09/21/12 13:06
(http://desnite.eu/)

Искът от 1 млрд. за АЕЦ „Белене“ е само началото

Има прост отговор на въпроса: „Какво се случва между Русия и България?” и този отговор е – „Нищо ново”. Поредното българско правителство не разбра, как се водят преговори с руската власт – и си плаща цената. „Атомекспортстрой” – ще рече „Газпром”, ще рече Кремъл – иска от нас 1 милиард евро.

Руснаците ще искат и други неща. И ще ги искат толкова повече, колкото повече българското правителство мънка за вечна дружба и партньорски отношения.

Защото Русия не е държава, която поддържа партньорски или приятелски отношения. Такива неща не са част от манталитета на руската власт. Тя не ги разбира и не желае да се забърква в тях. Но за да можем да живеем някак с руснаците, трябва ние да сме наясно, какво представлява руската власт-имаща прослойка. Да намерим отговор на въпроса: „Какво е (официална) Русия?”.

„С ум Русия не е разбираема, в Русия може само да се вярва” – твърди руският поет Тютчев. Упс! – както би казало поколението на Cartoon Network. Вярата, оставена без разум, си е рецепта за фундаментализъм, диктатура и подчинение. Този подход не ни трябва, макар понякога български официални лица, напити до козирката от своите кремълски домакини, да изпадат в подобни състояния.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване