12/30/12 08:19
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Мармалад от сушени сини сливи

Предизвикана съм от следното съобщение: „Здравей Йоана, казвам се Ваня и имам нужда от съвет. Мама ми изпрати доста сушени сини сливи набрани и обгрижвани с много любов. Сушени са в сушилник на дърва както едно време моята баба ги правеше. Иска ми се да направя сладко от тях. Правила съм от пресни, но от сушени не съм…“

И аз не съм правила сладко от сушени сини сливи, но тази идея ми се стори твърде привлекателна за да пропусна възможността да опитам. В случая, нужда от помощ имах и аз, затова се допитах до по-възрастни хора дали има практика или са чували да се приготвя такова сладко. Не бяха чували, затова ми остана другата глобална опция за търсене на сведения. Прегледах няколко варианта докато си наумя как да приготвя моя мармалад. Получи се интересна задачка.

В тази задачка, в синхрон със сезона и съпътстващите го аромати, включих тъмен ром, лимонова кора, канела и ванилия. Избрах тези подправки и поради една друга причина, която засега ще пазя в тайна. Шшшт.

Приготвянето на мармалада е много лесно начинание. Единствените две неща, които трябва да се съобразят са влажността на сините сливи и личните предпочитания за подправките. Може да не се добавят никакви подправки, така или иначе вкусът на сините сливи е концентриран и определено мармаладът приготвен с тях се различава от този приготвен с пресни сливи, въпреки че при сушените е необходимо те отново да се хидратират. Реших да направя това в количеството вода, което е нужно за сваряването им. Ще го кажа иначе – накиснах сушените сливи в смес от вода и тъмен ром, а след това ги сварих в същата тази смес. Така запазих концентрирания вкус, който отчасти се отделя във водата, в която са накиснати.

Подправките, които използвах допълниха този вкус без да доминират, а по-скоро да го разкрият. Същата роля изиграха и при смесването на мармалада с шоколад за десерта, който си наумих с него. Опа, май се издадох. По-добре да започна с рецептата за мармалада, преди да съм си казала всичко. Изненадите ще оставя за догодина.

Мармалад от сушени сини сливи

Основни техники взаимствах от Mari’s Cakes

Посочените дози са за 1.300 кг мармалад.

Продукти:

  • 500 г обезкостени сушени сини сливи
  • 800 мл вода
  • 200 мл тъмен ром
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 пръчка канела
  • 2 ленти лимонова кора (остъргват се с белачка за картофи, като се внимава да не се засяга бялата част под кората)
  • 20 мл лимонов сок
  • 400 г захар

Сушените сини сливи се накисват във водата и рома за една нощ.

На следващия ден към тях се добавят остърганите семенца от ваниловата шушулка, заедно с шушулката, канелата и лимоновата кора. Загряват се на умерен огън докато течността заври. Вари се 20 минути или докато сливите станат много меки. В зависимост от това колко са били изсушени сливите, може да има нужда от добавяне на още вода и по-дълго варене.

Когато са готови тенджерата се маха от котлона. Изваждат се ваниловата шушулка, канелата и лимоновата кора. Сливите се пасират заедно с останалата течност. Към пюрето се добавят лимоновият сок и захарта. Връща се на умерен огън и мармаладът се вари 15 минути, като се разбърква често.

Охлажда се. За по-дълго съхранение се разсипва в стерилизирани буркани и се затваря добре.

Забележка: Алкохолът от рома ще се изпари по време на варенето и ще остане само ароматът. Вместо ром може да се използва ароматно червено вино, портокалов ликьор, лимончело, портвайн, мадейра. Все пак ако не желаеш да използваш алкохол, количеството му в рецептата може да се замени със същото количество прясно изцеден портокалов сок или просто вода.

Подправките също може да варират според личните предпочитания, като в случая карамфил и/или малко портокалова кора ще се съчетаят много добре.

Ваня, за мен беше удоволствие. Благодаря за идеята и се надявам също като мен да се насладиш на този мармалад.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

SOS – Мармалад от сушени сини сливи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/30/12 08:19 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/-RvPUkoGK_s/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване