10/16/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Тенденции и нови възможности за развитието на онлайн бизнеса – разговор с Ален Попович

- Какво е най-важното, което трябва да знаят за теб тези, които не те познават ?

 

Несъмнено трябва да внимават, когато става дума за животни – приел съм много силно в сърцето си каузата за защита на животните и от години работя активно по темата. Понякога един неточен коментар в тази насока е достатъчен, за да прекрати отношенията ми с непознат.

 

- Как се запали по социалния маркетинг?

Почти случайно. Като обикновен потребител на Facebook започнах да забелязвам тенденция хората да прекарват все повече време, да се организират по интереси и да стават фенове на любимите си марки и продукти. Създадох една страница за забавление и с времето осъзнах, че ми се отдава комуникацията с другите, умея да намирам интересни неща, които да събират коментари. От странично занимание изведнъж се превърна в страст и, в последствие, в работа.

 

- Каква според теб е разликата между етичното влияние и манипулацията?

Целите и инвестицията. Манипулацията се използва тогава, когато няма качество на продукта, което да можеш да изтъкнеш в кампанията си. Етичното влияние използва логични доводи, обяснения и информация, за да представи характеристиката на рекламираната стока или услуга.

 

- Как един нов „start-up“ може да изгради репутация и доверие с минимален бюджет?

Репутацията несъмнено се гради с времето – нищо не може да помогне така, както доволните клиенти, успешните проекти и личните препоръки. С малък рекламен бюджет можете да привлечете клиенти, но доверието им ще трябва да заслужите с професионално отношение. Обикновено стартиращите фирми очакват, че клиентите ще им простят малки грешки в комуникацията, защото са нови, а това е грешно. Инвестициите винаги са големи, но в началото говорим повече за време и лични контакти, отколкото за пари.

 

- Кои са основните правила за ефективен маркетинг в социалните мрежи?

На първо място – да сте на правилното място. Не е необходимо да присъствате на панаир за тежкотоварни автомобили, ако произвеждате сладкарски изделия, нали? По същия начин трябва да се прецени на коя социална „сцена” е подходящо да представите стоките си – къде са вашите клиенти, какво търсят там, какво можете да им дадете.

Всъщност второто най-важно нещо е да имате какво да кажете. То е по-важно дори от това как го казвате – ако не се случва нищо, нямате нови продукти, клиентите ви са доволни и търсенето покрива напълно производството ви – какво всъщност искате да постигнете в социалните мрежи? Отговорът на този въпрос ще спести и на вас, и на обслужващата ви дигитална агенция много време.

 

- Кой маркетингов похват е бил най-ефективен за теб?

Откровеността. При всяка грешка трябва да се извиниш, а не да обвиниш аудиторията, че я е забелязала. Троловете също се гонят най-добре с истина и спокойно отношение.

 

- Онлайн магазините във Facebook са една нова тенденция, която вече завладява бизнеса. Какви са твоите прогнози и очаквания за развитието на търговията в социалната мрежа?

С всеки изминал ден виждаме, че Facebook прави всичко възможно да навлезе и в този бизнес по-сериозно. С новото приложение за реални подаръци любимата ни социална мрежа се превръща в магазин. В България също се разработиха интересни приложения. Eдно от тях е платформата за създаване на фейсбук магазини Vivid Store, която предлага много интересни опции за развитието на бизнеса във Facebook. Убеден съм, че това ще е много успешно начинание и щом хората свикнат с идеята, ще се отвори много голяма приемственост към пазаруването. И вероятно вече няма да е е-шопинг, а f-шопинг.

 

- Какви са перспективите, които предлага Facebook за бизнеса?

Facebook не може да ви гарантира магическо увеличение на продажбите и печалбите. В социалната мрежа ще намерите клиентите си. Ако имате късмет, ще разберете какво искат и как очакват да го получат от вас. Facebook ще се превръща все повече в смес между информационна среда и customer support – а скоро и в онлайн магазин.

 

- Мислиш ли, че социалната търговия, която навлиза в страната, ще промени навиците на потребители и ще разшири сферата на предлаганите продукти и услуги онлайн?

Ще отнеме време, но със сигурност очаквам хората да се отпуснат и да се доверят на този тип пазаруване.

 

- Какво те вдъхновява и мотивира?

Вдъхновява ме различното и доброто – понякога една усмивка е много по-голям стимул от пари или успех. А мотивацията ми е да дам най-доброто от себе си – за семейството, за приятелите и за клиентите. Винаги гледам в перспектива и дългосрочен план.

 

- Какво ще посъветваш хората, които търсят бизнес развитие в социалната мрежа?

Анализирайте, конкретизирайте, комуникирайте. И преди всичко – действайте.

 

Наистина успехът се нуждае от действия ;)

Подобни статии:

  1. Foursquare с нови възможности за бизнеса – Local updates
  2. Ален Попович и Борил Богоев в Bulgaria ON AIR
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване