01/25/13 05:32
(http://asenov2007.wordpress.com/)

АКО ВСИЧКО БЕШЕ ИСТИНА…..

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Две събития оформят политическото лице на седмицата в България – нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган и референдума за развитие на ядрената енергетика. Те доказват, че понякога между очаквано и неочаквано, между предвидимо и непредвидимо, полюсите могат наистина да се сближат твърде много.

- Пламен, не е прието да се гадае, но мнозина все  пак се питат – какво щеше да стане, ако Ахмед Доган беше загинал при атаката срещу него миналата неделя?

- Вероятно щеше да ме представяш не за политически, а за военен наблюдател, Фили. Почти се опитвам да се шегувам с тази тема и понякога почти успявам. Но не искам да описвам, още по-малко бих искал да видя онова, което щеше да стане, ако нападателят, 25-годишният Октай Енимехмедов, беше истински атентатор, ако пистолетът му и патроните бяха истински. Само че те не бяха и в контекста на всичко друго, което се случи на форума на ДПС, това превръща историята с нападението срещу Доган от политически атентат в политическа бутафория.

- Новият председател на ДПС Лютви Местан обаче казва, че атентатът е истински и намеква, че случаят се вписва в стремежа за установяване на еднолична диктатура от страна на премиера Бойко Борисов, нещо, за което опозицията отдавна го обвинява.

-  Всъщност, Фили, в едно изречение ти използва три пропагандни клишета, които само за дни се наместиха в съзнанието на българина. Първо, Доган не се оттегли от върха на ДПС. Напротив, той зае възможно най-добрата позиция – „пожизнен почетен председател”. При това със заложени в Устава правомощия да определя решенията по стратегически въпроси. Да, Лютви Местан е новият председател, но в оперативен план. Оттук нататък пак Ахмед Доган ще взима важните решения, без обаче да носи никаква отговорност за тях. Не че досега носеше, но пък занапред, както се казва, той наистина ще ближе само меда, без да усеща жилото на политиката. Второ – екшънът, разиграл се с Доган, докато чете доклад на трибуната, наистина изглеждаше истински политически атентат, но само отначало. Повторението на телевизионните кадри показа, че има нещо гнило в цялата работа, а експертизата на звуковите патрони, с които е бил зареден газовият пистолет на нападателя, съвсем промени нещата. Просто за Лютви Местан и ДПС е политически по-изгодно да останат при онези първи минути и да поддържат тезата си за сериозен политически атентат, вместо да видят истината в очите. Трето – мантрата, повтаряна напоследък от лявата опозиция, че Борисов води страната към установяване на еднолична диктатура, е нещо като мантрата преди години за корупция на кабинета Костов. Всички знаят, че той не беше по-корумпиран от онези преди него, да не говорим за онези след него, но повторението подейства. Същото, мисля, се готви и сега – пропагандна вълна на тема диктатура, която да залее обществото не с истината, а с монотонен шум и настойчиво повторение.

- Пламен, независимо как се оценява, това събитие ще се отразява върху българския политически живот още дълго. Важи ли същото и за референдума по темата ядрена енергетика, който ще се проведе тази неделя?

- Безспорно комплексът от събития, свързани с ДПС, тепърва ще се оцени адекватно и ще се видят ефектите от него. Прекалено сложни са нещата и ако си позволих мнения, които звучат еднозначно, то е само защото съм сигурен, Фили, че ще продължим да ги обсъждаме в дълбочина. Надявам се обаче същото да не важи за референдума, който предстои. Честно казано, чисто човешки се надявам той да мине и да замине, сякаш нищо не е било. Макар да знам, че няма да стане точно така.

- Защо, Пламен, това е едва четвъртият референдум в България и първият в най-новата история на страната. Ще се реализира принципът на пряката демокрация, хората ще могат да се изкажат по наистина важен за страната въпрос, това не е ли вдъхновяващо?

- Не, Фили, не виждам наоколо да има някой вдъхновен. Всички са наясно, че левицата успешно наложи на българското общество провеждането на един измислен референдум по въпрос, по който произнасянето на обществото е по-скоро вредно, а не полезно. И ако някой възрази с приповдигнати слова за демократичните принципи, ще попитам дали някога се е чуло династията Ротшилд, Кенеди или друга подобна, да повери управлението на фамилните активи на най-неграмотния си член. Защото в България около 35-40 процента от населението е напълно или поне функционално неграмотно, а точно тези хора ще решават съдбата на въпрос, свързан с ядрената енергетика и евентуалното строителство на АЕЦ „Белене”. Въпрос, свързан с около 20 милиарда лева на данъкоплатците, които да дадем за харчене на корумпираното българско, в комбинация с още по-корумпираното руско  енергийно лоби. И още – въпрос, свързан с темите енергийна стратегия, международно право и външнополитически отношения. Това е пълен абсурд.

- Пламен, но това е демокрацията, като граждани тези хора така или иначе гласуват на всички избори…..

- За съжаление, Фили. Аз по принцип съм застъпник на необходимостта от въвеждане на образователен ценз при гласуване в България, но не това е основната тема в момента. Основната тема е защо българското общество и управлението на ГЕРБ все  пак се хванаха в капана, заложен от левицата.

- Но какъв интерес има БСП от един, както го определяш, измислен референдум?

- Първо, БСП демонстрира пред руските си приятели максимална активност по темата АЕЦ „Белене”. Много хора от висшите партийни етажи много обещаваха на Путин и компания, освен повече политическо влияние вероятно са им обещавали и някакви джобни пари. Но не ги осигуриха, докато бяха на власт, а сега вече не могат, така че с активността си искат замажат очи и да избегнат по-сериозни разправии. Второ – предстоят избори и самото иницииране на референдума от страна на БСП вече е политическа победа за тях. Без значение резултатът, те от една страна ще направят генерална репетиция и ще уточнят  стратегията си за изборите, а от друга – ще вкарат управляващата партия ГЕРБ в концептуална каша, от която тя трудно ще се измъкне. Трето, БСП ще използва самото провеждане на гласуването тази неделя, за да пробва и подсили едно от главните си обвинения, запазени за изборите през лятото – че управляващите ще извършат масирани фалшификации и ще подменят резултата от вота. Това пък ни връща към опита, споменат по-рано, когато говорехме за ДПС – да се внуши на българското общество, че Бойко Борисов се стреми към едноличен режим, чиито срамотии едва се прикриват тук-там с демократично говорене. А когато един истински политически кръг се затвори по този начин, Фили, това означава, че в същия момент някой някъде чува и зловещото изщракване на един истински политически капан.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване