02/11/13 13:48
(http://ruslantrad.com/)

Провал на преговорите между сирийската опозиция и кюрдските бойци

Членове на Свободната сирийска армия в Рас ал Айн, където се бият с бойци, свързани с ПКК.

Членове на Свободната сирийска армия в Рас ал Айн, където се бият с бойци, свързани с ПКК.

Преговорите, водени от членът на сирийската опозиция и виден активист, Мишел Кило, между кюрдските бойци в Рас ал Айн, близо до турската граница, и командването на Свободната сирийска армия (ССА) не са успели да доведат до споразумение.

Кило, заедно с други представители на Националната коалиция за защита на гражданския мир, посредничи между страните с цел да се сложи край на сраженията. В началото на срещата си с Кюрдския върховен комитет на 5 февруари, Кило заявява, че целта на събирането е да се прекрати кризата, възпламенена от сблъсъците между кюрдски бойци, ССА и други батальони, като джихадистите от Гураба ал Шам. Според кюрдски източници, Кило е заявил, че:

“Има много международни и регионални сили, които не искат демократичен, ислямски или кюрдски режим. Всичко, което търсят е режим, който обслужва техните интереси. Тази ситуация може да има силно негативно въздействие върху революцията, на която милиони възлагат надеждите си и да прерасне в гражданска война, какъв е случаят с Ливан. Няма признаци за присъствие на Баас в Рас ал Айн, но все още не е източник на неговото падение.”

Ахмед Сюлейман, говорител на Кюрдския комитет, заявява, че:

“Продължаващата подкрепа на опозицията за сблъсъците в Рас ал Айн, отклони сирийската революция от курса и ще разбие сирийското общество. Единственият печеливш от това е режимът на Баас. Последните събития в Рас ал Айн служат само на интересите на режима.”

Според същите източници, свързани с Кюрдската демократическа партия на Сирия (KDPS) и Qamishli News, сирийски кюрдски уебсайт, Висшият кюрдски комитет – най-висшият представител на кюрдите – е отхвърлил исканията на ССА за предаване на Рас ал Айн под пълния контрол на бунтовниците.

Военният революционен съвет в област Хасаке, настоява, че кюрдският флаг трябва да бъде свален и, че градът трябва да се предаде на Сирийската национална коалиция, като предпоставка за поддържането на крехкото примирие с онези, които ССА наричат “бойци на ПКК” – бойците от PYD. Като условие на примирието:

  • кюрдите трябва да се задължат да признаят коалицията
  • бойците на ПКК трябва да се изтеглят от Рас ал Айн обратно от районите, от които идват
  • да се формира местен съвет от всички групи и фракции в града 
  • ССА ще контролира пропусквателните райони
  • знамето на независимостта ще е единственото, което ще се вее в провинция Хасаке (което предполага кюрдите да премахнат знамената си, сложени в Камишли още в началото на кризата в Сирия)

Кюрдският комитет отхвърли тези условия, тъй като има свои искания и виждания за справяне с назряващия конфликт:

  • да се включи в управлението на делата в региона, заедно с други групи
  • да се сложи край въоръжените демонстрации чрез оттеглянето на всички части, свързани с двете страни в региона
  • да се формира местна съвместна администрация от различните фракции в Рас ал Айн

В този контекст, кюрдските новинарски сайтове пишат, че преминаването на границата от 6 февруари е свободно между Сирия и региона на Иракски Кюрдистан, с цел стимулиране на икономическите връзки в сирийските кюрдски райони и тези в Ирак, а контролът се извършва от Кюрдския комитет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване