11/25/12 10:12
(http://ivo.bg/)

Къде са доматите срещу автоматите?

Задава се отново един принципен проблем: протестира ни се, но не е толкова просто да изберем с кого, срещу кого, срещу какво точно. Ако си срещу властта и нейните безобразия, това прави ли те част от политиката на други, често пъти противоположни на твоите възгледи политически фактори, които също се обявяват против управлението?

Ето ви едно актуално уравнение с абсурден знак на равенство, каквито възникват непрекъснато.

Антикомунистът Кольо Босия протестира с домат срещу Парламента и беше арестуван. Комунистът Станишев го защити. Костов не подкрепи Станишев. Значи Станишев все пак е антикомунист, а Костов е наистина патерица на БСП, като твърди шефът на сегашното СДС Емил Кабаиванов, гравитиращ около антикомуниста Бойко Борисов, прекланящ се пред комуниста Тодор Живков.

Същевременно чух колегата Асен Григоров да коментира от екрана на БНТ в компанията на Петьо Блъсков, един от бащите на байганьовската пропагандна линия „всички са маскари”, че десните по принцип не протестирали, а протестите били нещо характерно само за левите. Излиза, че като участник в доста протести, съм ляв, както твърдят някои от най-злобните ми опоненти, макар лявата пропаганда да ми е посветила доста комплименти с твърдения, че съм непоносимо за тях десен (имах незаслужената чест да бъда хиперболизиран още преди 20 години от покойния вожд на лявата публицистика Продев, като „идеолог на синята идея”!).

Не бих неглижирал значимостта на каузата на демонстрантите със стандартната подигравка, че са били по-малко от полицаите, мобилизирани срещу тях. Бройката наистина е важна за запълване на урните с перушината на проскубания вот в полза на политическите лисугери, които за пореден път успяват да надхитрят колективната мъдрост на кокошарника. Но преброяването на човеците е нещо друго…

Това, което прави различни „свободните кокошки” от бройлерите, е съзнанието за причината- например за причината да има такъв Парламент, който да си заслужава съдбата на доматена мишена.

Именно поради тази причина смятам за важно да се протестира срещу нещо конкретно или фундаментално. Или срещу двете едновременно.

Такъв е случаят с Монумента на окупационната червена армия (МОЧА). Това е фундаменталния, монументалния символ на лъжата и търпимостта ни към нея, от която произтичат основните беди на България.

Не искам да кажа, че протестът срещу МОЧА е единственият достоен граждански акт, но пък казвам, че казусът илюстрира принципа на разграничението, важен за всеки, който не иска да бъде употребяван за целите на байганьовската мъглявина „всички са маскари”.

Срещу лъжата, символизирана от декларативната благодарност за „освобождението” ни чрез съветска окупация, не смеят, не могат и не биват допускани да се присъединят никакви други българи- нито „антикомунистите” от ГЕРБ, ДПС и Атака, нито другарите (им)от БСП, освен онези, които са достатъчно свободни, за да го направят.

Иначе не оспорвам правото на всеки да се упражнява под всякакви форми на протести , включително в духа на най-парадоксално успешния лозунг( „всички са маскари”) на злощастния ни преход към доста демокрация ( поне формално) и твърде малко благоденствие- на практика. Че е успешен- това се вижда и от неговата непреходна актуалност. А е парадоксален, защото на огромна част от българите беше втълпено, че всички са маскари, с изключение на самите тях, вечно измамените, които кудкудякат сърдито щом осъмнат с нов петел, допуснат да стърчи на стобора като паметник на собствената им кокоша слепота, въоръжен я с автомат, я с друга тояга за вкарване на стадото в обора на мълчаливото преклонение пред фундаменталната лъжа.

Да обобщя: има опасност протестите със зелен(чук) да бъдат употребени за целите на червения чук, ашладисан със сърп.

Ако зависеше от мен бих насочил доматите към автоматите, стърчащи над паметниците на лъжата в България. Но понеже не зависи, си запазвам правото да не участвам в абсурдното уравнение, от което управляващите и този път ще изстискат всяка капка за своя пропаганден коктейл “водка с доматен сок”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване