09/22/12 03:00
(http://socialevo.net/)

0.1% от приложения с 50% от свалянията, или малко за новия App store в iOS 6

0.1% от приложения с 50% от свалянията, или малко за новия App store в iOS 6

Една от най-големите промени, наложени с iOS 6, е Maps – вероятно първото нещо, с което повечето от нас са решили да се заиграят след ъпдейта. На по-заден план обаче остана нещо не по-малко важно – App Store. App Store е дигиталният склад, в който се съхраняват повече от 700 000 приложения за iOS. По данни на Apple средностатистическият потребител използва около 100 различни приложения. Аз имам 50.

Съвсем на място е въпросът как точно избираме какво да инсталираме. Този въпрос засяга не само потребителите, но и разработчиците, защото повечето от нас при избора си се ръководят от позицията на дадено приложение спрямо останалите. Колкото по-нагоре е в класацията, толкова по-вероятно е да предпочетем него. Причините за това са поне две:
- не обичаме дълги списъци;
- разчитаме, че щом е по-горе, заслужава да е там.

Така и стигаме до констатацията, че едва 0.1% от приложенията съставляват 50% от общия брой сваляния на приложения. Друга потресаваща цифра е 60% – такава част от приложенията в App Store никога не са сваляни. 60% от над 700 000 приложения са поне 420 000 приложения.

Когато се разбра, че Apple са купили Chomp, платформата за „откриване на приложения“, си помислихме, че нещата може би ще се променят, като стане по-лесно да се откроят добрите приложения, а и се вкара социалният елемент. И ето какво получихме с новия App Store, в който са вкарани елементи от Chomp:
- лесно можем да споделяме линкове към приложения във Facebook и Twitter;
- Genius, който помага в избора;
- ново представяне на дългите списъци от приложения при търсене.

Лесно можем да споделяме линкове към приложения във Facebook и Twitter.

Промененият App Store също като новите Maps предизвика различни реакции. Харесва ми лесният достъп до социалните мрежи, чрез които с минимални усилия можем да покажем на света своето интересно откритие. Надявах се малко повече на Genius обаче – избрания от Apple начин да дават препоръки (като Genius в iTunes). При мен Genius успява да препоръча само едно приложение, вероятно заради малкия брой app-ове, които съм си инсталирал. Може би ако познаваше моите приятели и техния вкус, щеше да даде повече и по-интересни препоръки, отколкото просто Evernote.

Когато пък използвам търсачката, вместо списък с приложения получавам едно приложение на екран под формата на картичка.

Когато пък използвам търсачката, вместо списък с приложения получавам едно приложение на екран под формата на картичка. Вътре освен името на приложението, средна оценка и бутон за сваляне се намира и екран от самото приложение. Признавам, че е удобно и така можеш да придобиеш някаква представа за приложението и без да го отваряш, но това има своята цена. За да разгледаш списък от 25 приложения, вече трябва да направиш поне 20 движения в повече, отколкото досега, поне по груби сметки.

Ще ми е нужно време, за да свикна с новия App Store. Дано се окаже по-полезен и за потребителите, и за разработчиците.

Снимки: Apple и Socialevo.net

Подобни статии:

  1. Открит е първи вирус в Apple App Store
  2. Facebook Pages Manager приложението е в българския App Store
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване