11/24/12 09:51
(http://ivo.bg/)

Борисов разора синята нива- на ход са сеячите

ТехнологиКата на оповестяването разкри още веднъж властовата връзка в несполучилия опит на ГЕРБ да се сдобие с президент за своя употреба, издигайки Петър Стоянов за съдия в Конституционния съд. Както промоцията, така и ревизията на това упражнение протече изцяло на терена на управленския контрол.

Винаги близкият до всички власти в. „Стандрат” съобщи изпреварващо в своя сайт новината, паралелно със също така откровено проправителствения BNews:

Петър Стоянов се отказа

23.11.2012
20:45

София. Петър Стоянов се отказва от номинацията си за конституционен съдия. В разговор с лидера на СДС Емил Кабаиванов той е казал, че има прекалено много ангажименти във фондацията си, базирана във Виена и не може да приеме поканата на сините.
„Тази ситуация доказа, че в последните три години представителите на Синята коалиция в парламента са били патерица на БСП. И общата атака на БСП, ДСБ и част от депутатите на СДС доказа, че Синята коалиция може спокойно да се нарече червена”, каза пред „Стандарт” Константин Арабаджиев, главен секретар на СДС.
СДС обаче няма да се откаже от това да издигне свой човек за Конституционния съд. Той няма да е политическо лице, а юрист, казаха от „Раковска” 134. (Стандарт)
Очаквайте подробности

Десет минути по-рано гербаджийският сайт вече беше разтръбил новината.
BNews:

петък, 23 ное 2012 г. 20:35 ч.
Край на залаганията
Петър Стоянов отказа на СДС
BNews.bgБившият президент Петър Стоянов е отказал номинацията на СДС за конституционен съдия научи BNews. В централата на синята партия е получено официално писмо от него
Бившият президент Петър Стоянов е отказал номинацията на СДС за конституционен съдия
научи BNews. В централата на синята партия е получено официално писмо от него, в което той обявява решението си. Очаква се отговорът му да бъде официално оповестен от лидера на СДС Емил Кабаиванов в предаването „Панорама” на БНТ по-късно в петък вечерта.
Именно в петък вечерта изтича тридневният срок, който самият Стоянов си даде,за да отговори ще приеме ли номинацията на партията си за престижния пост. Бившият президент беше издигнат след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатура на СДС, която и да е тя. До този ход се стигна заради провалената клетва на Венета Марковска за конституционен съдия.
Номинацията на Стоянов стана повод за невиждано в последните години разцепление в СДС.
Сините депутати отказаха да издигнат кандидатурата му и така се противопоставиха на централното ръководство. Заради напрежението се заговори, че предстои изключване на депутати от партията.
Според запознати пък едно от изричните условия на Стоянов, за да се съгласи на номинацията, било да бъде издигнат единодушно от депутатите на СДС.”

Както се вижда, нечия ръка, която целуват в българските медии, се е погрижила за най-преданите си рупори да научат какво ще се случи час по-късно в „Панорама” на БНТ. Сред целуващите очевидно е и в. „24 часа”, който сколасва, въпреки късния час, да смести днес новината.

Едно е да сместиш, друго е да смелиш ( ако ти е позволено).

Защо Петър Стоянов не пожела лично да използва ( която си поиска, никоя нямаше да му откаже) медийна трибуна, а остави отново Кабаиванов от СДС да му бъде говорител, това трябва да обясни той. В края на краищата, когато го номинираха, застана до Кабаиванов и прие същият да лъже, че Бойко Борисов научавал в момента за номинирането му. Щеше да е добре сам да се извади за косата от това тресавище, но отново пропусна един шанс…

В цялата лакейска медийна ситуация обаче се промъква и нещо интересно: оценката за „ невиждано в последните години разцепление в СДС”.

В интервю за Би Ти Ви лидерът на ДСБ Иван Костов припомни преди два дни събитията в СДС отпреди 10 години, когато всъщност се състоя доста по-голямо разцепление, родило втори син субект в дясното пространство. Вероятно много от зрителите са се съгласили с констатацията на Костов, че сега става ясно защо онова разцепление се е наложило ( имайки предвид аналогията за центробежните сили в СДС спрямо тогавашния ГЕРБ, наречен по онова време НДСВ).

Разбира се, десет години по-късно могат само да се направят някои изводи, за да не се повтаря миналото. Една от разликите в днешния контекст е, че ГЕРБ, колкото и да „изкушава” мекушавите в СДС, е в залеза си, а не в зенита, в който се намираше по онова време формацията на изгряващия Сакскобургготски.

Ако за някои лидери на СДС се „оправдаха очакванията”, че ще се умилкват на НДСВ, то за други, като Надежда Михайлова, днес Нейнски, прогнозата не се сбъдна. Тя не се възползва от царското прелъстяване (макар да й предлагаха да бъде отново външен министър) и въпреки очернящата кампания срещу нея, сравнима по излятата кал само със сатанизирането на  Иван Костов, е сред най-ярките символи на противопоставянето на обезличаването в СДС.

Да, именно обезличаването е най-точния термин. Защото лицата, които представят днес формално някогашните магически три букви, са практически неразпознаваеми от симпатизантите, какво остава за масовия избирател. Обезличаването е характерно изобщо за всички, които виреят в сянката на Борисов- там лица със собствен облик не могат да се появят, камо ли да блеснат със своя светлина.
Сега разпознаваемите лица в СДС щели да бъдат изключени от онези, неразпознаваемите. За това настоя в петък от поверената му телевизионна трибуна неофициалният говорител на ГЕРБ Бареков. Пророческа е прокурорската му дума- когото е нарочил и посочил, непременно си има предречените от него проблеми. Човекът е упълномощен да прави телевизионна прогноза за бремето, очакващо вразите на властта.

Има обаче едно нещо, което ГЕРБ не могат да командват. Това е желанието на стотиците хиляди „разбити авари”, някогашни избиратели на СДС, а и след това на ДСБ, да намерят заедно формулата на обединението срещу разбивачите на тяхното автентично политическо представителство. Ако някога Костов говореше за духа, напуснал СДС, явно вече сме на етапа, когато и лицата на СДС ще бъдат принудени да последват този дух в същия дух.

Този път Борисов, обезличавайки ръководството на СДС,без да иска работи за обратното на неговия замисъл: помогна да се изясни кой кой е в дясното пространство. Изкуственото отглеждането на сини гербери се превърна в отсяване на плявата от зърното в СДС. Иронията е в това, че гробокопачът на дясното пространство, претендиращ да го е заменил със себе си, се престара и го разора.

На ход са сеячите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване