11/29/12 15:47
(http://www.azcheta.com/)

Ани Орешкова е носителят на наградата за превод "Кръстан Дянков" за 2012 година

Ани Орешкова е носителят на награта за превод "Кръстан Дянков" за 2012 г. за „Измамен чар” на Елизабет Франк (Сиела). Призът се връчва за шеста поредна година от фондация "Елизабет Костова".

Официалната церемония по връчване на наградата се проведе в четвъртък вечер в Американския център на Столична библиотека. Голямата награда е в размер на 3000 лева, а специална специална награда в размер на 1500 лв беше връчена на Любомир Николов за „Предчувствие за край” на Джулиан Барнс (Обсидиан).

В краткия списък с номинираните преводачи за наградата бяха още Владимир Молев за „Флорънс и Джайлс” на Джон Хардинг (Колибри), Жени Колева за „Нека големият свят се върти” на Колъм Маккан (Жанет 45), Невена Дишлиева-Кръстева за „Неохотният фундаменталист” на Мохсин Хамид (Жанет 45), Здравка Славянова за „Американски дервиш” на Аяд Актар (Обсидиан), Ралица Кариева за „Стая” на Ема Донахю (Милениум).

 Журито за наградата е в състав проф. Евгения Панчева (СУ), проф. Весела Кацарова (НБУ/СУ) и гл. ас. д-р Биляна Курташева (НБУ).

Годишната награда за превод „Кръстан Дянков” е учредена през 2007 г. и тази година се връчва за шести пореден път. Наградата се дава за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Оригиналното издание на английски език трябва да е публикувано след 1980 г., а преводът на български език между 1 януари 2011 г. и 17 септември 2012 г.

До момента носители на наградата са били Иглика Василева, Аглика Маркова, Маргарита Дограмаджян, Светлана Комогорова-Комата, Надежда Радулова, Милен Русков, Иглика Василева, Йордан Костурков и Любомир Николов.

Кръстан Дянков (1933-1999) е преводач от английски език, на чиито преводи дължим познанството си с едни от най-големите образци на американската литература на ХХ век: Стайнбек, Колдуел, Чийвър, Ъпдайк, Милър, Сандбърг и Фокнър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване