01/27/13 23:29
(http://ivo.bg/)

Ядреното пиянство на един малък, но заразен с лъжи народ

Корупционното облъчване с „мирен атом” уврежда мисленето на заразените от атомната лакомия, поради което се налага процедура по опресняване на паметта буквално още в нощта на предварителните, но също така предварително очаквани от последните седмици резултати от ядрения референдум.

Уж триумфират „победителите”, обаче бащицата им Георги Първанов, вождът на руското енергийно лоби у нас от доста години насам, недоволства. „Победата” му се вижда неубедителна, както заяви часове след края на гласуването.

Има много пътища, по които може да се тръгне за анализиране на събитието, но ви предлагам да погледнем в огледалото за обратно виждане, за да се ориентираме какво точно се случва на магистралата „ у наше село”, което се пъчи като ядрена сила в енергетиката.

Формално погледнато, България е супериграч на този полигон, на който се състезават само 31 държави и 440 реактора.Нашата икономически слаботелесна държавица дава цял 1 процент от световното производство на електричество от ядрена енергия при жалкия си 0,1 процент от общото световно производство.Т.е. ние сме едновременно фактор в ядрената енергетика, но и оставач, който не знае какво да си прави излишъците, пледиращ в същото време да ги удвои.

И сме адски горди, че сме в този атомен клуб, без да си даваме сметка, че произвеждаме по инерция много повече, отколкото потребяваме, като съответно изнасяме на по-ниски цени от онези, които българските потребители плащат за същия този български ток- само и само да пласираме някъде продукцията си! Да не говорим, че разхищаваме (по-най-скромни оценки) поне 5 пъти повече електроенергия за единица произведен продукт от средното за ЕС.

Вместо да се стегнем, да спрем да прахосваме и да се баламосваме за необходимостта да произвеждаме въпреки всичко още толкова ядрен ток, се оказахме единствената страна в света, в която беше организиран референдум с идеята да удвоим прахосничеството. На положителния резултат от референдума в полза на прахосничеството, резултат от малка, но все пак представителна извадка от систематично заразяваното от радиацията на пропагандата население, се радват неговите инициатори, които прекрасно знаят, че освен (още) подкупи, няма да получат нищо повече като конкретен резултат.

Върху тази извадка от гласувалите с”да” радостно се покатериха веднага инициаторите на уникалното шоу: леви другарки и другари ликуват от служебната си победа в един референдум, който не само няма да реши в полза на ядреното лоби непосредствените му задачи по захранването с нови корупционни сделки, но и постави България на картата на света в ъгъла на посмешището. Защото не се е чуло и видяло никъде другаде всенародно допитване да накланя везните в полза на ядрените централи, при това с помощта на лява партийна мобилизация.

И тук е мястото да се върнем към процедурата по опресняването на паметта.

Помните ли, че загубилият от Станишев миналия април битката за лидерството в БСП Първанов трябваше по данни на услужливи негови рупори ( като Валерия Велева от в. „Труд”) да спечели това състезание с резултат 3:1?

Помните ли, че, когато вече беше сигурно, че Станишев води с 3:1, Първанов се отказа от надпреварата на самия партиен конгрес?

Помните ли, че Първанов беше подкрепен мощно от Бойко Борисов, който го лансираше като „силния човек в БСП” (с когото щял да се сблъска, докато Станишев бил нищожество) преди въпросния дуел в червената партия?

Помните ли, че Първанов предричаше буквално ден преди парламентарните избори през юни 2009 г., че нямало да има вариант за правителство без ДПС?

Помните ли, че на 18 януари 2013 г. Първанов прогнозира в същия стил, че резултатът от ядрения референдум щял да бъде 3:1 в полза на гласуващите с „да”?

Припомням по памет, без да задълбавам, онова, което помня от лъжливите прогнози на този отбор мошеници, които си подават топката в мачлето с нашето търпение. Ако ви се губи връзката между събитията, които припомням, обърнете внимание на общото кратно: лъжливите прогнози!

Първанов лъже за „задължително” участие на ДПС в коалиция с ГЕРБ през 2009 г, а после се проваля с обещанието да спечели срещу Станишев, след което продължава с фалшивите прогнози за шансовете на Станишев да спечели референдума, докато Борисов лъже за перспективите на Първанов да спечели срещу Станишев партийния мач.

Уважаващият себе си човек, като си спомни всичко това, не би трябвало да си дава гласа на подобни „пророци”. Защото те се заиграха вече и с бъдещето на децата на децата ни, търгувайки на едро с ядрени мощности в една егоистична партийна надпревара. Прогнозите им са стъпили на лъжливата земетръсна основа, която не е по-различна от обещанието на съветските другари за овладяването на „мирния атом” в Чернобил и на японските енергетици от Фукушима, които са построили ядрената си бомба на брега с бомбастичното обещание, че тя ще устои на всякакви природни катаклизми и никога няма да гръмне.

Лековерието, когато е свързано с ядрената стихия, се заплаща тежко. И най-голямата лъжа е, че това се случвало рядко. Според Станишев и компания ядреното производство на ток дори било най-чистото. Нима? Нима ядрените аварии по света в рамките на един човешки живот не са достатъчно доказателство, че трябва да се търси алтернатива на доказания провал на човечеството да овладее стихията на ядрената реакция?

Време е за световно ядрено разоръжаване, което започна от пряко поразената Япония и поразително бързо реагиралата далечна от ядрения взрив Германия. Но понеже пораженията от пропагандното облъчване в България са прекалено тежки, за да проумеем необходимостта да се откачим от съветската концепция за „модерност” чрез ядрена енергетика, най-напред трябва да започнем от първата стъпка към целта: да се върнем назад към европейската практика на критична оценка на рисковете ( в Германия тя стартира някъде към 1975 година с граждански протести) и да не позволяваме да ни лъжат като за „световно”- да не кажа, като за „трета световна”, каквато би настъпила за нас, ако сценарият от Чернобил или Фукушима, предизвикан от лъжи и човешка самонадеяност, се повторят в действащата ни централа в Козлодуй.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване