12/07/12 05:01
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СРЕЩАТА СЕГА, РЕЗУЛТАТИТЕ – МАЛКО ПО-КЪСНО! А МОЖЕ И НИКОГА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ Основната българска новина през тази седмица е срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Барак Обама. Двамата обсъдиха въпроси на сигурността, военното сътрудничество и двустранните отношения в икономическата и социалната сфера. Повече за срещата и резултатите от нея – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, коя е основната новина от срещата Борисов-Обама?

- Може да звучи странно, Фили, но водеща новина от срещата, освен самата среща, няма. Това е мнение на повечето наблюдатели, които пазят критичен дух в иначе твърде тежката медийна среда в България. То се потвърждава и отвън, включително от твърде малкото внимание, което американските медии отделиха на протоколната случка в Белия дом. Разбира се, самият Бойко Борисов е твърде доволен от случилото се, а онези медии, които са отишли най-далеч в сервилността си към властта, стигнаха до там, че определиха посещението направо като „историческо”.

- Но липсата на конкретен резултат не е характерен подход за американците, в подобни случаи те обикновено се стремят да обявят за решен поне един въпрос…..

- Така е, Фили, но не виждам нищо такова сега. Както става ясно от всички съобщения, случило се е следното – Обама е похвалил България за нейното добро сътрудничество в НАТО и спазването на поетите ангажименти в Афганистан, казал е, че със своята стабилна и последователна позиция страната ни се превръща в регионален лидер на Балканите, дал е висока оценка за действията на България във връзка с терористичния акт срещу израелски граждани в Бургас и е похвалил самия премиер Борисов, че има качествата на голям лидер. А, да – и е предупредил американските журналисти да бъдат внимателни, когато минават покрай него, защото човекът, освен качествата на лидер, има и черен колан по карате.

От своя страна Борисов е потвърдил всичките ни съюзнически ангажименти във военната сфера, информирал е Обама, че разследването на терористичния акт в Бургас има сериозен напредък, но събраните доказателства още не са достатъчни, за да издържат при дело в съда, поставил е въпроса да отпаднат американските визи за българските граждани и въпроса за социалните осигуровки на българите в САЩ. Това е, Фили – както виждаш, протоколни фрази и увъртания, нищо повече.

- Пламен, колкото и набързо да стана посещението, имаше предварителни очаквания българският премиер да бъде притиснат по-силно по темата за атентата в Бургас и по енергийните въпроси, а от това да излезе поне повече информация за българското общество, ако не някакви конкретни решения. Нищо от това ли не стана?

- На този въпрос ще може да се отговори малко по-късно, Фили, когато видим дали ще има последствия, дали ще се случат известни развития в близка перспектива.

- Какво имаш предвид?

- Ами например очевидно е, че България не може сама да се справи с такъв горещ картоф като разследването на терористичния акт в Бургас. И не само защото то е елемент от общата война, която демократичният свят води срещу тероризма от 2001-ва година насам и останалите също трябва да поемат своята отговорност. Те всъщност са я поели, доколкото в разследването и досега участват представители на американските, британските и израелските специални служби. Но, освен чисто технически, България явно не може да се справи с темата и политически. Държавното ръководство изпитва разбираеми притеснения, че чрез резултатите от това разследване страната, без да го иска, а и без реално да е готова за това, ще се окаже замесена в една геополитическа игра, която включва Иран, Палестина, терористични мрежи и други фактори, които са опасни сами по себе си. Силно се надявам, Фили, че гаранциите за българската сигурност, при положение, че България официално разкрие това, което неофициално отдавна се знае – участието на „Хезбула” или иранците в бургаския атентат – са били поискани по време на срещата с Обама. Надявам се също, че е намерено и решение, което обаче вероятно изисква по-сложна координация между различни служби и страни, затова развитието ще се забави още малко. В подкрепа на тази хипотеза могат да се изтъкнат някои нюанси в последвалите интервюта на Бойко Борисов, паралелните срещи и характера на разговорите на военния министър Аню Ангелов във Вашингтон, както и срещите на вътрешния министър Цветан Цветанов в САЩ преди, и в някои европейски столици – веднага след българо-американската среща в Белия дом.

- А смяташ ли, че и по енергийната тема има детайли, които останаха зад кадър?

- Почти съм сигурен, Фили, че американците няма как да са особено доволни, задето България подписа с руснаците договор за изграждане на газопровода „Южен поток”. И то не само защото той реално подбива смисъла от конкурентния, твърдо поддържан от САЩ газопровод „Набуко”, който трябва да пренесе газ от Централна Азия през Турция за Европа. Според мен те никога няма да останат безразлични също към другата важна енергийна тема – тази за добива на шистов газ, върху който България наложи мораториум. Но няма да са безразлични не само защото американската компания „Шеврон” има пряк интерес към този добив, както ни уверяват антиамерикански настроените коментатори в България. Всъщност Съединените щати имат един наистина пряк, конкретен и дългосрочен интерес, свързан с българската енергетика – и той е най-вече политически. Истинският интерес на Съединените щати изисква кой да техен съюзник в НАТО, включително България, да бъде колкото може по-малко зависим от Русия. А София е слабо звено в това отношение. Много слабо. Мисля, Фили, че тук също ще се случи промяна в близко време, защото, реално погледнато, това е едно към едно и българският национален интерес. Да, изглежда трудно например България да тръгне сега да денонсира току-що подписания с Кремъл договор за „Южен поток”. Но това може да направи съответният наблюдаващ орган в Европейския съюз, който така или иначе има последната дума. Изглежда също малко вероятно правителството на Бойко Борисов да отмени мораториума за шистовия газ, който само наложи, защото ще срещне силна съпротива и това може да доведе до загуба на изборите догодина. Обаче какво пречи изборите да бъдат спечелени, може би с малко американска помощ, а после, в началото на втория мандат, когато управлението е най-силно, мораториумът все пак да бъде отменен. Ето защо казах, Фили, и продължавам да съм убеден, че някои резултати от посещение на премиера Бойко Борисов в Съединените щати всъщност ще станат ясни на широката публика в един срок, дипломатично определен като „малко по-късно”. А може и никога – ако наистина няма резултати.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване