedro Armestre/Greenpeace)

Публикувана на 09/15/12 14:55 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/rGZrDzpXniI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване