10/26/12 06:07
(http://www.azcheta.com/)

Самопубликуването става все по-популярno в САЩ

Самoпубликуването (self-publishing*) - расте с бързи темпове в САЩ, съобщава последния доклад на Bowker, цитиран от digitalbookworld.com. Само през 2011 г. без участието на посредник са издадени 235 000 книги, 87 000 от които в електронен формат.

Според Bowker - маркетингова компания, специализирана в проучването на издателския бранш в Щатите, пазарът на self-published книгите там е доминиран основно от печатни издания - 63%. Въпреки това обаче ръстът на електронните книги в сегмента е най-голям - 129% от 2006 година насам, в сравнение с 33% за печатните self-published книги.

Докладът посочва още, че на пазара доминират големите доставчици на self-published книги, като в челната тройка се нареждат Smashwords (40,608 заглавия), Author Solutions (собственост на Penguin) с 47,094 заглавия и Lulu (38,005 заглавия). От останалите само проектът на Amazon CreateSpace, който е водещ при печатните издания, има пазарен дял над 10%.

Един от малките играчи на пазара - FastPencil, например обяви, че ще предложи на някои от своите автори възможност творбите им да бъдат отпечатани и дистрибутирани чрез Barnes & Noble. Author Solutions пък предлага на своите автори 100% от приходите от авторски права, като на практика им предоставя безплатна услуга. Заради големия успех на тази инициатива от компанията са удължили срока й за неопределено време. Успоредно с това от Author Solutions предлагат и услугата BookStub, чрез която авторите могат лично да продават своите електронни книги посредством ваучер с големината на кредитна карта, който съдържа уникален код на покупката. Новаците в бранша от Your Ebook Team предлагат 360-градусова услуга, която включва всичко от редакция до дистрибуция, а за клиентите на Lulu отскоро работи услугата "Съвети за автори".

Авторите на изследването определят пазара като високо конкурентен. Освен с ниски цени и по-високо качество на платформите, self-publishing издателите се надпреварват да предлагат и промоционални услуги с добавена стойност на авторите. Допълнителни проучвания на Bowker показват, че самопубликуващите се автори доказано могат да увеличат своята читателска база с безплатни онлайн откъси, препоръки от търговците и читателски ревюта.

* В Self-publishing ("самоиздаване", не бива да се бърка със "самиздат") авторът поема всички разходи по издаването, разпространението, маркетинга и съхранението на книгите, избирайки сам кои елементи от книгоиздателския процес и стратегии да приложи. Така книгите са изцяло собственост на автора, който получава всички приходи от печалбата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване