09/17/12 21:27
(http://ivo.bg/)

Руската пропаганда ни подозира несправедливо в патриотизъм със задна дата за задните си цели

Изобщо не се учудвам, че в Русия си измислят героична епопея на български протести след Фукушима и ги вплитат в пропагандната си кампания.

Руските журналисти явно не могат да предположат до каква степен радиацията на дългогодишното съветско облъчване на българите с лъжи за чистата и безкористна ( като дружбата със СССР) печалба от „мирния атом” е увредила мисленето на „братушките” им по лековерност – дори и след, дори и въпреки Чернобил!

Ето защо си съчиняват твърдението , че в България е имало протести на местното население, които в крайна сметка , едва ли не, са довели година по-късно до решението на правителството на България ( наричано „ново” в последната година на управлението му) да спре проекта АЕЦ „Белене”.

„През април на фона на протестите на местното население след аварията в АЕЦ”Фукушима” страните решиха да отложат строителството с 3 месеца”, пишат съвсем сериозно руски журналисти.

Понеже съм бил на тези протести ( в камерната обстановка на практически бойкотирани от медиите зали за пресконференции с участието на неколцина протестиращи) и познавам (почти) поименно останалите български участници, направо ми е тъжно-смешно, че трябва да ги опровергая за глупавата лъжа , написана по презумпция. Нямаше такива протести…

Колегите в Русия вярват, че българите са постъпили логично и патриотично. Уви, надценила са ни.Нищо подобно не се случи тук след Фукушима. Стана точно обратното: по-скоро се развихри още повече платената с щедри руски подкупи медийна кампания в полза на „мирния ( руски) атом” .

Въпреки това в руското медийно пространство се появява сега обоснованото като последица от някакви български протести заглавие, цитирано от българския сайт vesti:

“Българите шантажират Москва заради иск на “Росатом“, пише руският сайт “Бизнес-портал”.
Освен глупавата измислица за протести на българите след Фукушима и свързването им с актуалната ситуация днес, сайтът направо осъществява виртуално иначе несбъднатата мечта на българските патриоти за малко повече навременна мъжественост от българска страна в отношенията с гиганта „Газпром”, като вменява на българските власти следната войнственост:

„Новото българско правителство е известно с нападките си към Русия и в частност “Газпром”.”

Явно на руския антураж на властта в Кремъл му е „известно” нещо, което нашите управници упорито крият от нас.

Моя милост- пак да напомня- помни, как лично премиерът Борисов ми обясни по телефона на 28 март, че не иска да дразни Путин докато текат преговорите за цената на газа с Русия ( които не са спирали от десетилетия).

Друг е въпросът, доколко диктатът на „Газпром” може да бъде окачествен като „преговори”.

За финал обаче в дописката в руския сайт е вероятно да са познали нещо:

Заплахите на българското правителство приличат повече на блъф, имайки предвид, че сега страната зависи изцяло от руския газ.

Бингооо! Защо не си го казват без да лъжат за всичко останало? Явно това е мистерията на широката руска душа в симбиоза й с мизерията на българските гласове, нашепващи услужливост до такава степен на (само)унижението, че господарите им дори не вярват на очите и ушите си в България, макар да са хиляди.

Р.S. Ден преди триумфалното посещение на Владимир Путин в София на 18 януари 2008 г., посрещнат като един любим на туземците завоевател, руският комунистически вестник „Правда”- уж опозиционен на властта в Кремъл- пусна удобната (и за домакина Георги Първанов) лъжа, че се очаквали трудни преговори в София, защо българите, т.е. слугите им от тройната коалиция тук, били труден партньор…
Дано да греша в подозрението, че и в този случай ни играят същия казачок.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване