12/26/12 16:35
(http://ruslantrad.com/)

Известният саудитски писател Турки ал-Хамад арестуван

Винаги, когато говоря с някого за Саудитска Арабия, става дума за човешките права и свободи. Аз съм на мнение, че кралството е изпълнено с редица нередности, които потискат населението му и спират организирането на активно гражданско общество. Но от друга страна, в страната действат много мислещи и модерни хора, които понасят всички несгоди, за да направят промяна в обществото и институциите на Саудитска Арабия. За съжаление, те наистина са репресирани и често гласът им не излиза извън арабския свят и дори Саудитска Арабия.

Турки ал-Хамад, един от най-известните писатели на Саудитска Арабия, е бил арестуван на 24 декември след публикуване на статуси в Туитър, разгневили религиозни групи в страната. Вярва се, че арестът му е разпореден от принц Мохамед бин Наиф, министърът на вътрешните работи.

В събота ал Хамад е публикувал десетина туитове на арабски, с които изразява възмущението си от злоупотребата с религията.

سيد الخلق جاء بعقيدة الإنسان..فحولها البعض إلى عقيدة بغضاء الإنسان..
@TurkiHAlhamad1
Turki H. Alhamad

“Пророкът дойде с хуманна религия, но някои я превърнаха в античовешка религия.”

كل الأديان تدعوا إلى الحب..فمن وجد في قلبه ذرة من كره فهو ليس على شييء..وإن صام وصلى..الممارسات والشعائر لا تعني ما يعتمل في القلب..
@TurkiHAlhamad1
Turki H. Alhamad

“Всички религии призовават за любов…практиките и ритуалите не означават, че показват това, което става в сърцето.”

Ал Хамад оприличава ислямизма на нео-нацизъм, но съобщението, което е причинило най-много вред на автора му е това:

جاء رسولنا الكريم ليصحح عقيدة إبراهيم الخليل، وجاء زمن نحتاج فيه إلى من يصحح عقيدة محمد بن عبدالله..
@TurkiHAlhamad1
Turki H. Alhamad

“Нашият свят Пророк дойде, за да поправи религията на Авраам и времето дойде, когато е нужно да се появи някой, който да поправи религията на Мохамед.”

Според редица богослови подобно съобщение е равно на ерес, тъй като пророкът Мохамед е разглеждан като последният от великите пророци.

Турки ал Хамад, роден през 1953 година, е най-известен с трилогията си “Фантоми от изоставените алеи”, която е забранена в Саудитска Арабия и редица други страни. Първите два тома са преведени на английски език.

Пренасяйки в 1960-те и 1970-те години, книгите разказват историята на Хишам ал-Абир, саудитски младеж, който прекарва времето си в четене на забранени книги, заслепен е от арабския национализъм, а по-късно открива удоволствието от незаконния секс (вижте ревюта тук и тук).

Заради творчеството си ал Хамад е получил вече няколко смъртни заплахи. От ден, в който той пуска спорните си туитове, саудитския съд реши да продължи обвинението срещу онлайн активиста Раиф Бадауи, който може да бъде осъден на смъртно наказание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване