10/12/12 05:26
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ГЕРБ ИЗПАДА В ПОЛИТИЧЕСКО “МОЖЕ БИ”

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ Спад на доверието към управляващата в България партия ГЕРБ сочат резултати от последното проучване на авторитетната агенция Алфа Рисърч. Смята се, че това се дължи най-вече на политиката по доходите, на проблемите в икономиката, социалната и здравната система. Какво показват цифрите и какво казват те – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, положителната оценка за управлението на ГЕРБ е спаднала от 22 процента през юни до 18 през септември, а за същия период отрицателната е скочила от 33 на цели 45 на сто. Доколко трайна смяташ, че е тази тенденция?

- Всъщност вероятно питаш, Фили, доколко този спад ще се отрази върху резултата от парламентарните избори догодина. Не е много правилно да бъда категоричен, защото до изборите има много време, свързано и с много променливи фактори. Но за да си дадем сметка за възможните развития, да погледнем наличните данни. Първото, което впечатлява, е, че партия ГЕРБ удря дъното на обществена подкрепа от създаването си насам. При това очевидно е засегната не само периферията, за което говори огромното увеличение на негативните оценки, засегнато е и твърдото партийно ядро. На пръв поглед има парадокс – 67  процента от анкетираните казват, че бизнес климатът в страната се е влошил, защото ГЕРБ налага правила на икономическа игра, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми да работят. А в същото време социолозите отчитат спад в подкрепата за ГЕРБ от страна на най-верните хора. Този парадокс обаче е формален, плод на механично пренасяне на математическата логика в сферата на емоциите от всекидневието. Но да не задълбаваме в тази посока. Така или иначе, важното е, че недоволството на българите е свързано главно с икономическата политика, която 70 процента от анкетираните определят като неуспешна. А 86 на сто пък са недоволни от политиката по доходите.

- Пламен, това не е ли пак парадокс. Точно когато ГЕРБ казват, че е време да се вдигат доходите и залагат такова увеличение в бюджета за 2013-та, скептицизмът се засилва?

- Може и да е парадокс, Фили, но е напълно разбираем. Ще го кажа така – на българите вече наистина им писна да живеят с обещания за утре, те искат да живеят реално днес. След 45 години комунистически и 22 години посткомунистически експерименти в тази страна, лозунгът „Искам да живея тук и сега!” е силно актуален за няколко поколения. Те не просто изглеждат загубени в превода на историята, но се усещат заплашени да бъдат изтрити от страниците на въпросната история. Затова на малцина вече им пука защо например здравната или пенсионната система не работят добре. Още по-малко – какви усилия полага и какви трудности изпитва кабинетът в опита си да ги накара да заработят. Друг е въпросът обаче, че това недоволство се изразява пасивно. Да, то се отчита от социолозите, да, по един или друг начин то ще се отрази върху резултата от парламентарните избори, но – не, в следващите месеци хората най-вероятно няма да излязат на улиците или където и да било другаде, за да протестират активно и масово. Имат си други грижи – например да оцеляват. Или да направят така, че да са максимално независими от средата в която живеят.

- Това може да се оцени и добре и зле, зависи от целта и гледната точка. Но, Пламен, казаното означава ли, че ГЕРБ, които досега изглеждаха сериозен кандидат за втори мандат, вече трябва да се притесняват силно?

- Те трябва да се притесняват, Фили, за тях притеснението е задължително. Има много поводи за това, но и да нямаше, пак трябваше да се притесняват. Когато по-рано казах, че ГЕРБ са стигнали дъното, нямах предвид дъното само  от гледна точка на миналото, но и от гледна точка на бъдещето. Ако изборите бяха днес,  управляващите щяха да получат 21, 4 на сто от бюлетините срещу 16,1 за основните им опоненти от БСП. Май това е минималният резултат, с който една партия е навлизала в предизборната година. Е, може би ако изключим БСП по време на кабинета Виденов, но тогава ситуацията беше несравнима със сегашната. В този смисъл, Фили, ако подкрепата за ГЕРБ продължи да пада и се срути под 20 процента, мисля, че би било фатално за тях. Но сега, колкото и да е сериозно положението, спадът още не е фатален. Още имат време да вземат мерки. Още има стъпки, които да им върнат поне част от изгубеното доверие.

- Кои са тези стъпки?

- Ако се съди по бюджета, който ГЕРБ внася, Фили, това няма да са стъпки, свързани пряко с подобряване на икономическото положение на хората и общия бизнес климат в страната. Обратно, има някои неочаквани, но ясно очертаващи се загуби от приходи – например около 230 милиона лева няма да постъпят в хазната заради кризата в ресторантьорския бизнес, криза, която е пряко следствие от тоталната забрана за пушене на обществени места. Опитът на ГЕРБ обаче поне частично да покрие тези загуби, като обложи с 10 процента лихвите по депозитите, среща силно обществено недоволство и вместо да им изпише веждите, може да им извади очите в политически смисъл. А на всички нас пък да ни ги извади в икономически, ако се разклати банковата система. Зависи от това колко хора ще решат да изтеглят влоговете си – било за да скрият парите си в дюшека, било да ги изнесат от страната.

Но пък ако ГЕРБ няма икономически козове, може да разиграе други. Например да се превърне в първото правителство, което не само да разрови далаверите на предишното ляво управление, но и да вкара на топло най-корумпираните фигури от бившата Тройна коалиция. Може също бързо да свърши доста работа по позамрялата напоследък борба с организираната престъпност – например да се разкрие атентаторът от Бургас. Или да се издирят по света, да се върнат в страната и да се осъдят прочутите братя Галеви, известни не само като престъпници, но, както повечето престъпници тук – известни като бивши ченгета. В опит за възвръщане на общественото доверие управляващите могат също да отнемат неясно за какво даваните привилегии на държавните чиновници, армията и полицията и да вдигнат техните заплати с пет процента, а с десет – тези на учителите. Не обратният вариант, който сега се предвижда в бюджета. Изобщо, наистина много са възможните реакция, Фили, но мен лично ме гложди едно съмнение, съмнението, че ГЕРБ ще продължат да си карат във властта както си знаят, популистки и непоследователно, с идеята, че на изборите все пак разумът ще надделее и българите няма да изберат за пореден път бившите комунисти от БСП да ги управляват. Може и така да стане. Но вече не е толкова сигурно, че ще стане така, колкото беше само до преди няколко дни.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване