10/24/12 08:43
(http://socialevo.net/)

Продават 1 милион истински Facebook профила само за $5

Продават 1 милион истински Facebook профила

Защитата на личната информация е важна. Много важна! С бума на потребители ползващи социалните медии тази защита май се пропуква. Богомил Шопов, познат на всички нас като Бого, закупи преди няколко дни база данни с имената и е мейлите на нищо не подозиращи Facebook потребители. Той самият не можеше да повярва. Срещу огромната сума от $5 закупи личните данни за 1 милион нищо неподозиращи Facebook потребители.

Бого публикува снимки и информация на страницата на своя блог и Интернет обществото по-цял свят беше шокирано. Веднага сложиха информацията на първа страница на Hacker News. Twitter и Facebook закипяха, сайтът на Бого „гръмна“ от повишеният интерес и се наложи да се обажда на хостинг провайдера да му го оправи. Започнаха да го търсят за интервюта от медии, от Facebook, поискаха директно да говорят с него. Защото, колкото и банално да изглежда, факта, че такава информация може да бъде събрана много лесно и да бъде използвана от злонамерени хора е огромна заплаха за нищо не подозиращият интернет потребител.

Свързахме се с Бого за допълнителна информация и ето какво сподели той специално за читателите на socialevo.net

Как и защо ти хрумна идеята да се възползваш.

Като изкарващ си парите с нетрадиционен маркетинг почти всеки ден търся различни сайтове и услуги, които мога да използвам в работата си. Така попаднах на един сайт, който предлага интересни неща за цени от 5 до 50$. След като си купих 2-3 от предложенията за да мога да ги тествам попаднах на великата оферта 1.1 милиона фейсбук акаунта за 5$. Купих си я ей така от любопитство и се оказа, че наистина файлът съдържа толква контакти съдържащи име, мейл и адрес на профила. Проверих няколко за да се уверя, че са истински и след това публикувах информация на блога си, за да предупредя общността, за това какво се случва.

Каква е заплахата от това?

Не знам от къде да започна. Аз се мъча от години да уча потребителите в Интернет много, много, много да внимават преди да публикуват данни в Интернет. Каквото и да е било. Това важи в много голяма степен за лични данни макар, че тук не става дума за това. Как може да се ползва:

Фишинг – много лесно се прави е-мейл темплейт наподобяващ дизайна на Facebook и се приканват потребителите да платят 20 цента за “подобрение“ или за премахване на нещио, което ги дразни или за нещо подобно. Този мейл, разбира се, че бъде изпратен от Facebook. Сигурен съм, че 10% ще се „вържат“ на „офертата“.
Имаше една приказка за доларите ама тя важи и за мейлите – „1 милион мейла са си един милион мейла“ – всеки маркетолог би се зарадвал. Макар, че няма да има особен ефект, все пак много бързо би се вървърнала „инвестицията“ от 5 долара.

facebook

Можем ли да се предпазим?

Разбира се – не използвайте Facebook! Внимавайте какви данни споделяте и на кого. Това е най-лесната формула.

За Богомил Шопов (Бого):
Богомил Шопов се занимава с уеб, маркетинг и общности. В момента е маркетинг мениджър на един от най-успешните чешки стартъри – Glogsterкойто има повече потребители от Pinterest.

Подобни статии:

  1. Как да защитим профила си във Facebook
  2. Над един милион смартфони в България за 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване