01/29/13 22:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Мини Павлова с маскарпоне и сладко от горски ягоди

Неправилните форми му отиват. Дори го правят по-привлекателен. Меки извивки се редуват с остри ръбчета, така както пухкавата дъвчаща сърцевина си контрастира с хрупкавата повърхност. Сладостта е концентрирана в основата, а гарнитурата се носи върху нея с лекотата на облачета. Силен аромат на горски ягоди завършва произведението. Произведението е десертът, винаги впечатляващ, винаги желан, винаги със свобода за имровизация. Това е той – десертът Павлова.

В тези мини варианти, които приготвих скоро вложих минимално количество продукти, продиктувани от желанията ми. Докато наставленията за приготвяне на меренга трябва да се спазват, останалото -продуктите за гарниране на целуваката, може да са винаги различни. Не само според сезона, но и според това каква тема съм „захапала“. Сега съм на горски ягоди и маскарпоне. Не знам защо. Просто ей така.

Маскарпонето, което смесих с малко сметана, може да се замени с любимата марка крем сирене или рикота, които много добре ще се съчетаят със сладкото. А когато дойде сезонът на пресните ягоди, тогава се очертава това да бъде един от любимите ми десерти. Нямам търпение. Къде си слънце..?

Мини Павлова с маскарпоне и сладко от горски ягоди

Рецептата за меренга е адаптирана от tartineandapronstrings.com

Меренгът (целувките) за десерта може да се приготвят до 3 дни предварително и да се съхраняват в кутия на стайна температура. Гарнират се преди сервиране.

Посочените дози са за 6 броя мини Павлова.

За меренга:

  • 4 белтъка, със стайна температура
  • 1 шушулка ванилия
  • 160 г пудра захар, разделена на 120 г и 40 г
  • 1 1/2 чаена лъжица царевично нишесте
  • 1/2 чаена лъжица

За гарниране:

Фурната се нагрява на 160°C.

Ваниловата шушулка се разполовява по дължина с остър нож и семенцата се остъргват. Смесват се с белтъците.

Белтъците и ванилията се разбиват с миксер на средна скорост за 4 минути или докато образуват меки връхчета. Към тях по малко (лъжица по лъжица) се добавя 120 грама пудра захар. Разбиването продължава още 3 минути или докато започнат да се образуват по-устойчиви връхчета.

Останалата пудра захар (40 грама) се смесва с нишестето. Добавят се към разбитите белтъци също лъжица по лъжица и разбиването продължава още 2 минути или докато белтъците образуват твърди връхчета и сместа стане гладка и лъскава. Накрая се добавя оцетът и сместа се разбива още около 1 минута.

В тава върху хартия за печене, меренгът се разпределя на 6 купчинки на разстояние една от друга. От купчинките се оформят гнезда с помощта на лъжица. Трябва да се предвиди поне по 2 см растояние между тях, тъй като докато се пекат ще се разширят.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 40 минути. Когато времето за печене приключи фурната се изключва и целувките се оставят в нея на затворена врата за 30 минути. След като мине това време, вратата на фурната се открехва леко и целувките се оставят в нея за още поне 30 минути. След това може да се пренесат върху решетка докато изстинат напълно.

За крема за гарниране маскарпонето се смесва със сметаната и ваниловата есенция и се разбиват с телена бъркалка или миксер на средна скорост за кратко, само докато се смесят.

Кремът се разпределя върху целувките внимателно. Предвижда се по около 80 грама от него за всяка мини Павлова. Върху крема се слагат по 1-2 супени лъжици от сладкото и десертът е готов за сервиране.

Прегледай и още един вариант на Павлова с праскови и малини.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Мини Павлова с маскарпоне и сладко от горски ягоди е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/29/13 22:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/EX2_rFS_n2s/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване