09/28/12 07:11
(http://ivo.bg/)

Какво (не) се крие зад реабилитациятта на Живков

Мислите ли, че носталгичната телевизионна вълна за времето на Тодор Живков, която тази есен особено силно ни залива от телевизионните екрани в България, е някаква „случайност”, „природна даденост”? Аз не мисля и ако съм имал съмнения, официозната ТВ 7 тази сутрин направи още едно усилие да ги разсее чрез старанието на водещия Бареков ( бих „пропуснал” да го спомена, но няма как, той е „главен герой” в сюжета).

Да оставим настрана, че в студиото на официозната телевизия беше поканен не друг, а бившият шеф на 6-ти отдел на ДС Димитър Иванов да хвали със задна дата Живков и семейството му. На него му отива да изрази ( още веднъж) голямото си уважение към диктатора, защото бил държавен глава.

Отива му да се отдава на блажени спомени за своето някогашно всесилие до степен, че дори е участвал в следеното на близкото семейно обкръжение на Живков ( за да знае самият Живков какви ги вършат децата и внуците му) и така е станал съпричастен на публичната тайна колко хубаво си е живял невероятният, неотразимият, великият направо ( според него) зет Иван Славков, който бил много широко скроен, не оставял гладни сътрапезниците си и не пропуснал нито една телевизионна звезда или естрадна певица…

Отива му да каже, че не познава нито едни човек, който да не харесва покойния Славков (че кой от нехаресващите Славков би искал да познава Димитър Иванов-тогава и сега?!), създал, пак според него, „европейската българска телевизия” ( чиито ярък европейски наследник явно днес е ТВ 7, пропагандираща същия клан на Живкови).

С всичко това, изречено от щастливо усмихнатия Иванов, още по-лъчезарно се съгласи и дори започна да наддава в комплиментите спрямо наследниците на Живков водещият Бареков. Той си „призна”, че винаги много е харесвал внучката Евгения Живкова, защото била на „друго ниво”, а вече е открил колко невероятно симпатичен е и брат й, поради което ги кани за специални събеседници в предаване, към което препрати зрителите.

Отива му на Бареков и още как! Щом на дисидента, политическия затворник от времето на комунизма, младежкият лидер на антикомунистическите протести от началото на 90-те години Емил Кошлуков му отива да си признае също, колко голям приятел е с внука на Живков, защо същото мъжество да не прояви и пловдивският софиянец Бареков „на центъра на София” ( така се изрази той миналата седмица, поздравявайки в студиото си „на центъра на София” певицата Светла Иванова).

Бареков, специалист по всичко, а напоследък и по ислям ( наричайки салафизма „религия”), е най-вече специалист по резоньорство на онова, което се харесва на началника му Бойко Борисов. Докато работеше в Би Ти Ви му звънеше след предаване с уважителни доноси, когато с подмазвачески нотки в гласа го информираше: „ господин генерал, в предаването….”. Знам, защото все още бях там. Знаят го в нюзрума на Би Ти Ви, поради което го презираха още тогава, макар днес „колегата” да се изкарва някаква жертва на цензура и борец за свободата на словото, натирен именно по тази причина и превърнат в…още по-голям подмазвач.

В случая с разгарящата се любов към Живковото наследство ТВ 7 просто изпълнява поредната политическа поръчка на Борисов за пълна мобилизация на всякакъв ресурс в името на единствено важната задача: спечелването на втори управленски мандат. Трусовете , на които подлага държавата за АЕЦ „Белене”, сякаш му е лична губерния, са изцяло подчинени на същия приоритет, та какво остава за възхвалите на Живков!

Носталгията по Живков сред част от населението не е за изпускане. Пък и Борисов не веднъж сам е декларирал уважението си, да не кажа преклонението си, пред „гения от Правец” и особено пред Евгения, с която, още като (полу)семеен приятел години наред е поддържал изключително близки контакти. Ще кажа само една „подробност” ( от онези пикантните, които Димитър Иванов така и не сподели въпреки настоятелните призиви на Бареков): след сближаването със семейството във вилата на охраняемия от него „обект Живков”, всяка Коледа, т.е. на традиционно семейния празник, Живкови празнуват години наред заедно с Бойко и Цветелина, похапвайки любимия на Борисов деликатес боб със свински крачета…

Пустият му боб! Той някак си, също така интимно,се появява и в картинката на семейната близост на главната редакторка на в. „24 часа” Венелина Гочева с гения от Сирищник, която се беше похвалила престижно пред нейни подчинени, че готви на президента Първанов боб в собствената си кухня!

Всяка прилика във вкусовете и тяхната символика не е случайна като фон на слугинстващата журналистика у нас.

Така че няма нищо случайно в резоньорството на Бареков и компания в рамките на сегашната кампания по разкрасяване на онова минало, от което Борисов се опитва да изстиска всяка капка пропаганда за своите цели: с комунистите е комунист, а с антикомунистите- театрално гневен внук на убит от комунистите негов дядо.

Да, тъжна е тази картинка, защото гневът на гражданите в България беше нахранен най-напред от мита за добрия чичко цар от Мадрид, внедрил в публичността Борисов, а след като двамата разоръжиха с демонстрация на фалшиви мускули гражданското общество днес ни върнаха двуполюсния модел, но по техен вкус: ручаме този боб заедно с жабетата. Това е, което сме си надробили с нашето овчедушие – на такова стадо, такива пъдари.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване