04/15/13 07:37
(http://ivo.bg/)

Самобичуването с гербери няма да умилостиви пенсионерите

Най-слабата, направо едвам мъждукащата социална прослойка в България, е по 23 годишна традиция най-силният фактор в българското общество по време на избори.

Разбира се, че става дума за пенсионерите. С тях Борисов постигна истинско чудо: обедини ги в една формално несъществуваща, но реално задействана вече машина за отрицателно гласуване. Постигна го с изказването си в първия ден на официалното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ, когато заяви в Пловдив, че пенсионерите са изяли фискалния резерв на управляваната от него България. Едно успешно самозакопаване от първия миг на кампанията!

Такъв талант за настройване на огромна част от населението срещу себе си е демонстрирал досега само Ахмед Доган. Самозабравилият се властелин на коалициите взриви България с наглото си изявление пред избиратели през пролетта на 2009 г., че лично той раздава „порциите” в България.

Разликата между Доган, от когото Борисов отново изрази наскоро възхищението си като към „изключително хитър политик” и самия Борисов обаче е в две неща: Доган не пострада нито лично, нито партийно. Партията му все така монолитно се настани в съответния парламент, а Доган, въпреки бутафорните заклинания на Борисов, така и не беше настанен „на топло”. Бутнаха му като за пред наивниците едно барбекю и толкоз. След което направи крачка назад от вредното за кожата на един преял политик лъчение на прожекторите, за да си консумира на спокойствие порциите и да гледа сеира на останалите лакомници.

Борисов обаче доказа, че основното му различие с Доган е също в това, че изобщо не е толкова хитър, за колкото се има. Ако лидерът на ДПС демонстрира грандоманско самочувствие по въпроса за „порциите”, то Борисов си показа направо глупостта.

Чиста глупост е да повториш обидата към най-значимия електорален фактор, който Борисов вече веднъж наруга като „некачествен мат’рял”, оплаквайки се пред българи в Чикаго, че като министър-председател не е случил на народ като министър-председател.

Борисов обича да се хвали като дежурен победител във всички начинания, с които се захваща. И ето че постигна още една победа: над себе си. Веднъж, наистина хитро ( на интуитивно ниво) се самосвали от власт миналия февруари, за да оцелее и да се завърне на върха й. Но интуицията му този път не просто го подведе, а го закопа. Уж нищо не можеше да го спре, но той намери изход и от тази ситуация: спря се сам.

Настройвайки пенсионерите срещу себе си Борисов загуби битката за онази изборна победа, която „сензационно” му предричаха допреди броени дни. Да се свалиш два пъти в рамките на няколко месеца, това наистина е по силите само на особен „талант”.

По примирението на неговата сянка Цветан Цветанов, което лъхаше от ролята му на боксова круша на водещия в гербаджийската (досега) телевизия ТВ7 Николай Бареков, можеше днес да се разчете усещането за обреченост. Бареков толкова преигра да налита срещу хрисимия Цветанов, че на моменти на зрителя можеше да му домъчнее за клетия събеседник, който дори не се отбраняваше от разярения адвокат на бедните. Цветанов не само се съгласи с всички упреци на преродения във войнстващ говорител на бедняците директор на ТВ 7 за злините, причинени на хората от досегашното управление, но и не спря да благодари за побоя, който му беше нанесен с думи.

В такава еуфория Бареков не беше изпадал от онова време, когато ругаеше пристигналите в София с трактори протестиращи земеделци. Измисли им прякор „зърнари”. Беше им бесен по указание на властта (срещу която те протестираха). Пречели му да минава като столичанин свободно по улиците, когато идвал на работа и затова ги заплаши лично да им пали тракторите и да им реже гумите.

После същата власт заобича „зърнарите”, отпусна им в последния момент на своето управление близо милиард субсидии от бюджета и Бареков се преобрази в голям фен на земеделието, задавайки отговор на Цветанов да каже днес, че земеделието трябва да ни бъде най-любимото нещо. Кроткият събеседник моментално се съгласи и обясни, че земеделието може да ни изхрани. Така, заедно с мислителя на стола срещу себе си, той стигна до мъдрото откритие, че само храната може да спаси човечеството от глад.

Най-скъпият на ГЕРБ журналист ( който гузно размахваше от екрана документета, според които взимал едва 8 хиляди лева заплата), буквално изригна като защитник на онеправданите, заявявайки патетично, че заспива с мисълта за минималните доходи на хората. Нещо повече, Бареков нахока Цветанов да каже как се нарича човек, който има дори по-малки доходи от минималните ( т.е. пенсионера). „Той как се нарича, може би скот”? , премина във фалцет директорът на ТВ 7 в опит за самобичуване с гербери след гафа на Борисов от Пловдив.

И понеже договорката за съгласието на Цветанов да понася безропотно да бъде ритан в муцуната демонстративно беше застрашена от опит на Цветанов поне веднъж да възрази, обслужващият капиталите, които стоят зад тази телевизия, го върна обратно в мача с отрезвяващ шут: „ искате ли да Ви задавам само удобни въпроси”. Цветанов мигом се съгласи, че не ще. И си „призна”, че никога не е подкупвал ТВ 7 и лично Бареков, както му беше наредено изрично да потвърди. След което Бареков триумфално му благодари.

Контрастът между този приятелски разстрел на Цветанов и интимния масаж ( запазен в недалечното минало само за началниците от ГЕРБ), който обгрижи нежно преди по-малко от седмица Станишев в същото студио, беше повече от впечатляващ. Което не попречи на водещия да заяви войнствено на зрителите, че не е обърнал палачинката.

Така се изрази той, репликирайки Цветанов, който понечи да му припомни, че водещата Кулезич била изгонена от тази телевизия (лично от Бареков, впрочем), защото го поканила без опонент в ТВ 7 , когато по време на протестите телевизията „обърнала палачинката”. Освен всичко друго, Цветанов „освети” по този начин Кулезич като единица мярка за правоверност в защитата на ГЕРБ.

Отчаянието ражда всякакви уродливи чудеса. Сериалът с това мазохистично-садистично покаяние обаче едва ли ще умилостиви пенсионерите.От тях се очаква да се просълзяват от сапунените сериали, но този път те ще насапунисат въжето на лицемерните актьори, които ще плачат за пропуснатата възможност да измамят още веднъж публиката да ги извика на бис във властта.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване