03/04/13 04:00
(http://socialevo.net/)

Affirm преосмисля мобилните плащания

Affirm преосмисля мобилните плащания

Affirm преосмисля мобилните плащания

Когато дойде време да купувам билети за TEDxBG, имах само мобилния си телефон в ръка. През него въведох данните за шестимата посетители и през него платих с помощта на PayPal. Упражнението не беше никак лесно, но съм сигурен, че ще ми се налага все по-често. Всичко вече е “mobile”. Плащанията в интернет обаче определено не са приятелски настроени към мобилните телефони, поне не все още.

В моя случай беше относително просто – въвеждане на потребителско име и парола за PayPal и потвърждаване на плащането през телефона. Ако всичко е наред, това става за около две минути. Представи си обаче, че плащаш с кредитна карта. Това обичайно означава четири полета за попълване – номер на картата, срок на валидност (месец и година) и CVC (CVV) код. А щом си с мобилния телефон в ръка, вероятно нямаш много време да търсиш картата в портфейла и да въвеждаш 16-цифрения й номер и т.н.

Решението на казуса е доста… хм, необичайно. Сред създателите му е един от основателите на PayPal – Макс Ливчин. Нарича се Affirm и е в категорията “мобилни плащания”, но засяга пазаруването през мобилен телефон онлайн – т.е. една от разновидностите на мобилните плащания. Така не е в пряка конкуренция със Square или NFC плащанията, по-скоро създава нова ниша. По същество опростява описания по-горе сложен процес на плащане през мобилно устройство в интернет до два клика, без да въвеждаш нищо сложно, дълго и изнервящо.

Affirm се явява нещо като посредник, който прави анализ на социалния ти профил (Facebook), като взема предвид и други социални сигнали. Крайната цел е изграждането на рисков профил, по който компанията преценява доколко може да ти гласува доверие. След това плаща вместо теб, а ти имаш 30 дни, за да върнеш парите. На този принцип са кредитните карти от типа чардж (както всъщност са започнали в средата на миналия век). Хитро и максимално близко до изживяването, което Amazon наричат “1-Click Ordering” – щракаш и забравяш.

Affirm е удобство и за нас като клиенти, и за онлайн търговците. На нас спестява много усилия, грижи се за и без това обтегнатите ни нерви и ни помага да пазаруваме лесно. За търговците Affirm означава по-малко изтървани продажби онлайн през мобилно устройство. Ситуацията е win-win. Остава само да видим доколко успешен ще е подобен модел на гласуване на доверие. Безспорно обаче това е интересно решение до момента, в който телефонът ни не разполага с данните на нашата кредитна карта и няма нужда само от въвеждането на код, за да завършим пазаруването през него. А това е много вероятно да се случи в рамките на следващата година.

Снимка: Affirm

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване