03/01/13 05:47
(http://socialevo.net/)

Добрите SMS практики – Наистина ли клиентите Ви искат да Ви чуят по един по личен начин?

Текстови съобщения

Дълго съм размишлявал за добрите практики при използването на мобилния маркетинг (mobile marketing) и някои от най-важните уроци, които съм научил са именно от клиенти:

Как успешно да използваме мобилния маркетинг, как да интегрираме SMS съобщенията в общата ни маркетингова стратегия.

Двама от клиентите ни и по-специално – Cavender’s Boot City and Cavender’s Western Outfitters и The South Florida Group of Improv Comedy Club and Restaurants започнаха да демонстрират ясен модел на успеха на това как да се използва мобилния маркетинг за по-голяма ангажираност на клиентите.

Базираната в Тексас, Сащ компания Cavender’s Boot City and Cavender’s Western Outfitters е наясно колко е лично да изпратите текстово съобщение на някого, така че те внимателно и равномерно планират мобилния маркетинг в маркетинговата си програма, бавно и стратегически.

Специалистите им много задълбочено обмисляха изготвянето и изпращането на текстовите съобщения, за да бъдат те максимално уместни, навременни и разбира се възможни. Текстовите съобщения (text messages) се изпращаха само, когато е особено важно за този определен клиент и обикновено само едно или две съобщения в рамките на един месец. Голямо внимание се полагаше, за да се покаже уважение и доверие към клиента, който им е споделил с тях мобилния си номер.

Независимо какви текстови съобщения изпращаха, дали за посещението на някоя знаменитост в близкия магазин или при раздаване на безплатни билети за предстоящи концерти от Cavender искаха и целяха клиентите им да усещат засилено доверие и лоялност към тях.

Успехът в мобилния маркетинг за Cavender бе предназначен да бъде с висок процент на ангажираност на клиента, като се характеризира също с изключително нисък процент на неучастие. Говорителят на Cavender – Брент Алисън, ми каза: “Ние се стремим да изграждаме отношения, а не само да продава ме. Предпочитаме да имаме 5000 напълно ангажирани клиенти от колкото 50,000 търсачи на купони “.

The South Florida Group of Improv Comedy Club and Restaurants е група от импровизиращи на момента комици, която понастоящем изнася представления в петте най-добри комедийни клуба. Всяка седмица те изнасят около 35 представления пред около 60 000 публика. Средно сто хиляди текстови съобщения се изпращат на техните клиенти за обичаен уикенд.

При комедийните клубове наблюдавахме 986% възвръщаемост на инвестициите. Например, по време на един уикенд през януари, клубовете реализираха нетно увеличение на приходите от $ 58, 469. Техен представител – Скот Кийлър ми сподели: “Ние открихме, че този успех с мобилния маркетинг не може да бъде постигнат с други маркетингови програми, включително имейл маркетинг и изходящ телефонен маркетинг.

Комедийните клубове и Cavender постигнаха различни резултати, но все пак и двете компании постигнаха успехи при използването на мобилния маркетинг, защото използваха един и същ набор от най-добри практики.

Факторът Разрешение.  

С обичайния маркетинг е добре да бъдеш агресивен и да се придържаш към старата поговорка, че най-добре е да се търси прошка, а не да пита за разрешение.

И докато този принцип работи с  обичайния и традиционен маркетинг, то той не е съвместим с мобилния маркетинг. Мобилни телефонни номера са лични и никой не иска да бъде спамен!

Ефективният мобилен маркетинг се базира на изричното разрешение. И двете по-горе споменати компании имаха изричното разрешение на своите клиенти да използват телефонните им номера и да получават текстови съобщения.

Маркетинговия микс.

Помислете за това как мобилния маркетинг ще се побере в с цялостната маркетингова стратегия и как тя ще подобри съществуващите отношения с клиентите ви. Например Cavender използваха едновременно както традиционните маркетингови канали, като печатна реклама, телевизия, радио, имейл маркетинг, телефонни обаждания, а така също и новите маркетингови канали като Google+, Facebook, Twitter, Pinterest.

От Cavender искат да са там, където се намират техните клиенти в момента и използването на SMS-си е другия начин да се достигне до тях.

The south Florida Group също използва множество маркетингови стратегии, за да се максимизира посещаемостта: традиционните медии като печат, радио и билбордове, изходящи маркетинг чрез телефон, имейл маркетинг, социалните медии и мобилен маркетинг.

Изработването на висококачествени маркетингови послания.

Дали вашето маркетингово послание е достатъчно смислено? Обърнете голямо внимание при  създаването на съобщения, които да са убедителни и от значение за клиента. Голям екран, малък екран  - вашите послания трябва да бъдат адаптирани, за да се поберат в средата. Това не е телевизия, това са текстови съобщения. Единият надпис тук ще казва всичко. Чувствайте се свободни и бъдете по-умни и креативни. Предизвикайте малко любопитство, напишете заглавие, което продава. Използвайте снимки, изображения, линкове и купони, които щедро разширяват посланието на текста ви. Създайте съобщение, което е оригинално и достатъчно достоверно, за да подхожда на вашата марка. Всеки път, когато използвате SMS трябва да добавяте стойност за клиента. Раздайте подарък, който задълбочава емоционалната връзка на клиента ви към вашата марка. Направете своя подарък незабравим.

Честота на съобщенията.

Бъдете внимателни в преценката си колко често Вашите клиенти биха искали да получават от вас съобщения. В случая на Cavender се изпращаха само  едно или две съобщения на месец и това се оказа ефективен инструмент за ангажиране на клиентите. Докато при стратегията на комедийни клубове текстовите съобщения бяха изпращани по няколко пъти в рамките на един ден преди шоуто. Всеки бизнес е уникален и това, което работи за едни може и да не работи за друг.

От Cavender например бяха много внимателни и във времевия пояс, в който изпращаха съобщения до клиентите си. Докато клиентите на комедийните клубове желаеха по-чести текстови съобщения, тъй като желаеха да знаят точно по кое време любимите им комици ще бъдат на сцената.

Чрез прилагането на най-добрите практики в мобилния маркетинг, тези компании постигнаха своя успех. Те се фокусираха върху най-важната, най-добрата  практики от всички: Познавай своята публика.

Мобилният маркетинг  е много ефективен начин за разширяване и задълбочаване на връзки със съществуващите ви клиенти. Помислете за това, каква е вашата бизнес цел, какво искате да постигнете, и как мобилния маркетинг ще ви помогне да стигнете до там.

За автора:

Калин Касабов е основател и изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк компания за мобилен маркетинг  (mobile marketing) – ProTexting.com. Той има повече от 8 годишен опит и е един от пионерите на мобилния маркетинг, такъв, какъвто го познаваме днес.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване