09/27/12 03:02
(http://socialevo.net/)

Facebook Offers – един нов инструмент за реклама

Facebook Offers – един нов инструмент за реклама

През изминалата седмица Facebook пусна в тестов вариант още един инструмент, който да е в полза на маркетинг специалистите, които са избрали социалната мрежа за изграждане на онлайн присъствие на фирми, търговски марки и услуги. Той се нарича Facebook Offers и е изключителен конкурент на сайтовете за групово пазаруване, които набират все по-голяма популярност в страната.

Според проучване на Exact Target 58% от Facebook потребителите, харесали дадена страница, очакват да получат специална отстъпка или преференциално предложение само заради това, че са фенове на бранда или услугата.

 

Какво е Facebook Offers

Facebook Offers е бърз и лесен начин, чрез който да предложите ваучери за отстъпка, специални оферти или друг вид промоционални предимства на Facebook потребителите. Те са достъпни единствено за страници с повече от 400 фена.

Офертите се визуализират в News Feed-а, като могат да бъдат рекламирани и посредством Facebook Ads. 

На стената на всеки потребител, поискал да се възползва от дадена оферта, се появява послание, което споделя информация за това, че той е поискал ползването на услугата или намалението. Ако потребителите не поставят допълнително ограничение за публикуване от Facebook Offers, съобщението се визуализира не само в News Feed-а  на техните приятели, а и в този на приятелите на приятели.

Аудиторията може да споделя, харесва или да коментира съдържането на офертите. По този начин се създава и допълнителен вирусен ефект при разпространението на офертата и тя достига до още по-голяма аудитория.

Когато потребител заяви оферта, той получава електронно съобщение на email адреса, с който се е регистрирал в социалната мрежа. Съобщението съдържа информация за офертата и начина, по който потребителят може да се възползва от нея.

Първоначално Facebook Offers бе пуснато като безплатна услуга от Facebook, но впоследствие от социалните мрежи решиха да направят услугата по подобие на Facebook Ads, като разширят обхвата й и я направят платена. Първата оферта за вашата страница е безплатна, като автоматично получавате ваучер от 10 долара, с който да разпространите промоцията си. При публикуването на всяка следваща оферта ще имате възможността да определите бюджет за нея на база на това до колко души желаете да достигне посланието ви. Имате възможността да оставите офертата и без бюджет, като по-късно да я рекламирате чрез Facebook Ads. 

 

Възможности на Facebook Offers

Офертите се разделят на 3 островни вида:

  1. In-store only – такива, от които потребителят може да се възползва единствено ако посети търговски обект.
  2. In-store & online – оферти, от които потребителят може да се възползва онлайн или в търговски обект.
  3. Only online – такива, от които потребителите се възползват единствено онлайн.

Офертите имат период на валидност, в рамките на който потребителите могат да се възползват от тях. Освен периода, през който е активна, офертата може да има и ограничение в броя потребителите, които могат да се възползват от нея.

Всяка оферта може да има свои правила и условия, които да бъдат изпълнени от потребителя, за да се възползва от дадено намаление или промоция. Например можете да поставите условие за закупуване на 2 продукта от марката ви, за което потребителят ще получи отстъпка от 30% от общата им цена.

За улеснение на търговците Facebook предлага опцията за добавяне на баркод или код към офертата. Чрез тях можете по-лесно да въвеждате данните за предоставената оферта и да таксувате потребителя спрямо условията й. Баркодът и кодът не са уникални за всеки потребител и това не ограничава използването на ваучера от множество потребители, заявили една отстъпка. За да избегнат подобни злоупотреби, много от търговците прилагат различни тактики за проследяване на използваните ваучери. Някои от тях изискват принтирано копие на получената по email оферта, което да запазят в архива си. Други описват email адреса и името, с което потребителят е регистриран във Facebook, и по този начин ограничават използването на една заявена оферта от множество потребители.

Освен да задавате броя на потребителите, които могат да се възползват от офертата ви, можете и да проследявате колко от тях са заявили да се възползват от нея. Тази информация е достъпна само за вас и можете да я видите, преглеждайки публикацията с офертата си. 

Можете да проследите и броя на хората, видели вашата оферта, като на базата на тази информация можете да прецените колко атрактивна е тя.

Можете да проследите и броя на хората, видели вашата оферта, като на базата на тази информация можете да прецените колко атрактивна е тя.

Можете да таргетирате офертата си по държава и език. В случай че оставите офертата си нетаргетирана, тя ще се появи в News Feed-а на ваши фенове, които не са в държавата, за която е валидна промоцията и които не говорят езика, на който е описанието й.

 

Параметри на Facebook Offers

  • Заглавието на офертите е ограничено до 90 символа;
  • Условията на офертата се разпростират в максимум 900 символа;
  • Размерът на изображението е 90 pix x 90 pix, като всяко изображение, по-голямо или по-малко от тези размери, ще бъде автоматично преоразмерявано и е възможно да не се визуализира по най-подходящия начин.  

 

Как да създадем Facebook Offer

Създаването на Facebook Offers е изключително лесно и става от панела за публикуване.

 

1. Кликнете на Offer, Event +;
2. Изберете Offer;
3. Изберете начина, по който потребителите ще се възползват от офертата;
4. Качете подходящо изображение;
5. Въведете заглавие;
6. Въведете лимит на потребителите, които могат да се възползват от офертата;
7. Въведете периода, през който е валидна офертата;
8. Въведете условията на офертата;
9. Чрез бутона Preview прегледайте офертата.

 Чрез бутона Preview прегледайте офертата.

10. Изберете Set Budget и преминете към следващата стъпка по конфигуриране на бюджета.
a) Имате възможността да изберете бюджет, чрез който Facebook да разпространи офертата ви до по-голяма аудитория.
b) Можете да изберете и опцията да разпространите посланието за офертата си чрез Facebook Ads, което ще ви предостави повече опции за таргетиране и персонализиране.

 Можете да изберете и опцията да разпространите посланието за офертата си чрез Facebook Ads, което ще ви предостави повече опции за таргетиране и персонализиране. 

Прегледайте много внимателно офертата си, преди да преминете към окончателно публикуване посредством бутона Share, тъй като офертите не могат да бъдат редактирани след публикуването им. Единствената ви опция, ако допуснете грешка, е да изтриете офертата и да я публикувате отново.

Привличането на потребителите посредством Facebook Offers със сигурност ще се отрази положително на бизнеса ви, а също така и на нарастването на фен базата на страницата ви. За да се уверите, че офертата ви ще е наистина успешна, е добре да заложите на отстъпка от поне 20% от стойността на продукта или пък да предложите 2 на цената на 1. Структурирайте посланието на офертата си, така че да е лесноразбираемо и кратко. Използвайте ясни и атрактивни изображения. Задайте разумен краен срок и се уверете, че бюджетът ви ще е достатъчен, за да достигнете до желания брой хора.

Ще се радваме да ни споделите в коментар вашите впечатления за новата функционалност на Facebook и ползите за бизнеса ви.

Подобни статии:

  1. „Рекламата във Facebook е изключително ефективен инструмент“ – Пепи Владимиров
  2. QRL.bg – един прекрасен български инструмент за феновете на QR кодовете
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване