10/02/12 13:39
(http://www.bivol.bg/)

Книга с текст за криминалното минало на Борисов е цензурирана в Англия

Capture_decran_2012-10-02_a_18.44.42

Голям пасаж с цитат от дипломатически доклад на Джон Байърли за криминалното минало на премиера Бойко Борисов е цензуриран в електронната версия на книгата на Анди Грийнбърг "Тази машина убива тайните" (This machine kills secrets).

За цензурата сигнализира читател, закупил версията за Kindle от английския онлайн магазин на Amazone. Печатното издание на "Тази машина убива тайни", продавано в Обединеното кралство също е цензурирано.

Печатната и електронната версия на книгата, продавана в САЩ съдържат цитата така както беше публикуван в откъса от книгата на Анди Грийнбърг излязъл в Slate.

Мръсотията

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини... Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата").

The Dirt

Accusations in years past have linked Borisov to oil-siphoning scandals, illegal deals involving LUKoil and major traffic in methamphetamines. ... Borisov is alleged to have used his former position as head of Bulgarian law enforcement to arrange cover for criminal deals, and his common-law wife, Tsvetelina Borislavova, manages a large Bulgarian bank that has been accused of laundering money for organized criminal groups, as well as for Borisov's own illegal trans- actions. Borisov is said to have close social and business ties to influential Mafia figures, including Mladen Mihalev (AKA "Madzho"), and is a former business partner of [organized crime] figure Roumen Nikolov (AKA "the Pasha")."

http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html#par13

Вместо това, в английското издание е отпечатано следното обяснение от автора:

На това място трябва да се извиня: Поради странности на законодателството за клевета в Обединеното кралство, съм възпрепятстван да публикувам текста от грамата на тези страници. Мога само да препоръчам да оставите за малко книгата и да потърсите в Google "Boyko Borisov and BalkanLeaks", за да намерите документа със заглавието, което включих по-горе. По-специално се уверете, че четете раздела озаглавен "Мръсотията".

Here I should apologize: Due to the strange nature of United Kingdom libel law, I'm prevented from reproducing the text of the cable in these pages. I can only suggest that you mementarily put down this book and Google "Boyko Borisov and BalkanLeaks" to find the document with the title I've included above. In particular, make sure to read the section labelled "The Dirt".

Това не е първият случай на цензура на грами в Обединеното кралство. Партньорът на Wikileaks в. Гардиън публикува през декември 2010 г. доклад за българската организирана престъпност на посланик Джеймс Пардю. Публикацията беше "прочистена" от всички имена на престъпни босове и групировки. През март 2011 г. Биволъ публикува нецензурирания текст на доклада, а Wikileaks обвини Гардиън в "сготвяне" на данните в грамата. Разследващият журналист Дейвид Лий от Гардиън тогава отговори, че Гардиън е бил принуден да се съобрази с мнението на адвокатите си.

"Мръсотията" без СИМО

Цитатът от "Мръсотията" в американското издание обаче също не е пълен. От него е изрязана фразата "Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.", която е заместена с многоточие. Пропуснато е и обозначението на параграфа с най-висок гриф за секретност (S/NF), което означава "Секретно, да не се дава на чужденци" (SECRET/NOFORN).

През юни 2012 берлинският ежедневник Тагесцайтунг разкри, позовавайки се на бивш директор на ЦРУ, че абревиатурата SIMO означава кодово име за ЦРУ, което американските дипломати не трябвало да употребяват в докладите си. SIMO се разшифрова като Secret Intelligence Methods Organisation.

В американските дипломатически доклади се откриват много малък брой позовавания на SIMO. Според американския журналист и експерт по тайни служби Джеф Щайн фактът, че американският посланик се е позовал на данни от SIMO означава, че разузнавателна служба е потвърдило информацията за криминалните действия на Борисов, която посолството е събрало по други канали.

Цялата база данни от 251000 дипломатически телеграми съдържа само две имена на политици, за които SIMO е потвърдило данни за участие в трафик на наркотици. Това са Бойко Борисов и бившият председател на хаитянския Сенат Джоузеф Ламбер.

Публикувана на 10/02/12 13:39 http://www.bivol.bg/wl-uk-censorship.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване