11/04/12 12:51
(http://ruslantrad.com/)

Освободиха опозиционния лидер Барак, протестите в Кувейт продължават

Поддръжници на Мусаллам Барак скандират в негова защита в град Кувейт, 30 октомври. Photo by REUTERS/Stephanie McGehee

Макар че хората вече не се интересуват от участие в изборите, съдът пусна опозиционния лидер Мусаллам ал-Барак под гаранция от 10 000 кувейтски динара (35 480 долара) за подкопаване името на емира.

Площадът пред централния затвор в Ал-Салибия се превърна в празник, където се събраха хиляди поддръжници на Барак, понесли го на рамене веднага, след като бе освободен. Ден преди това, на същия площад, се случиха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи, които изненадаха вътрешното министерство с внезапен поход към централния затвор, последван от друг митинг в Ар-Рика.

Протести са насрочени по начин, целящ да се разделят силите за сигурност, като вероятно по същия начин ще бъде митингът в неделя (4 ноември), чиито час и място ще е известен в последния момент. Въпреки това, според изтекла информация, шест големи митинги ще се проведат във всички провинции.

След освобождаването му, Барак заяви: “Кълна се в Бога, че не 10 000 динара ме измъкнаха от затвора, а силата на вашите гласове. За Бога, аз няма да предам никога вашето доверие.”

След дълга нощ на сблъсъци, опозиционните сили се събраха на 1 ноември на среща пред дома на бившия депутат Уалид Ал Табтабай, който излезе с изявление, призовавайки за “край на безпрецедентните репресивни практики, свързани със сигурността, освобождаване на всички задържани и да се сложи край на преследването на дисиденти и млади хора, участващи в мирните протести.”

Опозицията също призова за премахване на наредбата от 2006 година за прекрояване на избирателните райони и провеждането на избори в съответствие с конституционния им график и закона, без никакво изменение.

Изявлението продължава: “Ден след ден, грозния характер на службите за сигурност се показва, не само пред кувейтските граждани, но пред целия свят. Апаратът за сигурност се стреми да премахне конституцията и избирателната система. Това се доказва от протестите, които бяха репресирани, както се случи по време на седящата стачка на улица “Ал Сахафа”, да не говорим за спонтанните мирни протести, които се проведоха в областите Сабах ал-Насър, Ал Фирдус и Ал Сабахия, наред с други места, които са станали свидетели на нападения.

“Силите за сигурност щурмуват къщи, тероризират хората в собствените им жилищни райони и използват сълзотворен газ и димки в самите жилища. Много хора – най-вече младите хора – бяха ранени и произволно арестувани, проследявани. Това е нов подход на властите, който заплашва да превърне Кувейт в полицейска държава, където няма свобода и корупцията е предимство”.

Изявлението добавя също, че:

“…докато ние сме опозиция на репресивните подходи на властите и конституционните нарушения от силите за сигурност, подкрепяме мирни протести и отхвърляме всякакви ирационални и безотговорни реакции. Призоваваме властите да успокоят ситуацията, като се вземат следните мерки:

Първо: сложете край на безпрецедентните репресивни практики, свързани със сигурността.

Второ: освободете всички задържани и сложете край на преследванията на дисиденти и на млади хора, участващи в мирни протести.

Трето: премахнете декрета от 2006 година, за прекрояване на избирателните райони и провеждането на парламентарните избори в съответствие с Конституцията.

Четвърто: спрете кампанията за подбуждане на клевети, водена от властите чрез техните медии. Това е единственият начин да се спре кризата, да се облекчи политическото напрежение и да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията.

Няма друг начин. Докато тези мерки не се вземат, ние заявяваме нашата подкрепа за всички форми на мирно изразяване на опозиция срещу властите, включително демонстрацията “Достойнство на Родината”, насрочена за вечерта на 4 ноември. Ние призоваваме гражданите да запазят мирния характер на демонстрацията и да се избегнат опитите за провокация, които властите ще направят.”

Декларацията е подписана от блокът на мнозинството, движението “Нахдж”, Национален фронт за защита на Конституцията и постигане на политически реформи, Ислямско Конституционно движение (Мюсюлмански братя), Кувейтско прогресивно течение, Кувейтско реформистко движение (Хирак), Партия Умма, Гражданско демократично движение (Хадам), Салафистко движение, Основи на нацията и Национален съюз на работниците и служителите в Кувейт.

Бившият депутат Мохамед Халифа предупреди за последиците от прекомерна сила, използвана от вътрешното министерство и незачитане на правата на жени и деца.

“Домовете са частни места. Това, което се случи в Сабах ал Насър, няма нищо общо с поддържането на сигурността. Напротив, Министерство на вътрешните работи е заплаха за сигурността”, каза Халифа.

Бившият депутат Мубарак ал-Уаалан заяви: “Осъждаме побоите, които настъпиха след оттеглянето на мирния митинг и нападението, извършено от МВР срещу невъоръжени младежи.”

Бившият депутат Рияд ал-Адсани заяви, че нахлуването в лични жилища, използването на шокови гранати и сълзотворен газ за сплашване на децата, жените и възрастните хора, е напълно неприемливо. Той отбеляза, че правителството все още има шанс за справяне на проблема разумно, преди да го изостри с прибягване до насилие, последствията от което ще доведе до загуба на всички страни.

Д-р Аджийл ал Нашми, бивш декан на Факултета по шериат и ислямски науки в Кувейтския университет и президент на Лигата на шириатските учени в страните на СРСЗ (Съвет за сътрудничество на страните от Залива), описа обръсването на главата на Барак като “престъпление”. Нашми заяви, че бръсненето на главата е равносилно на наказване на заподозрян, който не е доказано виновен.

От своя страна, МВР заяви, че ще прилага стриктно закона за всеки, който организира, подбужда и участва в незаконни митинги, или застрашава сигурността и безопасността на нацията и нейните граждани, като добави, че ще бъдат преследвани, арестувани и изправени пред правосъдието.

Министерството на вътрешните работи обяви арестуването на редица бунтовници и подстрекатели, организирали митинг, който премина през няколко жилищни района. Това доведе до затварянето на ключови кръстовища, главни пътища и улици, блокиране на трафик. Министерството заяви, че заподозрените са били отведени за разпит и ще бъдат разследвани.

Министерството отрече твърдения, циркулиращи из социалните сайтове за бунтове в затворите, протести и стачки, като подчерта, че са абсолютно неверни. МВР посочва, че “агенциите за сигурност, отговорни за борбата с кибер престъпленията, проследяване и откриване на сайтове, разнасящи неверни и бунтарски слухове, работят за откриването самоличността на собствениците на тези сайтове, за да ги арестуват и предадат на правосъдието.

Министерството призова гражданите да не вярват или разпространяват слухове, открити на тези сайтове, за да не попаднат под съдебно преследване. То ги призова да бъдат отговорни към сигурността на родината си и да не правят опити за размирици, имащи за цел да подкопаят безопасността на родината и нейните граждани, и техните интереси.

Оригиналната публикация е на арабски език, публикувана в сайта на вестник ”Ал Халийдж”, преведена от Al Monitor.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване