12/05/12 20:27
(http://greentech-bg.net/)

General Electric разработва вятърни турбини с витла от текстилни материали

Един от най-добрите начини за понижаване цената на вятърната енергия е да се намалят разходите за изработване и монтаж на вятърните турбини. Ето защо GE в партньорство с Virginia Polytechnic Institute & State University и National Renewable Energy Laboratory (NREL) работят по радикално нов дизайн на вятърните перки, което променя коренно начина на производство и инсталация на вятърните турбини. Първоначалните инвестиции във вятърните турбини формират по-голямата част от цената на електричеството от вятъра. С тази нова технология се очаква драматично понижаване на цената на вятърната енергия. Това е забележително, като се има предвид, че вече вятърната енергия е втората най-евтина след тази, произведена във ВЕЦ (в САЩ).

“GE планира да използва иновативни текстилни материали за перките на вятърните турбини. Те са здрави, гъвкави, лесни за монтаж и поддръжка. Това е нова стъпка за повишаване на конкурентоспособността на вятърната енергетика.“ – казва Wendy Lin, водещ инженер и ръководител на проекта в GE. Според изчисленията на компанията, с новият дизайн на витлата цената на вятърната енергия ще спадне с 25 до 40%, и то без никакви допълнителни субсидии.

“GE се фокусира върху архитектурни тъкани, които ще бъдат опънати около метална рамка, която напомня рибен скелет. Тъканта се опъва около „ребрата“, разположени по дължината на витлото. Традиционните вятърни витла се изработват от фибростъкло, което е по-тежко и изискват много повече труд за изработката си.

“Напредъкът в технологията и дизайна на витлата на вятърните турбини ще допринесе за изработването на много по-големи и по-леки вятърни турбини, които могат да улавят повече вятър с по-ниска скорост. С днешните технологии издигането на турбина с размери на ротора над 120 метра е истинско предизвикателство, поради ограниченията на дизайна, производството, монтажа и транспорта. Формите за изработка на частите от фибростъкло струват милиони, а широките и дълги елементи са изключително трудни за транспортиране. Всички тези бариери ще бъдат преодолени с новата технология на GE”

Друго предимство на новия дизайн е, че компонентите могат да се изграждат и асемблират на самото място, където ще бъде издигната вятърната турбина. Когато се сумират всички тези преимущества, разходите за първоначалната инвестиция като цяло се понижават драстично.

Използването на тъкани за намаляване на разходите и теглото едновременно е познато още от времето на Първата световна война, когато армията използва идеята при изработването на леки самолети.

“Проектът е на стойност от $5.6 милиона долара и има продължителност 3 години. Предвидено е новите витла на вятърните турбини да имат трайност 20 години, в продължение на които да не е необходимо никаква поддръжка на използваните текстилни материали”- се казва още в прессъобщението на компанията GE.

По материали от: Clean Technica

Публикувана на 12/05/12 20:27 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/2Chy2Nkffxk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване