01/27/13 21:22
(http://ruslantrad.com/)

За ситуацията в Египет

Какво става в Египет в момента никой не знае, даже самите египтяни. Ще се опитам накратко само да поясня какво се знае като факти.

Преди един час президентът Мохамед Морси обяви извънредно положение в трите града до Суезкия канал: Исмаилия, Суез и Порт Саид. Те ще са с вечерен час от 9 вечерта до 6 сутринта. И трите града са окупирани от военните.

nizarsphoto

Протест в Порт Саид, 27.01.2013, снимка @NSaraldin

Сблъсъците в Исмалия и Суез бяха по повод  втората годишнина от революцията. По време на нея, Суез беше един от центровете на съпротивата срещу режима на Мубарак. Там се биха смело още от самото начало, въпреки че медиите не им обръщаха внимание. Така че суезци имат много да си връщат и на полицията, и на армията. Доколкото разбирам там са нападнали няколко полицейски участъка и са подпалили сградата на областната администрация. Девет души загинаха там, като някои от тях били застреляни отблизо, в тила. В Исмаилия не е чак толкова напечено, но и там имаше сблъсъци и ранени и по непотвърдена информация, там май са подпалили централата на партият на Мюсюлмансктото братство.

В Порт Саид ситуацията е съвсем друга. Там истинското насилие започна на вчера, когато съобщиха присъдите по процеса за футболната трагедия от миналата година. Накратко за нея: на 1ви февруари 2012 „Ал-Ахли” от Кайро гостува на „Ал Масри” в Порт Саид. Мачът завършва 3-1 в ползва на „Ал Масри” и след последния съдийски сигнал техните фенове погват гостуващия отбор и техните фенове. Следва огромно меле, защото южната порта, под трибуните на гостите, е заключена. Жертвите са над 70; те умират от всякакви наранявания – от куршуми и прободни рани до задушаване.  Както на всякъде по света, футболните мачове никога не са напълно мирни. В Египет и преди е имало проблеми, но как се убиват 70 души на охраняват от полицията стадион не е ясно. Повечето египтяни мислят, че инцидента е от подготвян. Откого и защо зависи от кого питате. Аз няма да навлизам в конспирации.

От средата на миналата седмица, феновете на „Ал Ахли” се организираха на големи протести из цялата страна, като блокираха движението на метрото, влакове и парализираха пътни артерии. Посланието им беше ясно: ако няма тежки присъди, ще парализираме страната. От президентството веднага реагираха и обявиха, че жертвите на трагедията ще бъдат в сложени в списъка с т.н. мъченици на революцията, чиито семейства получават финансофа коменсация от държавата.

Съдът от своя страна се произнесе вчера за 21 от над 70те обвиняеми, като ги осъди на смърт. Феновете на „Ал Ахли” ликуваха из цялата страна, а тези на „Ал Масри” заедно със семействата на осъдените нападнаха затвора, за да се опитат да ги освободят. Целият град се надигна и започнаха невероятни сблъсъци. Има вече няколко десетки жертви, които днес нараснаха, защото някой стреляше по погребалното шествие на починалите вчера. Има много хора на мнение, че тези които са обвиняеми по делото са просто случайно арестувани и вината им не може да бъде доказана. Явен такъв случай е този на едно момче, което беше осъдено на смърт, което всъщност е от Кайро и което е фен на „Ал Ахли” и няма как да е убивало свои хора.

Низар Сари Ел-Дин, журналист и мой приятел, в момента е там и казва, че в Порт Саид е като на фронта, а хората там напълно се отричат от правителството и казват, че в момента им се налага военна окупация.

В същото време, в Кайро продължават сблъсъците в центъра около Тахрир. Има стотици ранени, като протестиращите и полицията продължават да си разменят камъни за сълзотворен газ.

Сблъсъци имаше и в Александрия, Дакахлия, Шаркия (родното място на Морси), Дамиета, Миня, Бехира, Кафр Ел-Шейх и други.

Публикувана на 01/27/13 21:22 http://ruslantrad.com/2013/01/27/za-situatsiyata-v-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване