02/11/13 17:20
(http://ruslantrad.com/)

Папа Целестин V на XXI век

world-government-vatican

Папа Бенедикт XVI реши да подаде оставка в края на този месец след почти осем години начело Католическата църква, заявявайки, че е прекалено стар, за да продължи на 85-годишна възраст. За неговото оттегляне се заговори в италианската преса още през есента на 2011 година, когато във вестник Libero се появи статия на журналиста Антонио Сочи, твърдяща, че Бенедикт XVI обмисля абдикация през април 2012 година. Тогава Ватиканът отрече.

Онези от нас, които се занимават с международни новини, трябва да обърнат внимание на новината, дошла по-рано днес от Папството. Защо папата напусна и отива в манастир? Въпрос, който трябва да ни вълнува тези дни, защото обяснението “здравни проблеми” не е достатъчно – не и за тази институция. След шест века прекъсване, отново има оттеглил се папа.

Светият отец може да се оттегли, да абдикира, ако направи такъв избор. Според Кодекса по църковното право, ако папата реши да се оттегли от поста си, то се изисква валидност, че го извършва свободно и трябва да се случи в присъствието на Колегията на кардиналите. Въпреки това, когато един папа е избиран за наследник на Свети Петър, Църквата очаква, че той ще остане на поста си до смъртта си.

В историята на църквата има няколко папи, които са се оттегляли поради различни причини и няколко, свалени по други причини. Първият папа, който решава да се оттегли е папа Понтиан, избран за наследник на Свети Петър на 21 юли 230 година. По време на гоненията на християните при император Максимин Трак, св. Понтиан е заточен на остров Сардиния и осъден да работи в солните мини. Ето защо той се оттегля като папа на 28 септември 235 година, за да даде шанс за избор на нов папа. Свети Понтиан е убит мъченически през 236 година. Папа Силверий, ръкоположен на 1 юни 536 година е първият папа, който е насилствено свален от власт. През март 537 година, византийците го арестуват и е заточен на остров Палмария, където остава затворник до смъртта си на 11 ноември 537 година.

Подобна е ситуацията, сполетяла папа Мартин I, който е ръкоположен за папа през юли 649 година. Той се противопоставя на византийския император и се стига да отвличането на папата и осъждането му. Почива в Крим на 16 септември 656 година и е последният папа, загинал мъченически.

Друг папа, чиято история е близка до тази на днешния папа, който решава да се оттегли, е св. Целестин V, който е избран за папа на 5 юли 1294 година. Той е бенедиктински монах, който се радва на живота си като отшелник. Избран е за папа от кардиналите, въпреки възрастта си – на 84 години. Веднага след това става жертва на интригите в клира и благородничеството. Решава да се оттегли на 13 декември 1294 и се завръща в манастира си. Неговият наследник, папа Бонифаций VIII го изпраща в затвор, за да е сигурен, че няма да се опита да се върне на поста си. Целестин умира на 19 май 1295 година.

Папа Григорий XII е избран като легитимен папа в момент, когато са налице двама антипапи: в Авиньон, където подкрепен от френския крал е папа Бенедикт XIII и в Пиза, подкрепен от Съвета на Пиза е папа Йоан XXIII (да не се бърка с папа Йоан XXIII от средата на XX век; Йоан XXIII, живял през 15 век, е обявен за антипапа от Католическата църква ). Накрая папа Григорий XII официално се оттегля, за да може Църквата да се възстанови от тази криза.

И днес, решението на Бенедикт XVI да се оттегли. При всички случаи, които имаме налице в историята на Католическата църква, има някои уроци, които можем да изведем: първо, ако един папа се оттегли от поста си, винаги има изкушението да оспори властта на новия папа, като се изправя в един момент срещу него; на второ място, в модерни времена, Църквата е значително по-независима от светските машинации, но също така има засилени интриги сред клира – да припомним различните случаи, свързани с Банка Ватикана.

Когато Бенедикт XVI бе избран за папа, той наследи спомена за своя обичан предшественик – папа Йоан Павел II, но също така и една разядена от скандали църковна институция, която потъваше в собствените си проблеми. Последваха скандалите свързани със сексуално насилие върху деца, след това критиките от различни кръгове, включително от по-либерално настроените кардинали, тъй като Бенедикт XVI се слави със своя консерватизъм. През 2006 година пък, предизвика гняв в ислямския свят, а докато беше критикуван, че не изпитва чувствителност към Холокоста, направи всичко възможно, за да притъпи тези подмятания, като опита да се сближи с еврейската общност.

Като цяло, един много противоречив папа, който неочаквано реши да се оттегли. Този акт дълго време ще се обсъжда в обвързаните среди, първо заради факта, че не се е случвала абдикация от векове и второ, заради незавидното положение на Църквата, в която я остави Бенедикт XVI. Както видяхме от историята, абдикацията се случва заради стечение на обстоятелства, натиск, интриги, скандали, намеса в делата на Църквата. Дали Бенедикт XVI е направил решението си свободно, както го изисква Кодексът, ще се разбере тепърва - спекулациите вече се завъртяха. Подобно на един модерен Целестин V, Бенедикт XVI се оттегля в манастир, оставяйки множество въпросителни.

Публикувана на 02/11/13 17:20 http://ruslantrad.com/2013/02/11/papa-tselestin-v-na-xxi-vek/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване