10/02/12 09:03
(http://ivo.bg/)

ББ и БСП с общи залагания в ядреното червено тото

Реших да видя как най-ударните средства за оправдаване на управляващите ще го ударят на оправдаване по повод на незащитимия казус с пълното оплитане на властта в блатото „Белене“.

И какво да (не) видя? “Няма” такъв скандал в телевизиите, които се конкурират и допълват в сутрешните часове на деня.Някой на върха е решил да не спуска в телевизионното подножие на пропагандата емисари, които да се оправдават за безумията на умния си ръководител.

Някакъв депутат беше пратен да защитава пред аудиторията на най-гледаната телевизия незащитимата теза, че нищо особено не се е случило след поредната и светкавична промяна в позицията на управлението по казуса с АЕЦ “Белене”, еволюирала ( или деградирала, изберете сами) от “да има преговори с частен инвеститор”, до “не може да има такива преговори преди референдум”. На въпроса какво предизвика промяната ( все пак!) леко смутеният депутат смутолеви нещо като ” след проверката на инвестира се установи…”, което обаче не се връзва с аргументацията, според която изобщо не може да се преговаря преди референдума пък ако ще и инвеститорът да беше трилионер и ангел небесен, който изобщо не е глобяван в Италия за измами, какъвто се “оказа” случаят тук.

В БНТ пък на горещия стол, на който трябваше да се поти някой, натоварен с власт, съвсем уютно се беше настанила Меглена Кунева. Нямаше управляващи, нито представители на червената опозиция, най-вероятен кандидат за реванш на предстоящите избори. Естествено-няма да извикат някой от дългогодишните противници на АЕЦ “Белене”, я! Ами че само да стоят там и да мълчат пак щяха да са жив син упрек и физическо доказателство, че в България, въпреки всичко и въпреки сегашното управление, е имало и все още има последователни гласове на разума. Но на пропагандата е забранено да ги “тиражира” и “легитимира, когато са се оказали прави.

Ако дотук не е ясно, картинката с “хитрата” отбранителна тактика на властта обаче съвсем се разголва от внезапното изчезване на неудобната тема от ефира на откровено официозната ТВ 7, която шумно обгрижваше официалната позиция за настъпилия “обрат” за втора атомна с новия инвеститор. Именно в ТВ 7 Аецка Цачева побърза ( и избърза пак, както се оказа) да оповести предстоящо парламентарно ангажиране с обсъждания за възкръсналия (любим лично на нея) инвеститорски интерес към земетръсния регион край Дунава.

В БиТиВи и БНТ водещите все пак се опитваха днес да задават някакви уточняващи въпроси ( водещият на БНТ дори вметна, че е длъжен да опонира на гостенката си- ще запомним това…), макар и на погрешните събеседници. Но в студиото на неофициалния телевизионен говорител на властта Бареков цареше пълна тишина. Долиташе само гукане на светска тема. Каква ти “гореща точка”- на мястото на спестената гореща тема сервираха на зрителите сълзи и да не казвам още какво за личния живот на певицата Кали…Е, утре може и да сменят пропагандната тактика, но днес явно нареждането беше да има снишаване, за да попремине бурята в изпълнение на заветите на Тато (им) като метод за балансиране по нанадолнището с препълнени гащи.

Весело стана чак , когато водещият Бареков се подмаза с един цитат от негов кумир, който мъдро предрекъл, че книгите няма да загинат просто защото децата трябва да четат, тъй като прекарват прекалено дълго пред компютрите и таблетите ( това с таблетите малко ме изнерви- явно е от фолклора на богатите журналисти, защото на моите деца не мога да си позволя да купя такава скъпа играчка).

И кой мислите е авторът на мъдрата мисъл? Да не би да е Умберто Еко, който често разсъждава над тази тема ( и защитава идентична позиция)? Не, Бареков цитра какво е казала неговата шефка Ирен Кръстева на еврокомисар Нели Крус на същата онази среща в София на 20-ти септември, на която вместо с туземни журналисти на европейската гостенка се наложи да се среща и да си говори с техните племенни вестникарски вождове. Избликът на Бареков ми напомни как той се мазнеше на Тошо Тошев в журито на “Черноризец Храбър” с възхвала, според която Тошев бил “мотора на българската журналистика”. Но да не се отклонявам от темата ( макар всъщност тези историйки да са свързани с нея).

Ако оставим за миг нищетата на българската журналистика, превърната в скъпо платена държанка, друго е по-важното тук. Това е многозначителното мълчание на червените остриета, които обикновено търсят да се изрепчат, за да отмъкнат някой глас от общата трапеза с ГЕРБ само за себе си. Че от какво да са недоволни? Разиграват си играта и нас, подавайки си топката с Борисов в рамките на едно червено тото, в което залаганията са за милиарди. Артистът ББ пада за дузпа или бие такава на някой неудобен- няма значение. Важното е мачлето да продължава и далаверата да върви…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване