03/15/13 04:58
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – ОТ “РАЗПНИ ГО” ДО “РАЗПНИ ГО”

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Дипломатът Марин Райков е премиер на новото служебно правителство, трето поред за последните 20 години в България. Райков представи веднага три приоритета – провеждане на честни и демократични избори, запазване на реда, политическата и финансовата стабилност в страната, както и европейската посока на нейното развитие. За новото правителство и първите оценки за него разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, безспорна фигура ли е новият министър-председател Марин Райков? Защото чухме както от уличните протести, така и от опозицията да поставят такова условие.

- Първо да кажа, че Райков определено е авторитетна фигура, Фили. Той не е толкова известен на широката публика, въпреки че досега беше зам.-министър на външните работи в две правителства – на Иван Костов и на Бойко Борисов. Но – заместник, не министър, тоест, човек, донякъде в сянка. В същото време, както е известно, точно подобни хора знаят дребните детайли и вършат работата, покрай тях министрите само се забавляват и накрая обират лаврите. Така че в първия момент дори представители на левицата от БСП и ДПС заявиха, че, да, като дипломат авторитетът му е безспорен. И веднага започнаха да го атакуват – но вече не като дипломат, а като премиер.

- На какво се базира дипломатическият авторитет на Марин Райков, за който говориш?

- Той очевидно е добре подготвен, Фили и има опит най-вече с Балканите и Европа, доколкото не само беше посланик в Белград и два пъти в Париж, но и във Външно се е занимавал пряко с тези направления. За мен до вчера Райков беше известен като човекът, който преди 14 години сведе на руския посланик в София официалната позиция, че България не дава въздушен коридор на руските специални части, които искаха да завземат летището в Прищина по време на косовската криза. Вероятно в Австралия е трудно да си представи човек като „що за дързост” се разглежда подобно действие от страна на руснаците и какъв натиск се стоварва после върху въпросния човек, макар той, принципно погледнато, да е само вестоносец. Вчера обаче от колегата Иво Инджев научих, че на Марин Райков май му е навик да вбесява руснаците. Преди време той лично е отказал на посланик Исаков на българска територия да има паметник на тъй наречените „подводничари” – група обучени в Съветски съюз комунисти, докарани през 1941 г. с подводница, за да извършват подривна дейност. Повечето от тях са арестувани, осъдени и екзекутирани. Всъщност, Фили, Райков дори не точно отказал, а по-лошо – предложил паметникът все пак да бъде построен, ако първо руснаците широко информират българската общественост, че същата тази подводница, Щ-211, по-рано е потопила в Черно море товарен кораб с български екипаж и стотици румънски евреи-бежанци. И че всички те са загинали.

- Вероятно реакцията на посланик Исаков е била интересна, но какво ни говори това?

- Заради тези му подвизи, Фили, аз лично повярвах на Марин Райков като служебен премиер поне за две неща – че България няма да изостави европейската си ориентация и че въпросите на българската енергетика ще се решават не другаде, а в България. Разбира се, ще ми се да вярвам, че правителството ще спази и обещанието да не пипа валутния борд, тоест, ще запази трудно постигнатата финансова стабилност, като в същото време намери резерви да реши някои от спешните проблеми на най-бедните и социално слаби слоеве от населението. Надявам се също заради действия или бездействия на служебния кабинет да не намалее потокът от европейски средства, както и да продължат преговорите за дела на България в европейската финансова рамка до 2020 година. На това очевидно се разчита – неслучайно бе назначен и вицепремиер по европейските въпроси. Това, което със сигурност няма да се случи, е истински процес на а борба с корупцията и неуредиците в специалните служби, прокуратура, съд – те изискват законодателни промени, тоест, работещ парламент. Надявам се обаче новият министър на вътрешните работи – впрочем, за първи път този пост се заема от жена – да успее поне да успокои ситуацията в страната и да не допусне повече вандалски изблици по време на уличните протести.

- Пламен, новото правителство обаче веднага започна да търпи и критики. Какви са основните възражения срещу него?

- Първо, Фили, от БСП и ДПС веднага казаха, че служебният кабинет е креатура на правителството на ГЕРБ, доколкото някои участници в него са били заместник-министри при Бойко Борисов. Това не е особено сериозно от чисто политическа гледна точка, защото все пак не може да се очаква президентът да назначи съвсем непознати хора от улицата или пък, не дай, Боже, от самата лява опозиция. Но като пропаганден ход обвинението върви и има ефект сред доста обърканото напоследък масово съзнание. Специално БСП казват още, че искат смяна не само на министъра, а и на голяма част от висшето ръководство на МВР, на областните управители, както и шефовете на фирма Информационно обслужване. Без тези смени изборите на 12 май няма да бъдат честни и демократични, а манипулирани – твърдят социалистите.

Не критики, а открити нападки пък отправи срещу служебното правителство, както и срещу президента, който го назначи, лидерът на националистическата партия „Атака” Волен Сидеров. Според него Марин Райков е човекът от Външно министерство, пряко отговорен за лошото развитие на случая с българските медицински сестри в Либия, както и човекът, спирал темата за признаването на арменския геноцид в Парламента.

Критики служебното правителство получи и отдясно. Макар като основен плюс да се сочи, че никой от министрите не е бил сътрудник на бившите комунистически специални служби, политологът Антон Тодоров оспорва това. Според него премиерът Марин Райков е бил сътрудник на РУМНО, Разузнавателното управление на МНО, но тъй като е бил полезен за Иван Костов, досието му е изчистено по лична негова поръчка. Тази история разказвам само за сведение, тя, поне в момента, не може изцяло да се потвърди или отхвърли, но очевидно ще тегне на врата на служебния премиер. Тодоров освен това посочи и новия министър на земеделието Иван Станков като човек на БСП в кабинета, доколкото преди време той е бил червен общински съветник в Стара Загора. Има и по-общи възражения, свързани с технически въпроси като гражданство, с компетентността на някои министри за съответния пост, както и опасения за техни задкулисни обвързаности, които могат да повлияят на работата им. Като цяло обаче, Фили, повечето по-безпристрастни наблюдатели смятат, а и аз се присъединявам към това мнение, че новият български служебен кабинет е експертно ориентиран и добре балансиран. Това означава, че той може да спази традицията от предишните служебни правителства – за малко време на власт да се придвижи с решителни стъпки и да свърши наистина много – и наистина много полезна – работа за страната.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване