09/16/12 17:20
(http://ruslantrad.com/)

Йемен: предизвикателства и препятствия

Notice

Текстът е предоставен на блога от източник в Йемен. Това, което пише по-долу, не намира място в мейнстрийм медиите, поради редица причини. Йемен продължава да бъде разграденият двор на Близкия изток, а външният натиск не позволява на младежите и желаещите реформи хора, да продължат своите действия. Последната вълна от нередности си пролича по време на протестите срещу анти-ислямския филм “Невинността на мюсюлманите”. Недоволството беше използвано от политици и радикалисти – как?

Първоначално протестите в Йемен срещу анти-ислямския филм са мирни, но се появяват въоръжени мъже, които прогонват останалите.

В петък, 14 септември, йеменските сили за сигурност се пребориха със стотици младежи, използвайки палки, водни оръдия и сълзотворен газ, за да бият протестиращите, ден след като демонстрантите щурмуваха американското посолство в столицата Сана.

Четирима протестиращи бяха убити на 13 септември, а 48 души бяха ранени, включително 10 от контингента за сигурност, на който е възложена задачата да охранява посолството. Служители на посолството не са били ранени, но мисията заяви, че очаква още протести срещу филма обиждащ пророка Мохамед, и че ще закрие консулските служби в събота.

На 14 септември Пентагонът заяви, че един взвод морски пехотинци са били изпратени в Йемен, за да укрепят сигурността в посолството. Източниците от МВнР в Йемен потвърдиха, че около 50 морски пехотинци са пристигнали в Сана с полет от Бахрейн още в ранните часове на петъчния ден.

Новинарските уебсайтове обаче твърдят, че 150 морски пехотинци е имало още ден по-рано в столицата. Колко действително са американските войници днес на територията на страната? – никой не отговаря.

Припомняме, че в началото на август други 100 войници бяха изпратени през пристанище Ходейда с хеликоптери и военна техника под предлог, че ще обучават специалните части за борба с тероризма. Друга част американски военни работят в южната част под предлог, че ежедневно убиват поне 4-ма бойци на Ал Кайда като средства за борба главно са безпилотни самолети. Драстично от 4 месеца насам нараства и броят на съвсем невинни жертви от населението в това число  деца и жени убити при акции на безпилотните самолети.

Отвличания на млади активисти от младежката революция, откриване на масови гробове с тела от преди година, заплахи и нападения срещу журналисти и блогъри, взривявания на коли-бомби в пазари и около административни сгради са водещите ежедневни новини.

Новоизбраният президент Абдо Рабу Хади е изправен пред хиляди предизвикателства и препятствия след като започна изпълнението на съвместната инициатива с американското посолство и ССЗ за промяна в Йемен и подготовка за избори след две години.

От друга страна, бившият президент Али Салех, който според подписаният договор със ССЗ да не бъде преследван за престъпни действия и оставен като ръководител на партия Муатамар, води една необезпокоявана предизборна кампания в различни градове на Йемен като през август припомни на своите привърженици, че синът му Ахмед (до момента действащ шеф на Републиканските сили) навърши вече 40 години.

Не подкрепата баща-син за бъдещ президентски пост, обаче, притесниха голяма част от населението. Все по-видно и ясно е неговото покровителство над племето хути, с които той водеше ожесточена война в провинция Сада’а преди няколко години.

„Почти няма такси в столицата, което да не се управлява от член на племето или да е техен привърженик” – възмущава се таксиметров шофьор от Сана, а друг до него вметва: „Виждате ли всички нови къщи и блокчета на излизане от столицата – там всичко днес е предоставено безвъзмездно на племето. Строи се масово върху незаконно завзети наши земи от военните преди време. Ние не можем да се бием с военните за нашите земи. Не разбираме какво става!”.

Какво се случи  в Йемен след като в Египет и Либия имаше протести пред американските посолства?

Членове на партия Муатамар медийно отразиха възмущението си в телевизионните ефири, че:

„Ето тук трябва да реагира религиозната партия Ислах (партия Ислах частично представлява “Мюсюлмански братя” в Йемен), трябва да защити пророка Мохамед, а не да се занимава с политическа ангажираност и да търси политически постове за членовете си”.

От партия Ислах никой не отговори. Младежите, които подкрепяха революцията в различни градове и скоро събраха своите палатки от площадите, също отказаха да се присъединят към тези предизвикателства за протести.

„Ние вече веднъж бяхме изиграни, двуличието и действията на отделни елементи сред нас, агресивното поведение на някои племена под предлог, че ни пазят и за това са въоръжени, също ни отблъсква.” – пише в профила си във Фейсбук Басма, една от активистките на град Таиз.

В Туитър пък Хашим действа по друга схема:

„Който иска е свободен да изрази протеста си мирно и кротко, но не забравяйте да снимате. Ще има какво да се документира.”

Подкрепа за мирните протести написа и награждаваната активистка Тауакул Карман, която също е от  партията Ислах, но в началото на революцията, като водач на младежката революция и председател на „Журналисти без граници”, свали своята бурка и навлече гнева на много членове от партията си.

Протестите пред американското посолство обаче не закъсняха.

Те дойдоха на 13 септември, часове след призива на мюсюлманския духовник шейх Абдул Маджид Ал-Зандани, който изчезна от медиите в началото на революцията – веднъж със слухове, че е убит, втори път, че е тежко ранен или  преследван от привърженици на бившия президент Али Салех. В изказването си шейхът призова жителите на Сана и своите последователи да подражават на протестите в Либия и Египет и да излязат на протест за забраната на филма „Невинността на мюсюлманите”.

Г-н Зандани, някогашен наставник на Осама бин Ладен е обявен за „специален световен терорист” от Министерство на финансите на Съединените щати през 2004г., но тогава бившият президент Салех отказа да съдейства за неговото предаване на съд под предлог, че той е виден ислямски учен в Йемен, откритията му за лекарство против СПИН, различни ракови заболявания и нежеланието му да сътрудничи на американските учени за съвместен патент не го прави терорист.

„Започналите протести срещу филма вероятно щяха да спрат до ограниченията на американското посолство, които силите за сигурност бяха определили. Имаше затворени улици и движението беше спряно” – разказва очевидец и участник в протеста, на който малко по-късно брат му е прострелян от случен изстрел на снайперист.
„От странични малки улички започнаха да се присъединяват от племето Хути и други мъже, облечени в цивилни дрехи, но всички те бяха въоръжени. Имахме картонени плакати с надписи да се спре филма обиждащ пророка, които бяха накъсани и изведнъж на преден план застанаха тези хора със различни знамена и плакати, на които пишеше : ”Това е последния ти ден посланик!!!”. Голяма част от протестиращите започнаха да се оттеглят, но тези които бяха по-назад незнаеха какво става напред.” 
(Племето хути повече от 10 години е известно с надписите по своите знамена, на които пише „Смърт за Америка” или „Смърт за Израел” – бел. авт.) 

Нападението, последвало мирният протест, по данни на  много очевидци, а след това и от кадри, заснети с мобилни телефони, е направено от племето хути, категорични са всички. Разграбена е техника:

„Сред нашите протестиращи имаше лекари, студенти, хора на интелигенцията, някои от нас бяха и с децата си” – разказва Йосиф Бадър, и продължава: „Нима мислите, че бих завел синовете си на 5 и 8 години, ако знаех, че ще има коктойли “Моллотов” и замервания с камъни, или стрелби?”.

Бадър е и един от хилядите, включили се в подновените само преди седмица мирни демонстрации от младежката революция.

„Ние бяхме категорични от самото начало, че нашата революция е мирна, сега искаме да си я продължим без онези, на които се плащаше на ден за престой на площадката и без тези, които пазейки ни, ни избиваха ежедневно.”

Кой създава непрекъснато препятствията ежедневно?

Това е ясно на повечето хора в Йемен, дори и на президента Хади, въпреки неговото старание да изпълнява всички точки поред. Винаги се появяват непредвидени, кървави ситуации.

Само преди седмица беше поредният атентат срещу министри и главно срещу колата на новоизбрания министър на военната отбрана. Тогава Ал Кайда не пое отговорност, но на всички стана ясно, че все още роднините на бившия президент Салех са в своя разгар. Още същата вечер след бомбения атентат, президентът Хади подмени много висши членове в администрацията, в това число и военни.

Не е тайна също, че и много от новоназначените не достигат до своето работно място. Някои от тях изчезват мистериозно, други като министъра на висшето образование, който работи за кратък период , замина за Малайзия и от там подаде оставката си под предлог, че е под голям натиск на старите останки от режима, а трети, заминавайки на новия си пост в друга провинция, се оказват пленници на местното племе хути, като случаите с губернаторите в Ал Джауф и Хаджа.

С наближаването на 50 годишният юбилей на 26.09, който ще се чества в северната част победата над имам Ал-Бадр, зачестяват и подканите за националното северняшко достойнство (намеквайки за отдавнашното съперничество между Южен и Северен Йемен). Във Фейсбук, младежи от партия Муатамар не пропуснаха да напомнят за друга стара болежка на йеменците: освен филма, обиждащ Пророка, от 15 септември започнаха да се подклаждат други огньове – за националното самочувствие и непрекъснатите подигравки на Америка с Йемен – като този филм.

Откъс:

Click here to view the video on YouTube.

Това е един филм, направен през 2000 г . В него действието се развива в старата част на Сана (но филмът не е сниман в Йемен) и показва как йеменците нападат американското посолство, а след това всички са избити. Филмът е спрян за масови прожекции по изискване от Йемен, но въпреки всичко той се разпространяваше на CD, но не и на територията на Йемен. Преди малко повече от година и половина беше качена част от него  в Youtube – пак с цел спечелване на повече привърженици на Салех и напомняне на всички, че може да е било зле, но ще бъде още по-зле, ако американските войници завземат Йемен по подобие на Ирак и Афганистан.

Телевизиите днес бяха активни с дебати по актуалната тема и бяха категорични младите хора да не се подвеждат много по призивите на социалните мрежи за атаки и агресии.

Трудно е да се предскаже бъдещето, в каква посока ще се завърти стрелката на часовника и дали това не е поредният удар по ръководството на Хади от страна на неговия бивш колега. Вече имаше един намек за военен преврат в негово отсъствие, когато той беше на международната конференция на мюсюлманските държави в Риад на 15 август. Тогава той не довърши своята визита и се прибра веднага след атентата в Сана. В края на септември му предстои визита в Америка, като една от молбите е да бъде преназначен за още един мандат американският посланик.

От друга страна бившият президент Салех очаква с нетърпение провала на президента Обама и това е още един от малкото негови поводи да започне да дава символи на републиканците, че има с кой все още да си съдействат в Йемен.

Не е тайна, че той беше много добър личен приятел както с Буш-баща, така и с Буш-син. По същото време на изборите в САЩ в Йемен ще има и конференция на „Приятели на Йемен”. На тях също им трябват поводи за това, че Йемен НЕ Е готов за преход и обстановката в страната е меко казана нестабилна за бъдещи търговски споразумения и проекти.

Залогът на бившите ръководители е този, че те трябва да докажат на света, че все пак думите на Салех са 100% верни – разпадане и войни между провинциите, Ал Кайда, разделяне на Северен и Южен Йемен, незаменимост на един диктаторски режим, невъзможност за сработване между различните партии.        Изборът на обикновенният човек ще бъде труден, той ще трябва да избира между „бившите” в лицето на Ахмед, между сегашното мудно и недотам изцяло йеменско ръководство или доброволно оставяне в ръцете и командването на американските войници.

От днес, 16 септември, започнаха да се сипят и декларации от различни партии и организации, че не е желателна намесата на американски сили в столицата. Дори в една от декларациите беше споменато, че такива сили не са желани и няма да бъдат посрещнати с цветя, че йеменският народ повече няма да мълчи за денонощно кръжащите безпилотни самолети и невинните жертви, че това е нарушаване на суверенитета и Америка няма право да се намесва във вътрешната политика на Йемен, след като самите те предложиха имунитет на бившия президент Салех.

Също така в декларацията излишно бе напомнено, че армията охраняваща посолствата, все още е под ръководството на роднини на Салех, и именно те са съдействали за навлизането в посолството, кражбите на техника и изгарянето на 61 коли.

Полезна информация на:

1.http://www.swissinfo.ch/eng/news/international/Yemen_army_says_kills_four_suspected_Islamist_militants.html?cid=33476950

2. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-14704951

3. http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/yemen/index.html

4. http://af.reuters.com/article/libyaNews/idAFL5E8KEEGE20120914?pageNumber=3&virtualBrandChannel=0

5.http://almasdaronline.net/index.php?page=news&article-section=1&news_id=36015 - изказване на говорителя на племето хути, който от години никой не беше виждал. Изведнъж, на 14 септември се появи и каза „умни” неща от рода, че в Корана е позволено на хората да имат оръжие, отрази, че няма никакви престъпления в Сада’а и е изненадан, че САЩ намекват да експулсират посланика на Иран от Йемен. Пита „Защо? Децата не знаят името на посланика на Иран, но всички знаят името на амариканския посланик”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване