11/11/12 09:34
(http://ivo.bg/)

Шоуто “Ексмилиционер търси балами” (не) трябва да продължи

„Не сме като света“!

Тази наша самооценка е сред най-устойчивите представи на „българина“ за самия себе си, което обаче не води до анализ на причините и нетърпимост към последствията от тях. Нека видим новите доказателства, които са пред очите ни, но като че ли не ги забелязваме дори.

Ден след световната новина за оставката на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс, който подаде оставка заради разкрита от ФБР извънбрачна връзка с неговата биографка Паула Бродуел, една друга личност със световна тежест се оттегли от поста си след скандал около съмнения от морален характер. Това е генералният директор на британската медийна корпорация Би Би Си Джордж Ентуисъл, поемайки отговорността за това, че корпорацията е замесила неоснователно британски политик в скандал за сексуално насилие над деца. „Реших да постъпя благородно и да се оттегля”, заяви Ентуисъл в телевизионно изявление пред централата на Би Би Си в Лондон.

Какво се случва обаче в същото време у нас и в частност -в официозната телевизия ТВ 7? Не че е еквивалент на Би Би Си по каквито и да било критерии, но пък е представителна точно за това. Тази пропагандна трибуна развихри веселяшки многоседмични майтапи по вкуса на внука на уж отречения от историята диктатор Тодор Живков, изграждайки на наследника образ на достоен продължител на делото на дядото, известен като голям шегаджия- от времето на концлагера за разказвачите на антисоциалистически вицове край Ловеч “Слънчев ден“ ( открит от Живков след закриването на сталинските концлагери в самия СССР), до преоткрия пак от Живков лагер в Белене за изолиране и репресиране на несъгласните да им сменят насила имената български граждани.

Шоуто с внука на Живков, който сред шегите успя да наклевети протестиращите срещу семейното тържество в памет на майка му, натрапено като „научна конференция“ в Софийския университет ( протестиращите били платени с по 20 лева, изтърси нагло изтърсакът „ексмилионер“) завърши с „драматичен финал“, както пише в съответните сайтове. Ето един цитат ( понеже не гледам, но пък се доверявам на онези, които са втренчени по задължение да следят веселбата):

Предаването “Х милионер търси съпруга” завърши с прецедент – Тодор Славков си избра две жени, с които отпраши в бяла жигула. Навръх финала по ТВ7 той хич не се затормози и взе двете финалистки – Нанси и Алекс.”Като си върна държавата, многоженството ще бъде узаконено. Затова победителки са Нанси и Алекс”, заяви синът на легендарния Иван Славков.

За да спечелят сърцето му обаче Нанси и Алекс бяха подложени на чувството за хумор на Тодор, и то – в пълния му блясък. Докато Славков и аверите му се вихреха на ергенско парти с танцьорки и плодова салата, наредена върху женско тяло, Роси, Нанси и Алекс вече си мечтаеха да са булки и мереха бели рокли заедно с водещата Бианка. “

Това е положението- там, по света, хвърчат оставки на личности със световно влияние дори по подозрение за неморално поведение, у нас тези „неща“ са повод за майтап като за „световно“, с елементи на закана, защото „малък Тошко“ се заканва с тънка усмивчица какво щял да си върне, след като се върне комунизма. И както виждаме-връща си го със спомоществователството на уж дясната ГЕРБ и нихната пропаганда.

За да не остане обаче някой с впечатление, че морализаторствам и се държа като някакъв „сухар“, който не разбира от майтап, трябва да уточня за какво става дума. Без майтап, все пак.

В онзи свят, част от който сме убедени, че не сме и си го признаваме с безпомощна въздишка, се води истинска битка, ако не и война, за доверието на обществото. Най-малките съмнения и подозрения срещу овластените с доверието на хората личности водят до реакция от тяхна страна. У нас същото води до…реакция на МВР срещу онези, които си позволяват да се усъмнят в едно протеже на властта, както се случи с нареждането на министъра на вътрешните работи Цветанов ведомството му да удовлетвори искането на съдия Марковска МВР да чисти името й с издирване на усъмнилия се в нейната морална чистота „доносник“.

И после да не се чудим, че днес, пак в ТВ 7, слушаме от Лъчезар Филипов, сина на бившия член политбюро на ЦК на БКП и премиер на НРБ Гриша Филипов- без реплика от водещата Кулезич – че онази НРБ е била „трета сила в онази система СИВ“, съизмервайки българския соцправал с провалите на останалите от соцлагера в период( като уж по-млък провал, макар  всъщност точно България да се оказа най-тежко ранената икономика сред бившите съветски колонии, завещала на демокрацията “апокалипсис” по оценка на самата БКП на Петър Младенов ), който приключи всъщност за България на дъното на европейската класация по жизнен стандарт по оценки на ООН към 1989 г.

На нивата на тези лъжи, наторявани от липсата на отпор, днес берем бурените на плямпащата каквото си иска реставрация на мита за добрия комунизъм, на който завижда за „постиженията“ самият премиер Борисов, давайки тон с прословутото си изявление за построеното от Тодор Живков, от което и една стотна да постигнем днес, пак трябвало да сме доволни…

Ами (само)доволни са, нищо, че не са „като света“!

В голямото днешно шоу “ексмилиционер търси балами” бившият шеф на политическия отдел на ДС Димитър Иванов обясни днес в Канал 1 на БНТ причините защо толкова много ексмилиционери са намерили приют в управлението на ГЕРБ: защото са недоволни от загубилите властта свои другари и са припознали ГЕРБ като истинските продължители на тяхното дело.

Публикувана на 11/11/12 09:34 http://ivo.bg/2012/11/11/8234/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване